PD-L castiga la parlamentare pe mana PSD si PNL?

Luni, 11 August 2008, ora 20:23
4840 citiri
PD-L castiga la parlamentare pe mana PSD si PNL?

Trasarea colegiilor uninominale, realizata de comisia parlamentara speciala, a aratat inca o data ca alianta PSD-PNL a functionat impecabil. Astfel, colegiile uninominale reflecta perfect zonele de influenta impartite echitabil intre cele doua partied. Cu toate ca ne-am fi asteptat ca PD-L sa plateasca pretul izolarii sale si refuzul unei aliante, se pare ca democrat-liberalii vor castiga cele mai multe mandate la alegerile din toamna.

O simulare efectuata de un cotidian central a impartirii fotoliilor de parlamentar in Bucuresti, pe baza votului la locale, arata ca stabilirea colegiilor, tinand cont de algoritmul redistribuirii mandatelor, face ca numele viitorilor parlamentari sa poata fi anticipat. Interesant este si faptul ca PD-L ar castiga cele mai multe locuri in Parlament.

La Camera Deputatilor, PD-L ar castiga 12 mandate (din care 5 atribuite direct), PSD - 11, PNL - 4, iar unul, cel din colegiul D17, ar ramane pentru redistribuirea nationala.

Proportia se pastreaza in linii mari la Senat: PD-L ar obtine 5 mandate (2 atribuite direct), PSD - 4, PNL - 1, iar doua (din colegiile S7 si S10) raman pentru faza ulterioara.

Intelegrea PSD-PNL la delimitarea colegiilor face ca numele unor deputati si senatori sa fie deja cunoscut, pentru ca acestia si-au asigurat usor un loc in Parlament. Trocul a fost acela de a trasa aceleasi granite care au fost stabilite grupand mai multe sectii de votare de la locale, unde scorul este cunoscut si permite anticiparea unui anumit rezultat si la parlamentare.

Apoi a fost aplicat algoritmul redistribuirii mandatelor, care nu se castiga din prima faza, cu 50%+1 din voturi.

Printre parlamentarii usor de anticipat se numara Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu, care au avut grija sa fie inscrisi in colegii unde castigul este cert.

Pana acum, nici Calin Popescu-Tariceanu sau Bogdan Olteanu, nici Vasile Blaga sau Silviu Prigoana, nici Cristian Diaconescu sau Dan Voiculescu nu au adversari redutabili in colegiile in care s-au inscris, mergand la sigur la redistribuire.

In functie de rezultatele de la locale, singurul partid care ar obtine direct mandate de deputati este PD-L, in sectorul 3, in colegiile de la D11 pana la D15. Tot aici, democrat-liberalii ar obtine la redistribuire colegiul D10, dar si colegiul D16 din sectorul 4, conform calculelor jurnalistilor de la Evenimentul Zilei.

In conditiile unei mobilizari similare cu cea de la locale, au un loc sigur in parlament Sulfina Barbu, Silviu Prigoana, Catalin Croitoru. In sectorul 1, PDL-ului i-ar reveni colegiile D3 si D4, desi s-ar clasa pe primul loc in toate cele patru colegii.

Alti trei deputati PD-L, intre care si Elena Udrea, vor veni din sectorul 6, la colegiile D25, D26 si D28. La Senat, PD-L castiga din start cele doua mandate din sectorul 3 (Vasile Blaga si Silvian Ionescu), cele doua din sectorul 6 (S11, S12) si unul in sectorul 1 - S2.

Chiar daca nu si-a stabilit candidatii, Alianta PSD-PC este ca si castigatoare in sectorul 2, unde ar lua toate cele 5 mandate de deputat (D5 - D9) si doua de senator (S3 - S4).

In sectorul 5, PSD-PC ar obtine colegiile D20, D21 si D23 la Camera si S9 la Senat, iar in sectorul 4, unde social-democratii le-au oferit conservatorilor colegiile castigatoare, sansele vin din colegiile D18, D19 (pretendenti Marius Marinescu si Codrin Stefanescu) si S8, rezervat pentru Dan Voiculescu.

Delimitarea facuta de PNL pentru colegiul de deputat in care va candida premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a facut pe democrat-liberali sa bata in retragere din zona Dorobanti - Primaverii.

Desi colegiile uninominale din Bucuresti sunt aprobate de o saptamana, PD-L are dificultati in a-i gasi lui Tariceanu un adversar pe masura.

Cu toate ca intelegerea de la colegii confirma din nou concubinajul PSD-PNL, e inca devreme sa spunem ca jocurile sunt facute. Pana la alegeri mai sunt cateva saptamani de foc.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Sesiunea de admitere se va desfăşura în perioada aprilie - iulie pentru cele 1.340 de locuri de la Şcoala de la Câmpina şi cele 300 de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al...
#PSD, #PNL, #PDL, #candidati, #parlamentare, #castigator, #colegii uninominale , #alegeri
Comentarii