Victor Ponta ramane presedintele PSD, dupa un Congres fara emotii, dar cu sala goala

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 16:06
8151 citiri
Victor Ponta ramane presedintele PSD, dupa un Congres fara emotii, dar cu sala goala
Foto: Ziare.com

Social-democratii si-au ales conducerea, sambata, in cadrul Congresului PSD care a avut loc la Sala Palatului. Astfel, au fost alegeri pentru functiile de presedinte, presedinte executiv si 21 de vicepresedinti, emotiile fiind minime.

A doua zi a Congresului PSD a inceput la ora 10:00 si s-a incheiat in jurul orei 16:00, invingatorii felicitandu-se pe scena.

Daca pentru cele doua functii de presedinte si presedinte executiv a existat doar cate un singur candidat - Victor Ponta, respectiv Liviu Dragnea - pentru celelalte functii de vicepresedinti s-au batut zeci de social-democrati.

Andrei Dolineaschi a fost ales secretar general, Ion Iliescu a ramas presedintele de onoare al PSD, iar alti grei ai PSD au obtinut cele 21 posturi de vicepresedinti: cinci pentru doamne, opt la nivel national si alte opt la nivel regional.

Ecaterina Andronescu, Corina Cretu, Rovana Plumb, Olguta Vasilescu si Gabriela Firea au castigat functiile de vicepresedinti atribuite doamnelor, nici aici nefiind vorba despre vreo emotie, deoarece erau cinci candidate pe cinci pozitii.

Vicepresedinti regionali au fost votati Gheorghe Nichita (Nord-Est), Marian Oprisan (Sud-Est), Mircea Cosma (Sud), Paul Stanescu (Sud-Vest), Ion Mocioalca (Vest), Ioan Rus (Nord-Vest), Mircea Dusa (Centru) si Robert Negoita (Bucuresti - Ilfov), usoare emotii avand doar Oprisan si Cosma.

Vicepresedinti nationali au fost alesi Nicolae Banicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlatean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Nita, Dan Sova si Ion Calinoiu. De altfel, ministrul Tineretului si Sportului a reprezentat surpriza placuta a zilei, el obtinand cel mai mare numar de voturi dintre vicepresedinti.

Congresul PSD - care sunt mizele si unde se dau bataliile acerbe

Pentru functia de presedinte al Consiliului National, detinuta anterior de Adrian Nastase, nu au fost organizate alegeri.

PSD a pregatit pentru congres un sistem electronic in care fiecare delegat si-a scanat buletinul de vot, prin intermediul unui cod de bare, la un terminal care a inregistrat optiunea acestuia, rezultatul votului fiind stabilit imediat dupa finalizarea procedurii. Sistemul a dat insa batai de cap, atat Ion Iliescu, cat si Victor Ponta avand nevoie de ajutor. In plus, au existat si probleme tehnice in operatiunea de vot.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente si declaratii din cadrul Congresului PSD:

16:25 - "Noi (Liviu Dragnea si Victor Ponta - n.red.) am plecat impreuna la conducerea partidului in 2010, am intrat impreuna in Guvern. Era normal functia de secretar general sa mearga catre un baiat tanar pe care toti il apreciam. Faptul ca am fost ales presedinte executiv nu e egal cu functia de premier. Am altceva in agenda", a spus Dragnea.

16:20 - "Cred ca a fost unul dintre cele mai frumoase congrese pe care le-a avut PSD. Atmosfera de ieri si azi a fost una foarte buna, am simtit o stare de bine. Ca si rezultate la ageleri... Asa e tot timpul unii castiga, altii pierd", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

15:55 - "Trebuie sa stii si sa pierzi, daca nu stii sa pierzi nu vei castiga niciodata. Problema este ca numai Tulcea si Constanta si-au respectat cuvantul, adica Dobrogea", a spus presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, care a pierdut functia de vicepresedinte al regiunii Sud-Est in favoarea liderului CJ Vrancea, Marian Oprisan.

15:50 - Conducerea PSD a fost anuntata cu sala goala, informeaza corespondentul Ziare.com. Marian Oprisan, care l-a invins pe Nicusor Constantinescu pentru functia de vicepresedinte, a fost indelung aplaudat de colegii sai de pe scena.

Marele absent al alegerilor din PSD a fost, sambata, Marian Vanghelie, care a castigat insa fara emotii o functie de vicepresedinte al PSD.

15:47 - Congresul PSD s-a incheiat, liderii PSD pupandu-se si felicitandu-se pe scena, in acordurile "Odei bucuriei".

