Remanierea, intre intoxicare si necesitate ratata

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 18:20
3275 citiri
Remanierea, intre intoxicare si necesitate ratata
Foto: Gov.ro

Vanturata in ultima vreme drept catapulta cu care PSD sa fie aruncat dincolo de zidurile Palatului Victoria, remanierea guvernamentala ar fi, de fapt, absolut necesara.

Ca este foarte probabila ne-o confirma operatiunile de intoxicare la scara declansate de PSD, blocat intr-o defensiva disperata. Dupa ce au scapat pe piata diverse "analize" strategice cu valoare de avertisment, social-democratii au aruncat acum fumigenele de calibru: PD-L vrea Ministerul de Interne ca sa fure alegerile.

Schimb de fumigene

Din start, afirmatia aceasta, rostita "off the record", desigur, de catre insusi Mircea Geoana, isca o intrebare capcana: adica PSD a furat europalamentarele, pentru ca la vremea lor avea Ministerul de Interne, sau se pregateste cumva sa o faca acum tot prin MAI? De obicei, hotul striga "hotii". Contraatacul Elenei Udrea, tot cu o fumigena si inca una cam rasuflata, implicarea serciviului secret al MAI in campanie, era logic.

Trecand peste acest schimb de intoxicari, e un secret al lui Polichinelle ca titularul Internelor este avantajat la alegeri. Structurile sale organizeaza scrutinul si cine imparte parte-si face, iar Internele detin cele mai bune informatii, inclusiv prin DGIPI, despre miscarea votului in urna si a poporului catre ele. De aici pana la frauda electorala este totusi cale lunga. In plus, daca PD-L ar fi vrut cu cerul si pamantul Internele, le-ar fi avut inca din decembrie.

De fapt, PD-L nu doreste in acest moment in mod special Internele, ci doreste sa scape de PSD de la guvernare cu totul, in vreme ce PSD se agata de putere cu toate ghearele, unghiile, victimizarile, fumigenele si intoxicarile din dotare.

Din nefericire insa, asa stand lucrurile, chiar daca va fi facuta, remanierea are sanse minime sa fie mai mult decat o manevra politica, cu scopul clar de a impinge PSD la limita limitelor.

De ce remaniere si nu restructurare?

In primul rand, o masura serioasa nu ar fi o remaniere, ci o restructurare care sa elimine din schema cel putin 4 ministere perfect inutile: Turism, Tineret si Sport, al IMM-uri, care pot deveni autoritati sau directii prin subordinea altor ministere, dar si cel pentru Relatia cu Parlamentul, care nici macar un birou nu merita sa aiba.

Dar daca mai mult nu se poate, atunci macar remanierea ar trebui sa fie una serioasa. Eliminarea lui Dan Nica, a Ecaterinei Andronescu si a lui Nicolae Nemirschi ar fi salutara indiferent daca este sau nu o miscare strategica. Niciunul dintre cei trei nu a luat vreo masura cu adevarat reformista, nu a excelat in materie de management si, macar in privinta ministrului Mediului, exista suspiciuni foarte mari de gestionare defectuoasa a banului public.

In plus, nu stiu de ce ar merita sa ramana in guvern dl. Nita, zis hectar, sau dl. Ponta, eternul aspirant frustrat la portofoliul Justitiei si a carui prezenta in cabinet alaturi de socrul sau transforma guvernarea PSD intr-o afacere de familie.

Daca Elena Udrea nu e, nimic nu e

Ca sa dea un minimum de onorabilitate remanierii, PD-L a emis propria lista de "remaniabili". Theodor Paleologu, Gabriel Sandu si Mihai Stanisoara sunt numele cel mai vehiculate. Primii doi sunt, intr-adevar, doi ilustii anonimi inutili ai cabinetului. Daca Gabriel Sandu macar a tacut intelept, Theodor Paleologu a tot vorbit spre deliciul presei si supremul sau ridicol. Cat despre Mihai Stanisoara, ceva imi spune ca ar plati scump "secretele" nepermise ale contrainformatiilor militare in scandalul Mircea Basescu.

Dar orice capete va arunca PD-L pe tava remanierii, Emil Boc nu poate salva onorabilitatea acestei masuri cat timp capul de lista al remaniabililor democrat-liberali nu este Elena Udrea, ministru aflat cel putin in conflict de interese pe relatia cu BRD.

Dar cum PD-L va pica, cel mai probabil, lamentabil testul disocierii de toxica Elena Udrea, remanierea nu va fi decat o smecherie politica, al carei singur efect va fi umilirea si demascarea dependentei de putere a social-democratilor. Cat despre impingerea social-democratilor in afara guvernarii, PSD a dovedit deja, cu legea Educatiei, ca este dispus sa inghita orice si oricat pentru a ramane conectat la tuturoiul resurselor. Si vor ramane pana cand vor fi dati afara in mod explicit, ceea ce PD-L nu este inca dispus sa faca.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#remaniere guvernamentala, #iesire PSD guvernare, #alegeri Ministerul de Interne , #alegeri
Comentarii