PSD critica intentia PD-L de a desfiinta contractul colectiv de munca

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 19:13
1370 citiri
PSD critica intentia PD-L de a desfiinta contractul colectiv de munca

Vicepresedintele PSD Marian Sarbu a criticat, duminica, masura desfiintarii contractului colectiv de munca la nivel national, anuntata de PD-L inaintea campaniei electorale.

"Disparitia contractului colectiv de munca la nivel national, asa cum propune PD-L, va diminua drastic statutul muncitorului si al salariatului in general din societatea noastra.

Recursul acesta al democrat-liberalilor duce la individualism, egoism social, la disparitia garantiilor colective si reprezinta niste fetisuri, niste clisee ale discursului stereotip al dreptei", a comentat Sarbu, convins ca electoratul va fi, in aceste conditii, mai atras de principiile stangii, informeaza NewsIn.

Potrivit vicepresedintelui PSD, desfiintarea contractului colectiv de munca pe de o parte "diminueaza drepturile salariatilor", iar pe de alta parte afecteaza negativ incercarile de intoarcere in tara a romanilor care lucreaza in strainatate.

"PSD este total impotriva disparitiei contractului colectiv de munca la nivel national", a sustinut Sarbu, care a adaugat ca, in programul social-democratilor, in ceea ce priveste drepturile salariatilor, se precizeaza transferul de la nivelul legii la cel al negocierilor colective, prin stabilirea unor conventii intre partenerii sociali.

"Propunerea PD-L ni se pare anacronica si lipsita de orice fel de substanta", a conchis liderul PSD.

PD-L a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca doreste desfiintarea contractului colectiv la nivel national pentru fexibilizarea fortei de munca, iar prim-vicepresedintele democrat-liberalilor Adriean Videanu a explicat ca acest demers este in concordanta cu politicile BNR.

"Ne intereseaza sa flexibilizam forta de munca. Noi dorim sa eliminam doar contratul colectiv de munca la nivel national, nu si la nivel de ramura sau intreprindere. Va asigur ca Mugur Isarescu e foarte, foarte fericit, cu acest lucru pentru ca este in concordanta totala cu politicile Bancii Nationale", a spus Videanu.

Acesta a precizat totusi ca desfiintarea contractului colectiv de munca a fost inclus doar in doctrina sociala, nu si in programul de guvernare deoarece este inca un subiect de negociere cu partenerii sociali.

Videanu a adaugat ca acest lucru nu va conduce la eliminarea salariului minim pe economie.

"Nu poate fi vorba sa eliminam salariul minim pe economie deoarece este un indicator foarte important. Acum, noi avem oficial doua salarii minime: unul stabilit prin Hotarare de Guvern si unul stabilit prin contractul colectiv de munca. PD-L vrea sa ramana doar cel stabilit prin Hotarare, fireste, in urma negocierii cu partenerii sociali", a declarat Videanu.

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#contract, #munca, #PDL, #PSD, #muncitor, #alegeri , #alegeri