15:45 - Presedintele PSD a urcat din nou la tribuna, dupa anuntarea rezultatelor, pentru un scurt discurs.

"Pe absolut toti ii consider extrem de importanti pentru conducerea partidului. De absolut toti cei care au candidat partidul are nevoie in conducere. Vreau sa il felicit pe domnul presedinte executiv, domnul Dragnea.

Imi doresc o echipa unita si performanta. Ne odihnim, sarbatorim, pansam orgoliile si supararea acolo unde exista si de luni suntem din nou la treaba, guvernam Romania, suntem cel mai puternic, cel mai modern, cel mai dornic si dispus la modernizare partid al Romaniei", a declarat Victor Ponta, care l-a felicitat pe Nicolae Banicioiu pentru obtinerea celui mai mare numar de voturi pentru functia de vicepresedinte al PSD.

15:40 - Se anunta rezultatele votului. Ecaterina Andronescu, Corina Cretu, Rovana Plumb, Olguta Vasilescu si Gabriela Firea au castigat functiile de vicepresedinti atribuite doamnelor.

Vicepresedinti regionali au fost votati Gheorghe Nichita, Marian Oprisan, Mircea Cosma, Paul Stanescu, Ion Mocioalca, Ioan Rus, Mircea Dusa si Robert Negoita.

Vicepresedinti nationali au fost votati Nicolae Banicioiu (cel mai mare numar de voturi dintre vicepresedinti), Marian Vanghelie, Titus Corlatean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Nita, Dan Sova si Ion Calinoiu.

Presedinte executiv a fost votat Liviu Dragnea, iar presedinte al PSD este Victor Ponta.

15:24 Pe holuri, delegatii sunt nemultumiti de modul in care s-a desfasurat votul si se plang ca au intampinat dificultati in ceea ce priveste votul electronic.

De altfel, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a intrat in cabina insotit de Corina Cretu, care i-a aratat cum functioneaza sistemul de vot, trasmite corespondentul Ziare.com.

15:05 - Ministrii Nicolae Banicioiu si Rovana Plumb au urcat pe scena, langa Victor Ponta. Votul pentru conducerea PSD s-a incheiat.

14:55 - Social-democratii incep sa revina in sala. Pe scena a urcat deja Victor Ponta.

14:50 - La parter, pe langa tarabele cu dulceata de la targul bio, exista si un magazin ... PSD. Un calendar cu Ponta si Dragnea costa 12 lei, in timp ce o esarfa rosie, din organza, costa 22 de lei, iar o umbrela cu sigla PSD costa 62 de lei. Banii obtinuti din vanzarea obiectelor cu sigla PSD urmeaza sa fie donati.

14:40 - Pe holurile de la Palatul Parlamentului, vedetele zilei de sambata sunt Corina Dragotescu si Victor Ciutacu. Pesedisti precum Marian Oprisan sau Robert Negoita stau la rand pentru a se pupa si a-si face poze cu cei doi, transmite corespondentul Ziare.com.

14:37 - Din cauza inghesuielii care s-a creat atunci cand a votat premierul Ponta, urnele cu buletinele de vot au cazut de pe masa.

Iliescu, insotit in cabina de vot de Corina Cretu. Nici Ponta n-a votat singur

14:32 - Presedintele PSD Victor Ponta a votat.

"La noi n-o sa vedeti pe nimeni ca fuge cu urnele de vot pe la partid. E foarte clar. M-am bucurat de cat de bine functioneaza si de cat de simplu este (votul electronic - n.red.). Tot ce vrem sa schimbam in Romania intai testam pe PSD. Ideea e foarte buna", a declarat Ponta.

14:22 - "Nu stau de vorba cu presa, dar fac poze pentru Facebook", a declarat Liviu Pop, aflat la Congresul PSD, corespondentului Ziare.com.

14:20 - Chiar daca votul este electronic, urmeaza sa se numere si buletinele de vot. Organizatorii Congresului vor sa se asigure ca numarul de voturi din sistemul electronic sa nu difere de numerul buletinelor de vot din urne, transmite corespondentul Ziare.com.

14:17 - Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu a ajuns la Sala Palatului sa isi sustina sotul, care candideaza pentru un nou mandat de trei ani in fruntea partidului. Europarlamentarul PSD face fotografii cu delegatii PSD in fata cabinelor de vot.

14:15 - Votul a fost intrerupt din cauza unor probleme tehnice, anunta B1 Tv.

