Pesedistii si liberalii se bat pe consilierii lui Obama

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 10:19
1529 citiri
Pesedistii si liberalii se bat pe consilierii lui Obama
Foto: Arhiva

PSD si PNL vor sa lucreze la alegerile de anul acesta cu firme si consultanti din America, de preferinta cu cei care au contribuit substantial la succesul lui Barack Obama, in timp ce PD-L ramane la consultantii politici autohtoni.

Astfel, potrivit cotidianului Gandul, Mircea Geoana a batut palma pentru propria campanie cu firma Benenson Strategy Group, care a lucrat pentru campania presedintelui american pe partea de cercetare sociologica si strategie.

In schimb, liberalii vor s-o angajeze pe Betsy Myers, directorul executiv al campaniei lui Obama, cea care a fost saptamana trecuta intr-o scurta vizita de explorare la Bucuresti si care si-a declarat public sprijinul pentru o eventuala candidatura a Principelui Radu.

Betsy Myers, preferata magnatului Dinu Patriciu

Liberalii vor decide luni in privinta consultantului politic cu care vor lucra in campania pentru europarlamentare, dupa ce noua conducere nu a mai reinnoit contractul cu firma lui Dan Andronic.

"N-am renuntat neparat noi la el. Omul s-a retras, ceea ce este un gest frumos, dupa ce a lucrat atata timp cu Calin Popescu-Tariceanu", a declarat deputatul Rares Manescu, seful echipei de campanie a PNL, care a confirmat ca liberalii au avut discutii cu mai multe firme de consultanta si cu specialisti din afara.

"Unul dintre ei acesti specialisti este Betsy Myers", a precizat Manescu.

Betsy Myers a fost director executiv al campaniei electorale si unul dintre cei mai importanti lideri ai echipei electorale a lui Barack Obama.

Conform unor surse, Myers ar fi preferata omului de afaceri Dinu Patriciu, magnatul liberal fiind cel care a pus-o in legatura cu PNL.

Betsy Myers a fost saptamana trecuta in Romania, singura intalnire publica a acesteia fiind cu Principele Radu Duda, un alt apropiat al lui Dinu Patriciu.

Ea a declarat atunci ca singurul candidat la presedintie pe care l-ar sprijini pentru alegerile prezidentiale din Romania ar fi chiar Principele Radu.

Combinatia ideala pentru PSD: Consultanti romani pentru strategie si americani pentru tactica

Spre deosebire de Antonescu, Mircea Geoana a mai lucrat cu consultanti straini. El a avut un contract cu firma Penn Schoen&Berland Associates si cu Matt Carter, care l-a consiliat si pe Tony Blair.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, Geoana a avut deja o serie de intalniri cu reprezentantii firmei Benenson Strategy Group, companie care a lucrat in campania presedintelui american pe partea de cercetare sociologica si strategie.

Contractul a fost negociat imediat dupa anuntarea intempestiva a candidaturii lui Mircea Geoana, care, presat de nerabdarea baronilor locali de a avea un prezidentiabil contra lui Traian Basescu, a iesit, saptamana trecuta in fata presei pentru a anunta ca se bate pentru Cotroceni.

"Negocierile sunt avansate. Americanii vor veni in Romania sa semneze contractul. Pana la alegerile prezidentiale, vor avea oameni si un punct de lucru permanent la Bucuresti", au precizat sursele citate.

Benenson Strategy Group va oferi consultanta si pentru campania europarlamentara si va incheia cateva intelegeri cu "subcontractori" romani - firme de sondare a opiniei publice.

Saptamana trecuta, Cozmin Gusa, consilierul personal al lui Mircea Geoana pentru campania prezidentiala, declara, intr-un interviu pentru Gandul, ca, intr-o campanie, "combinatia cea mai fericita" este cea dintre con-sultantii romani - care sa faca "strategia" - si cei americani - care sa produca "tactica", pentru ca "noi nu avem inca echipe profesionale la nivelul consultantilor romani, care sa poata sa impuna o cadenta".

Pedelistii lucreaza cu romani: Sebastian Lazaroiu si Felix Tataru

PD-L mizeaza pe aceeasi reteta ca la alegerile generale, urmand sa lucreze tot cu Profile Communication, firma apropiata de o serie de lideri ai fostului PLD. Printre sfatuitori se mai afla si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

GMP, firma lui Felix Tataru, este un alt colaborator constant al pedelistilor. Campania este condusa de Vasile Blaga si Gheorghe Flutur, in vreme ce echipa este formata din liderii euroregiunilor.

De altfel, intreaga campanie va fi structurata pe euroregiuni, inclusiv lansarile de candidati.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#alegeri prezidentiale 2009, #consultanti politici partide, #alegeri europarlamentare 2009 , #alegeri