Partidele politice sunt in pana de lideri credibili (Opinii)

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 22:26
1802 citiri
Partidele politice sunt in pana de lideri credibili (Opinii)
Foto: Arhiva

Coalitiile dintre partidele politice confirma lipsa liderilor politici cu credibilitate la oameni. Fie ca vorbim de PNL, PD-L, PSD, PRM, ori PC, adevaratii lideri politici, fie ei locali sau nationali, lipsesc. Iar acest lucru se resimte tot mai acut pe scena politica.

Aflandu-ne intr-un an preelectoral, era previzibil ca toate partidele politice vor incepe sa caute prin ograda proprie sau prin vecini viitorii candidati.

Numai ca vechii lideri s-au "infipt" bine in functiile pe care vremelnic le detin, iar de acolo cred ca, daca ei sunt de acord sa se pupe, dupa ce s-au scuipat, pentru a-si pastra functiile, electoratul partidului le va urma exemplul.

Lucrurile nu stau, insa, chiar asa, iar alegerile recente din localitatea hunedoreana Baru Mare au demonstrat ca oamenii s-au cam saturat de promisiunile actualilor politicieni. Lipsa unui lider la nivel local s-a transpus in rezultatul alegerilor si asa, cu toate "bubele rele" puse in carca actualei guvernari, oamenii simpli au votat PD-L.

Asta in timp ce PNL si PRM si-au facut campanie din greu, ajutati de PSD si PC.

Dupa cum afirmam, toate partidele politice locale sunt intr-o acuta criza de lideri, sau, daca vreti, de oameni cu credibilitate la electorat.

Dar, sa luam exemplul Hunedoarei si sa le analizam pe fiecare in parte:

Partidul National Liberal a avut de castigat la nivelul judetului doar datorita edilului Devei, Mircia Muntean, care are in prezent o situatie incerta in partid.

Partidul Conservator, cu care PNL a facut Alianta de Centru Dreapta, il mosteneste pe vesnicul presedinte Petru Marginean, care, pentru a ramane in functie, ar fi in stare sa-i sacrifice fara sa clipeasca pe toti cei care ar incerca sa nu fie de acord cu ... Ioan Mircea Molot.

PRM Hunedoara este un partid pe cale de disparitie. A pierdut multi membri de partid, unii extrem de importanti, din cauza ca nu au acceptat statutul impus de presedintele Costel Avram, respectiv acela de remorca pentru PNL.

PSD, un partid care ar fi putut castiga de pe urma reformei actualei Puteri, reforma care a presupus luarea unor masuri nu tocmai populare, daca avem in vedere scaderea pensiilor ori a salariilor, sau disponibilizarile din sectorul bugetar.

Numai ca luptele interioare si interesele din sanul acestei formatiuni politice si de ce nu, modul dictatorial in care unii lideri se impun in randul organizatiilor locale, nu fac altceva decat sa-i alunge pe membrii si simpatizantii partidului socialist.

PD-L se mentine inca pe scena politica din inertie, fara un presedinte plin si intr-un continuu scandal.

Fie ca a fost vorba despre sponsorizarile lui Marius Cristian Vladu, ori ca au folosit copiii pe post de material electoral, sau exemplul fostului ministru Monica Iacob Ridzi, scandal reluat la anumite intervale de timp, PD-L se mentine surprinzator in preferintele alegatorilor.

In fine, in afara UDMR, care are propriul electorat, celelalte partide politice nu pot emite pretentii pe scena politica.

Atentie, insa, la noua formatiune politica, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR). Daca ramane la ideea pentru care s-a constituit, respectiv de a apara interesul national al Romaniei, de loialitate si stabilitate pentru Romania, ar putea reprezenta o alternativa pentru romanii dezamagiti de partidele politice, aliante, coalitii ori cum s-or mai numi ele.

Desi, nici UNPR-ul nu se poate lauda cu lideri proprii, care sa se bucure de un statut privilegiat in ochii electoratului, fata de cei ai celorlalte partide.

Dar care ar putea fi motivul acestei decredibilizari a actualilor lideri politici si in general a intregii clase politice?

Credibilitatea actualilor lideri politici s-a erodat odata cu inavutiriea lor peste noapte.

Oamenii vad ca, pe zi ce trece, acesti lideri politici locali acumuleaza tot mai multe bunuri materiale, vile, masini de lux, terenuri, iar pe de alta parte, vin in fata lor sa se planga si sa ii planga pe ei de cat de rau au ajuns sa traiasca.

In acest caz, exemple sunt in fiecare zona a tarii, fie ea bogata, ori saraca.

In Valea Jiului, unde saracia este la ea acasa, liderul PRM Costel Avram a reusit din pozitia de vicepresedinte al Consiliului Judetean sa acumuleze trei locuinte, un teren si un garaj, care aduce mai mult a vila, pe drumul spre statiunea Parang.

Seful sau de la Consiliul Judetean, Ioan Mircea Molot (PNL), cel care in documentele Securitatii a fost sursa cu numele conspirativ "Panturu Viorel", detine mii de hectare de teren prin Sacaramb, Martinesti, ori Soimus, dar si alte afaceri impreuna cu familia.

Si la PSD, Cosmin Nicula a reusit sa-si termine de construit o vila la Deva. Iar exemplele pot continua, cu oameni din toate partidele.

Victor Ponta ori Crin Antonescu - exponentii ideii de socialism ori liberalism - cu asemenea lideri locali, nu sunt decat un fel de Don Quijote care se lupta cu morile de vant si care par interesanti cata vreme au o atitudine caraghioasa.

In aceste conditii, coalitiile, chiar si cele nefiresti, fara un lider adevarat si care sa le dea incredere oamenilor, nu vor avea ca efect decat caderea in derizoriu a partidelor ce se coalizeaza.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#lideri politici credibili, #alegeri Hunedoara, #alegeri locale, #filiale locale partide , #alegeri
Comentarii