Populism viteza, fara obstacole si rusine

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 13:48
2750 citiri
Populism viteza, fara obstacole si rusine

Din patru in patru ani, ne asezam in tribune pe stadionul electoral pentru a urmari proba de populism viteza, sprint, fara obstacole si rusine.

Politicienii se intrec in promisiuni electorale care de care mai atragatoare, numai bune sa suceasca mintile poporului. Le sustin cu tarie, le argumenteaza ca pe crezul vietii lor, chiar daca n-a trecut un ciclu electoral de cand erau la fel de convingatori argumentand masuri diametral opuse.

Ce se alege mereu din aceste promisiuni electorale? In general praful si pulberea, maculatura numai buna de reciclat. Putine sunt cele care devin realitate, precum cota unica de impozitare, desi, culmea, ca un facut, masurile luate in urma promisiunilor respectate se dovedesc pana la urma cele mai benefice.

Acum, ca urmarim din nou spectacolul electoral in toata indecenta, sa ne amintim de doua promisiuni, una abandonata de la alegerile trecute, una revigorata cu mare spor.

TVR si RRA, tot sub cizma tuturor puterilor

Defuncta Alianta DA promitea, cu mana pe inima, ca odata ajunsa la putere, va depolitiza radioul si televiziunea publice. Liberalii si democratii se declarau pe-atunci perfect constienti ca aceste institutii nu au cum sa fie independente cat timp sunt conduse de consilii de administratie numite politic si de presedinti directori generali votati de Parlament in urma unor trocuri politice.

Alianta DA a ajuns la putere si, brusc, entuziasmul a scazut. Si PD si PNL si-au trimis reprezentantii in cele doua consilii de administratie, ignorand boicotul prezidential care urmarea adoptarea rapida a unei noi legi. Aceasta noua lege promovata de Raluca Turcan a murit incet si trist prin comisia de cultura. Pana la urma, chiar initiatorii ei par s-o fi uitat.

Intre timp, noua puterea descoperea beneficiile tentate ale politizarii radioului si televizinii publice. Si a inceput sa se infrupte. Un vajnic ministru liberal, pana atunci imbibat cu democratie, nici nu se instalase bine in functie ca a inceput sa dea cu pumnul in masa TVR impunand sau interzicand invitati la dezbaterile pe teme din domeniul. Au urmat amenintari si, in final, represalii impotriva "indisciplinatilor".

In acest moment, tema depolitizarii celor doua institutii este practic uitata, in timp ce credibilitatea TVR si Radio Romania Actualitati este in cadere libera.

Indemnizatiile electorale

PSD si PD-L promit indemnizatii substantiale de crestere a copilului pentru femeile cu salarii mari. Democrat-liberalii avanseaza o suma echivalenta cu 85% din salariu, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie, adica de 365 de euro net. PSD merge tot pe 85% din salariu, dar fara nicio limitare. Foarte frumos!

Romania este in criza demografica si cei mai putin copii se nasc tocmai in familiile care le-ar putea asigura cele mai bune conditii. Femeile realizate profesional nu se indura sa renunte la salarii de peste o mie de euro pentru a se multumi cu 800 de lei lunar si amana sine die retragerea temporara din activitate, cu atat mai mult cu cat revenirea rapida este conditionata de gasirea unei bone satisfacatoare, ceea ce nu e deloc usor.

Atat doar ca PSD nu clameaza acum decat revenirea la situatia modificata chiar de guvernul Nastase. Pana la 1 ianuarie 2004, mamele primeau o indemnizatie de 85% din salariu, insa PSD a plafonat suma la 420 de lei.

Cel care sustinea necesitatea si logica plafonarii a fost chiar ministrul Muncii, Marian Sarbu, acelasi personaj care astazi argumenteaza beneficiile sistemului pe care el insusi l-a desfiintat. Remarcabila versatilitate!

La vremea cand PSD jumulea indemnizatia pentru mame, liberala, pe-atunci, Mona Musca sarea ca arsa si promitea ca Alianta DA va crea un sistem mixt: 85% din leafa, dar nu mai putin de 420 de lei. Dupa alegerile din 2004, singura modificare a fost una de cuantum. Indemnizatia pentru mame a ajuns la 6 milioane, plus 2 milioane alocatia copilului pana la 2 doi.

Povestea cu 85% la suta a fost uitata. Desi nu si-a adus aminte de ea in timpul mandatului, fotul ministru democrat al muncii, Gheorghe Barbu, o revitalizeaza acum, in campanie, clamandu-i utilitatea si beneficiile.

Sa mai spunem ca in Parlament zace un proiect de lege, sustinut teoretic de femei din mai multe partide, potrivit caruia mamele ar putea alege intre o indemnizatie fixa si cea de 85% din salariu. Desi acum toata lumea pare preocupata de subiect, proiectul nici macar nu a fost baga in seama.

Sigur, discutia privind indemnizatia de crestere a copilului este foarte complicata. Sistemele europene sunt foarte diferite, iar in Statele Unite, de exemplu, nu exista niciun fel de indemnizatie, dupa cum nu exista nici pensii de stat.

Fiecare dintre orientari are argumente pro si contra si trebuie adoptata in functie de conditiile concrete, in special demografice, die fiecare tara.

Problema cea mare este naveta intre ele. Fiecare partid e pe rand zgarcit la guvernare, cand tine cu dintii de bani, si extrem de generos in opozitie, mai ales inainte de alegeri, cand, nu-i asa, nu exista plafon la promisini.

Aceasta inconsecventa arunca in derizoriu orice intitiativa si face din ce in ce mai grea o alegere pe baza de proiecte, care, iata, se dovedesc atat de fragile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a început să crească în sondaje de la formarea ei, ajungând chiar să surclaseze AUR în unele dintre sondaje....
#populism, #PDL, #PSD, #PNL, #TVR, #indemnizatie, #mame, #copil, #alegeri, #parlamentare , #alegeri