14:05 - Social-democratii au avut o problema de ordin... organizatoric. La cabinele destinate delegatilor din regiunea Vest (judetele Arad, Caras-Severin, Hundoara si Timis), apare scris pe o placuta judetul Timisoara. Problema a fost remediata cu niste banda alba, transmite corespondentul Ziare.com.

13:48 - Masa pe care se afla urna de vot a fost inlocuita, deoarece prima s-ar fi rupt din cauza inghesuielii, transmite B1 Tv.

13:17 - "Suntem singura tara din Europa care inca mai votam pe buletine. E foarte mare posibilitatea de frauda", a declarat Mircea Geoana. "Fata de ce a fost in 2005, la congres, acum e liniste si pace", a mai spus fostul presedinte PSD, comentand inghesuiala de la vot.

13:15 - Ion Iliescu a fost revalidat de Congresul Partidului Social Democrat in functia de presedinte de onoare al formatiunii, functie care a fost introdusa si in statut.

13:10 - Social democratii au cate un mandat - buletin de vot, in baza caruia primesc un card, cu care intra in cabina si voteaza electronic. Dupa ce si-au exercitat dreptul de vot, cardul trebuie lasat intr-o urna, transmite corespondentul Ziare.com.

13:05 - Delegatii PSD se inghesuie la vot, in timp ce in sala nu a ramas nimeni.

13:00 - "Dragostea conteaza de multe ori intr-un mariaj, dar si interesele conteaza. Astazi spun ca o criza politica trebuie evitata cu orice pret, pentru ca riscurile sunt prea mari pentru Romania.

Anul acesta, trebuie tinut USL, trebuie tinuta guvernarea compacta si sa vedem ce se inampla cu Romania. Intr-un an de zile, daca economia merge bine, ne putem trezi cu un val de popularitate si mai mare", a mai spus Mircea Geoana, facand referire la coalitia dintre PSD si PNL.

Fostul presedinte PSD a mai explicat ca "toti ministrii liberali sunt din anturajul lui Crin Antonescu, pentru ca asa e in tenis".

12:50 - "Un primar de comuna, de la mine din Dolj, stie mai multa politica decat 100 de parlamentari de la Bucuresti", a spus Mircea Geoana, la B1 Tv.

12:45 - Candidatii pentru functiile de vicepresedinte isi fac campanie printre delegati.

12:40 - Sala este mai mult goala. Oficial, a inceput procesul de vot. In functie de regiunea din care fac parte, delegatii pot vota la parter sau la etajul 2, transmite corespondentul Ziare.com.

12:35 - Se prezinta si se voteaza mai multe rezolutii, printre care revizuirea Constitutiei. Fuziunea cu UNPR a avut doua abtineri si un vot impotriva.

12:30 - Rezolutia privind regionalizarea si descentralizarea Romaniei a fost adoptata in unanimitate.

"PSD considera ca regionalizarea si descentralizarea sunt reforme necesare pentru diminuarea decalajelor intre regiuni, reducerea birocratiei, cresterea absorbtia fondurilor europene", a declarat Liviu Dragnea.

12:25 - Victor Ponta si-a incheiat interventia-maraton de aproximativ 45 de minute. A luat cuvantul Liviu Dragnea.

12:12 - "Cred ca toti coruptii sunt rai, de la ei, de la noi, de oriunde", a precizat presedintele PSD.

12:10 - "Nu sunt obsedat de domnul Basescu, dar sunt extrem de hotarat sa conturez un alt model politic", a continuat Ponta, care a vorbit inca o data despre necesitatea schimbarii Constitutiei.

12:05 - Printre viitorii vicepresedinti ai PSD se vor numara Dan Nica, Contantin Nita, Bunea Stancu, Marian Vanghelie, Titus Corlatean, Ion Calinoiu, Adrian Duicu, Marian Oprisan, Nicolae Banicioiu, Mircea Dusa, Ioan Rus, Gheorghe Nichita, potrivit unor surse citate de B1 Tv.

12:00 - Presedintele PSD a amintit-o pe Lia Olguta Vasilescu, primar in "cel mai misogin oras din tara".

"Credeam ca o sa castigam Consiliul Judetean Timis, zona cea mai de vest, care nu voteaza PSD? Iata ca voteaza!", a intrebat Ponta, care i-a amintit pe care care "i-au batut pe Blaga, pe Ungureanu, pe Turcan, pe toti de care nu mai aveai loc la televizor".

