PSD si electoratul sau captiv (Opinii)

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 09:46
4878 citiri
PSD si electoratul sau captiv (Opinii)
Foto: remarca.ro

Despre preaputernicii lideri locali si nationali ai partidelor se vorbeste de multa vreme, acreditandu-se ideea ca cei mai multi, mai influenti, cei ce corespund mai bine definitiei apartin PSD.

In contextul viitoarelor alegeri, locul si rolul lor sunt bine stabilite in strategiile de campanie electorala atat ale lui Victor Ponta, cat si ale celorlalti candidati.

In prezent, singura necunoscuta va fi, cred eu, masura in care acest electorat captiv se va incolona constiincios si ascultator spre urne pentru a pune stampila pe semnul electoral. De demonstrat.

Cine ne sunt preaputernicii?

A se spune din capul locului ca nu toti liderii judeteni, primari si politicieni influenti ai PSD si ai altor partide sunt puternici. Nu ca nu ar fi vrut, ci fiindca nu au reusit, pana in prezent, sa-si adune pentru o perioada mai lunga o multime captiva de aderenti cu care sa poata castiga alegerile in orice conditii.

Aparitia unor astfel de lideri a fost determinata de conditiile sociale specifice unei tari recent eliberate de jugul totalitarismului: grupuri defavorizate, foste centre muncitoresti, urbane si rurale, ramase fara industrie, intreprinderi de stat ori cooperatiste desfiintate, zone sarace cu etnii greu de integrat, sindicate ramase fara obiectul muncii, serii intregi de disponibilizati din marile ctitorii ceausiste...

Fidelizarea multimilor sarace s-a facut prin distribuirea bine tintita a ajutoarelor de stat si a pomenilor guvernamentale, fonduri din care si-au tras pentru partid, uneori si pentru ei, o avere considerabila dupa proverbul "cine imparte parte-si face".

Multimea fidelilor se subtiaza

Din fericire, ideea ca populatia fidelizata cu ajutoare va potoli foamea de voturi a candidatilor nu mai e ce-a fost. De aceea, a discuta despre votanti in termenii primilor ani de dupa Revolutie ca despre niste spectre infometate care-si urmeaza orbeste binefacatorii mi se pare o greseala care poate provoca surprize.

Caci in 25 ani bazinele electorale au suferit transformari si sunt fericit sa o spun: populatia activa a migrat spre zone unde banul se castiga mai usor, iar noile relatii de munca, mass-media, spatiul public au produs modificari ireversibile. Un rol important l-au avut si cele 3-4 milioane de romani plecati peste granita, angajati la firme occidentale sau chiar deveniti cetateni ai statelor hiperdezvoltate economic. Aproape ca nu exista familie fara lucratori in strainatate.

Voturile sunt tot mai greu de obtinut

In aceste conditii, probabil ca stradaniile liderilor locali ai tuturor partidelor nu vor mai avea rezultatele de altadata. In opinia mea, acesta este si motivul abuzului de legi si ordonante date in sprijinul candidatului guvernamental la presedintie: PSD nu poate accede la conditia de partid majoritar al Romaniei nici impreuna cu aliatii sai, dupa cum o arata sondajele. Asa ca se incearca racolarea prin diverse mijloace a alesilor altor partide cu tot cu votantii acestora.

Situatia actuala trebuie privita in oglinda cu aceea a alegerilor din 2004, numai ca atunci social-democratii lui Adrian Nastase reusisera incropirea unor majoritati (in sondaje) de peste 50%.

Cu toate chemarile la realism ale fostului presedinte Ion Iliescu, partidul nu a raspuns adecvat, iar aroganta prim-ministrului, si atunci ca si acum candidat prezidential, s-a prabusit la anuntarea rezultatelor la urne.

Si in 2004, si in 2009 s-a mizat masiv pe forta liderilor locali. Ba chiar social-democratii s-au lasat sedusi de Traian Basescu, intrand pentru noua luni intr-o coalitie contra naturii cu PDL, zic eu, tocmai spre a-si asigura fondurile de campanie de care nu aveau cum face rost in opozitie.

Educatia inainte de toate

In opinia mea, rolul preaputernicilor lideri locali s-a diminuat de la un scrutin la altul, iar acum se pune intrebarea daca ceea ce numim indeobste "electorat captiv" poate duce un candidat spre jiltul de la Cotroceni.

Raspunsul comporta doua faze: 1. Desi rolul liderilor si al multimilor fidele s-a diminuat, importanta lor nu trebuie minimalizata.

2. Incercarea majoritatii PSD de a-si spori sansele prin traseism politic si schimbarea regulilor de desfasurare a procesului de votare ar putea suplini pierderile de voturi cauzate de participarea mai constienta a cetatenilor la scrutin.

Din cele de mai sus, se intelege, cred eu, cu claritate de ce educatia a ajuns a cincea roata la caruta democratiei romanesti si a guvernarii lui Victor Ponta: multimile fara prea multa scoala par mai sensibile la populism, paternalism, fiind mai usor de manipulat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PSD electorat captiv, #alegeri strategie PSD, #pomeni electorale PSD , #alegeri
Comentarii