Presa de azi: De ce votam pentru o galeata

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 08:31
2580 citiri
Presa de azi: De ce votam pentru o galeata
Foto: Romania Libera

In timp ce PSD si PNL sunt in cautarea unui compromis, desi interesul primeaza, PD-L se pregateste sa schimbe Legea alegerilor locale si Legea administratiei publice locale.

Pe de alta parte, Mircea Geoana isi baga coada in negocieri, iar politicienii locali par mai preocupati de afacerile lor cu statul.

Adevarul scrie in editia de miercuri ca PSD si PNL sunt in cautarea unui compromis, in timp ce Puterea dezvaluie ca Mircea Geoana incearca sa ii incurce. Evenimentul Zilei titreaza in editia de miercuri ca de fapt interesul bate Alianta.

Intre timp, asa cum ne anunta Jurnalul National, PD-L se pregateste sa modifice Legea alegerilor locale si Legea administratiei publice locale. Pana atunci insa Gandul face miercuri o harta a politicienilor locali si afacerile lor cu statul.

Cu toate aceste actiuni de pe scena politica Romania Libera incearca sa explice in editia de miercuri de ce votam pentru o galeata.

Adevarul: PSD si PNL, in cautarea unui compromise

In timpul discutiilor menite sa concluzioneze intr-o noua Alianta, PSD si PNL au fost in cautarea unui compromis, asa cum scrie si Adevarul in editia de miercuri.

Dupa ce liberalii au cerut paritate cu PSD in privinta candidatilor comuni, liderul social-democrat, Victor Ponta, s-a aratat dispus la anumite concesii. S-a decis ca cel care va candida la alegerile prezidentiale sa fie desemnat pe baza sondajelor de opinie.

Desi nu au reusit sa ajunga la o solutie agreata de ambele parti, analistii politici sustin insa ca "detaliile" legate de impartirea candidaturilor nu vor impiedica formarea aliantei pentru ca interesul comun este unul major.

Analistul politic Cristian Parvulescu crede si el ca realizarea aliantei PSD-ACD este aproape sigura, dar are un avertisment pentru liderii Opozitiei.

"Daca se opresc la jumatatea drumului, daca se pierd in discutii despre locurile pe liste, au pierdut deja batalia", a atras atentia Parvulescu.

El le-a recomandat celor doua formatiuni "sa se miste rapid" pentru a nu pierde teren in fata PD-L, care ar avea timp sa se replieze.

Puterea: Mircea Geoana isi baga coada in negocierile dintre PNL si PSD

Si de parca nu ar avea suficiente probleme, au aparut si "agitator". Puterea scrie in editia de miercuri ca

Mircea Geoana isi baga coada in negocierile dintre PNL si PSD. In urma informatiilor aparute pe surse ca postul de la sefia Senatului ii este vanata de Dan Voiculescu, fostul lider PSD s-a declarat un adversar al paritatii cu PNL.

Acesta le recomanda lui Crin Antonescu si Victor Ponta sa nu creeze o alianta construita "exclusiv pe oportunism", care sa aiba doar un mesaj "anti-Basescu si anticonglomeratul PD-L".

Iar fostilor parteneri de la PC le-a transmis ca este anormal ca acestia sa se declare de dreapta, dupa ce au fost partenerii cu PSD.

Evenimentul Zilei: Interesul bate alianta

Desi in declaratiile publice liderii partidelor din Opozitie se declara optimisti, Evenimentul Zilei anunta in editia de miercuri ca interesul bate alianta.

In timp ce PNL si-a dat mana cu PC si negociaza atragerea PSD in "Marea Alianta a Opozitiei", liberalii din teritoriu nu se grabesc sa renunte la conventiile cu PD-L-istii, refuzand sa-si faca socotelile dupa cum le dicteaza sefii de la Bucuresti.

Unul dintre cele mai dese motive intalnire, care militeaza pentru PD-L, este mentinerea unei functii de conducere la nivel local.

Insa, ruperea oricarei colaborari cu democrat-liberalii in teritoriu este una dintre conditiile impuse de PSD pentru coalitia cu PNL, desi Crin Antonescu nu a avut o pozitie ferma pe aceasta problema.

Jurnalul National: Primarul si "vicele", tandem pentru primarii

In timp ce altii negociaza aliante, cei de la PD-L se pregatesc sa modifice Legea alegerilor locale si Legea administratiei publice locale, depunand in Parlament, la inceputul acestei sesiuni, un proiect prin care primariile vor fi puse sub stapanire politica monocolora, dezvaluie Jurnalul in editia de miercuri.

Daca vor fi introduce aceste modificari vor fi schimbate raporturile dintre primar si viceprimar.

"Ne gandim la schimbarea raporturilor dintre primar si viceprimar. Acesta din urma nu ar trebui sa mai fie consilier local. El ar putea fi ales direct, candidand in echipa cu primarul, sau ar putea fi ales de consiliul local, dar nu dintre consilieri. Inca nu am clarificat modalitatea de alegere, dar oricum nu ar trebui sa mai fie consilier", a explicat Ioan Oltean.

PD-L vrea si sporirea atributiilor presedintilor de consilii judetene.

Gandul: Harta politicienilor locali si afacerile lor cu statul

Si cum puterea este concentrata si in provincie, nu doar in Capitala, Gandul publica in editia de miercuri o harta a politicienilor locali care fac afaceri cu statul.

Majoritatea prefectilor, primarilor, sefilor de consilii judetene si adjuncti ai acestora si-au trecut, in 2010, afacerile pe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face in continuare afaceri cu statul fara a fi acuzati de conflict de interese.

Printre alesii locali care au afaceri cu statul se numara Iancu Caracota, prefect de Dambovita, Ioan Ciugulea, vicepresedinte CJ Olt, vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Laszlo Henning, Ghilea Gavrila, prefectul judetului Bihor, Teodor Nitulescu, prefect de Teleorman si altii.

Romania Libera: De ce votam pentru o galeata

Si in tot acest peisaj politic Romania Libera incearca, in editia de miercuri, sa explice de ce votam pentru o galeata.

Raspunsul: Confuzia doctrinara perpetuata de partide se razbuna la alegeri: punem stampila pe cine da mai mult.

Noua constructie politica PNL-PC si incercarea de unificare a opozitiei au redeschis o discutie mai veche in Romania privind apartenenta partidelor la doctrine si ideologii politice.

Cine e de stanga ? Cine e de dreapta ? La mai bine de doua decenii de la Revolutie aceleasi intrebari macina cu regularitate clasa politica, fiecare partid revendicandu-si o zona doctrinara cu sau fara justificare si doar atat timp cat le serveste electoral. Exista de fapt ideologii in Romania? Daca da, ele sunt doar pe hartie, drept urmare alegatorii sanctioneaza.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#negociere alianta PSD PNL, #alesi locali afaceri statul , #alegeri
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Dupa ce liberalii au cerut paritate cu PSD in privinta candidatilor comuni, liderul social-democrat, Victor Ponta, s-a aratat dispus la anumite concesii. S-a decis ca cel care va candida la alegerile prezidentiale sa fie desemnat pe baza sondajelor de opi