"Daca nu as fi fost ales parlamentar, nu as fi fost astazi aici nici ca prim-ministru, nici ca presedinte al PSD. Suntem singurii aparatori ai celor saraci, ai pensionarilor, ai agricultorilor, adica acel bazin electoral pe care PSD nu trebuie sa-l piarda. Nu mai suntem doar partidul celor saraci, al celor in nevoie. Sunt foarte multi oameni din clasa de mijloc care voteaza PSD.

(...) Adrian Nastase mi-a spus ca diferenta dintre politica si box este ca nu conteaza de cate ori esti trimis la podea, ci conteaza de cate ori poti sa te ridici", a mai declarat presedintele PSD.

11:45 - Victor Ponta a luat din nou cuvantul: "Minunea este sa va mandriti cu mine si in 2013".

"Avem un congres special, dupa trei ani de schimbari majore in viata partidului. In anul 2012 am avut sloganul 'Anul victoriei' si a fost intr-adevar anul victoriei.

Am spus ca congresul din 2013 va fi unul foarte simplu pentru mine. Daca as fi pierdut alegerile, m-as fi retras. Uite ca nu e un congres chiar atat de simplu, pentru ca avem in fata niste ani dificili, niste ani care reprezinta o provocare. (...) Vreau sa va spun ca doar noi putem sa fim in continuare protagonistii schimbarii in Romania.

Faptul ca suntem cel mai mare partid ne da o satisfactie extraordinara. Eu simt si astazi, ca si in ultimi ani, responsabilitatea mea ca lider. Trebuie sa schimbam Romania in ansamblul sau", a spus Victor Ponta.

11:30 - Un primar dintr-o comuna din Iasi flutura o pancarta cu "Ponta presedinte", pe care are autograful lui Ponta. Primarul spune ca e o pancarta de la Congresul din 2010 si se lauda ca a fost primul social-democrat care a avut atunci curajul sa ridice un banner cu Ponta, pentru ca ar fi trebuit sa il voteze pe Geoana la sefia PSD , transmite corespondentul Ziare.com.

11:23 - La Congresul social-democratilor de la Sala Palatului a ajuns si Remus Cernea.

11:21 - Primarul general al Bucurestiului a declarat ca "adevarata valoare a PSD sunt oamenii sai" si ca cel mai important proiect politic al lui Victor Ponta si al partidului pe care il conduce este "proiectul Romania".

Oprescu: Adevarata valoare a PSD sunt oamenii sai

"Aici, in aceasta sala, cu multi ani in urma, am facut primii pasi in politica. Stim cu totii potentialul oamenilor, indiferent de varsta, pe care ii are PSD. Adevarata valoare a PSD sunt oamenii sai, daruiti binelui gereral si al celor multi.

(...) Eu stiu si sunt convins ca cel mai important proiect politic al lui Victor Ponta si al partidului pe care il conduce este proiectul Romania, mult mai drag noua si tuturor cetatenilor acestei tari. (...) Sa redati Romania cetatenilor ei", a afirmat Sorin Oprescu.

11:20 - Pesedistii au intrat in sala la discursul lui Sorin Oprescu. Glumele edilului sunt aclamate indelung de delegatii PSD, transmite corespondentul Ziare.com.

11:17 - A luat cuvantul primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu.

11:15 - "De luni, incepem campania pentru alegerile europarlamentare din 2014. De luni o incepem, pentru ca in mai 2014 nu vom mai avea aceste alegeri sub umbrela USL. Ma bazez foarte mult pe dvs. sa fim grupul social-democrat din Parlamentul European, o delegatie puternica si respectat", a afirmat liderul PSD Victor Ponta, care l-a invitat la pupitru pe Sorin Oprescu.

10:49 - A luat cuvantul si presedintele Partidului Socialist European, fostul premier bulgar Serghei Stanisev, dar nu au intrat toti delegatii in sala. Multi dintre ei au ramas afara, la tigara, sau dau tarcoale targului de produse bio de pe holul Salii Palatului, transmite corespondentul Ziare.com.

10:45 - Victor Ponta a luat cuvantul, salutandu-i pe fostii presedinti ai partidului Ion Iliescu, Mircea Geoana, Oliviu Gherman si Adrian Nastase, precum si pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, "un conservator cu cravata rosie".

"Am avut emotii ca se vor trezi mai putini dupa discutiile si negocierile de azi-noapte. Imi doresc sa avem o zi la fel de frumoasa si de buna la fel ca cea de ieri. (...) Adrian Nastase mi-a spus sa va transmit cele mai calde sentimente", a spus presedintele PSD, lasand sa inteleaga ca Nastase nu va mai fi prezent si sambata la lucrarile partidului.

