Populismul si demagogia - infractiuni in noua propunere de cod

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 16:57
5798 citiri

Vedem zilelea acestea cum arata o atmosfera propice pentru castigarea unei campanii electorale. Din pacate pentru cei care s-au trezit tarziu, din fericire pentru cei care acum sunt la putere, mai avem alegeri peste 4 ani.

E trist sa constati ca se puteau invinge usor populismul si demagogia, dar exponentii fortelor progresiste s-au lasat purtati de mangaierea valurilor unei campanii electorale curate, de iluzia ca rezultatele obtinute pot fi intelese si fara a fi comunicate pe masura si de sfaturile puerile ale unor consilieri fara responsabilitate.

Sa le luam pe rand! Campanie electorala curata, e un truism! Puritatea unor convingeri si idealismul unor manifestari nu trebuie sa altereze eficienta si eficacitatea unor demersuri electorale. Cand vezi ca lupta se poarta cu artilerie grea, nu te multumesti sa dai luciu sabiei cu manerul batut in pietre pretioase.

Mult mai adecvata era o iesire la rampa viguroasa, implicarea ferma in dezbateri si aplombul unei argumentatii solide. In schimb, am vazut niste caractere integre ce e drept, dar cu exprimari ingaimate, grimase de mironosite si aspiratii filosofice.

Concluzia la acest capitol: e nevoie de implicarea unor profesionisti cu experienta, cu genunchii tari, stapani pe aria lor de expertiza si dornici sa traga dupa ei acest nou val cu potential cert de succes.

Mai departe, eficienta comunicarii; subestimarea cu inocenta a unor instrumente de propaganda exterm de dure, a fost o greseala decisiva. Deversarile de populism, demagogie si manipulare trebuiau contracarate prin constructii pragmatice, logice si prin exemplificari.

Fortele progresiste trebuiau sa vina cu o atitudine proactiva: model propriu de dezvoltare, cu rezultate clare si cu un mecanism simplu de functionare. In schimb, s-a venit cu o pozitionare reactiva: s-a raspuns tot timpul unor aberatii lansate de tabara adversa.

Concluzia dupa capitolul comunicarii: daca vrei sa castigi o campanie electorala trebuie sa propui tu ceva, nu sa te irosesti in iesirile vituperante a unor caractere mediocre.

In fine, problema echipei de campanie; in management se spune ca e o greseala fundamentala sa-ti alegi echipa dupa chipul si asemanarea ta. Acest lucru lasa loc instalarii unor greseli sistemice, pe care lipsa de diversitate a posibilitatilor de abordare nu le poate acoperi.

Un lider cu viziune isi cauta camarazi incomozi, buni profesionisti, dar capabili sa critice si sa aduca valoare in proiectul propus. Succesul consta in montarea acestei diversitati, cap la cap, iar sinergia grupului format sa constituie un angrenaj robust, eficient si foarte adaptat.

Acestea sunt faptele, iar tot ce se poate face acum, daca tot s-a consumat momentul optim, este sa invatam din greseli, sa ramanem activi si sa sanctionam prompt derapajele celor care guverneaza. In paralel, trebuie construita o echipa puternica, apta sa propuna un model de dezvoltare clar, eficient si sustenabil.

Indiferent cat s-ar subrezi actuala putere, trebuie evitat pericolul inlocuirii premature. Cei 4 ani trebuie folositi cu intelepciune in 3 directii: agregarea naturala a curentelor progresiste intr-un mecanism functional si cu lider asumat, venirea cu o propunere concreta de dezvoltare economico-sociala si, nu in ultimul rand, construirea cu rabdare a unei echipe de profesionisti, capabile sa dezvolte strategii coerente si sa isi asume responsabilitatea unei guvernari moderne, orientata spre progres si stabilitate.

O alternativa la noul cod promovat pe sest, este codul bunului simt, in care populismul si demagogia sa fie considerate infractiuni morale, iar sanctionarea si pedepsirea lor sa se faca din 4 in 4 ani.

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#demagogie populism campanie PSD, #PNL greseli campanie alegeri parlamentare , #alegeri
Comentarii