PSD si PNL si-au dat mana peste tara

Marti, 08 Iulie 2008, ora 11:16
2365 citiri
PSD si PNL si-au dat mana peste tara

In cadrul alegerilor din noiembrie, romanii vor vota, in premiera, in sistem uninominal, iar decuparea celor 469 de colegii a inceput in comisia pentru codul electoral.

Cu toate ca termenul-limita pentru delimitarea colegiilor uninominale este 19 iulie, Comisia de Cod electoral a reusit, pana luni, sa voteze "decupajele" doar pentru 10 judete: Cluj, Bistrita, Giurgiu, Caras Severin, Gorj, Iasi, Ilfov, Olt, Teleorman si Tulcea.

Se pare ca acest proces a fost ingreunat de interesele politice ale partidelor din comisie, informeaza Adevarul.

Impartirea judetelor in colegii uninominale s-a facut dupa doua criterii: geografic si politic.

Potrivit legii, fiecare colegiu pentru Camera Deputatilor trebuie sa acopere o zona cu 70.000 de locuitori, respectiv 160.000 pentru Senat. Autorii de harti electorale au incercat delimitarea de zone compacte, care sa asocieze localitati invecinate, legate istoric.

Spre exemplu, un judet ca Bistrita-Nasaud care are 311.657 de locuitori a fost impartit - in varianta PDL - in 4 colegii pentru Camera Deputatilor, fiecare colegiu cuprinzand in medie 20 de localitati.

Fiecare colegiu contine 50 de sectii de votare. Orasul Bistrita, dupa acest decupaj, constituie Colegiul 1, cu 81.259 de locuitori. Colegiul 2 este constituit in jurul oraselor Nasaud si Sangeorz - Bai, iar cel de-al treilea in jurul orasului Beclean.

Colegiul 4 din Bistrita-Nasaud este format doar din localitati rurale. Colegiile pentru Senat rezulta prin comasarea a doua colegii pentru Camera, 1 si 3, 2 si 4.

Deputatii PD-L Valentin Iliescu si Ioan Oltean s-au plans amandoi ca nu au reusit sa negocieze in teritoriu cu celelalte partide si au acuzat o intelegere politica intre PSD si PNL pentru o anumita varianta de decupaj.

Lipsa de cooperare in comisie a alimentat doua teze: fie ca guvernul ar fi interesat in rezolvarea noii harti electorale pe cont propriu, prin hotarare de guvern, dupa 19 iulie, fie ca s-ar dori revenirea la votul pe lista.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#PSD, #PNL, #alianta, #colegii, #alegeri , #alegeri