10:40 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus ca "PSD are 12 sau 13 membri care toti sunt buni pentru a fi vicepresedinti".

"Important este sa ne focusam pe o echipa pentru urmatorii patru ani. Am incheiat un ciclu de 23 de ani, trebuie sa ne pregatim pentru urmatorii 20 de ani", a mai declarat Zgonea, la B1 Tv.

10:33 - Presedintele PSD Victor Ponta a ajuns la Sala Palatului.

10:30 - Fostul ministru de Interne Ioan Rus, care urmeaza sa castige fara probleme functia de vicepresedinte al regiunii Nord-Vest, a recunoscut ca si asa are emotii.

"Totdeauna ai emotii, pana nu se finalizeaza toata treaba. Sunt regiuni unde sunt mai mult candidati. (...) Eu nu am fugit din activitatea politica, desi in ultimii ani nu am avut functii. Proiectul de descentralizare si regionalizare este unul care vreau sa contribui", a spus Rus, la Realitatea Tv.

10:25 - Legitimitatiile pentru presa s-au terminat, jurnalistii primesc legitimatii cu "organizator" sau "delegat", informeaza corespondentul Ziare.com.

10:20 - Fostul presedinte PSD Mircea Geoana a apreciat ca este o "furtunica mica" in batalia pentru functiile de vicepresedinti.

"Intr-un fel simtim cu totii un fel de liniste inaintea furtunii. Nu furtuna politica, desi e furtunica mica in zone unde este batalie pentru vicepresedinte. Simtim ca e momentul sa lasam deoparte ceea ce ne-a separat si sa fim uniti pentru ca a guverna bine nu este usor", a spus Geoana, la Antena 3.

Senatorul PSD a precizat si ca noua functie pe care o va ocupa Liviu Dragnea, cea de presedinte executiv, reprezinta "un pas inainte in cariera sa politica".

"Partidul a decis - si e si dorinta lui Dragnea si Ponta - sa renuntam la secretarul general, iar Dragnea ajunge presedinte executiv. Cred ca si Nastase a fost. (...) Discursul de ieri al lui Liviu Dragnea a aratat dorinta de a face saltul de la discursul secretarului general, care e mai tehnic, la palierul de presedinte executiv, care este mana dreapta a presedintelui", a mai declarat Mircea Geoana.

10:15 - Strazile din jurul Salii Palatului sunt blocate si au acces doar autocarele cu delegati, unele escortate de politisti, informeaza corespondentul Ziare.com.

10:05 - Social-democratii s-au adunat la Sala Palatului, unde este de asteptat sa fie prezenti peste 4.000 de delegati din toata tara, care isi vor alege vicepresedintii.

Congresul PSD Adrian Nastase, vedeta unei zile fara surprize

Vineri, atmosfera a fost una relaxata, doar cativa revolutionari care au protestat in fata Salii Palatului deranjand armonia de la Congres. Adevarata vedeta a primei zile de Congres a fost fostul presedinte PSD Adrian Nastase, intampinat la intrarea in sala unde se desfasoara evenimentul pe acordurile "Odei Bucuriei".

"(...) Am venit in primul rand din prietenie, cu dorinta de a vedea prietenii mei, colegii mei. Unii dintre ei mi-au trimis si mesaje si i-am simtit foarte aproape pe multi dintre ei. Am emotii, recunosc", a spus Nastase.

"Singurul care a trebuit sa plateasca pentru noi toti a fost Adrian Nastase. Sper sa aiba puterea sa treaca peste asta. (...) Adrian, bine ai venit acasa!", a declarat si Liviu Dragnea.

Printre cei prezenti, vineri, la Sala Palatului, s-au numarat si cativa invitati speciali, precum Ion Iliescu, Georges Papandreou, Crin Antonescu, Daniel Constantin si Gabriel Oprea. Totodata, printre cei care au luat cuvantul s-au numarat si liderul UDMR Kelemen Hunor si presedintele PP-DD, Simona Man.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Congres PSD alegeri, #Ponta alegeri PSD, #Nastase alegeri PSD, #Ponta alegeri presedinte PSD, #alegeri vicepresedinti PSD , #alegeri
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza nolticus
nolticus
rank 5
CAP psd isi alege 16-mea de rasa in linistea traditionala hotilor cu