Sentinta: Statul trebuie sa plateasca PSD 3,6 milioane de lei pentru cheltuielile electorale. Seful AEP: Vom rambursa banii

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 27 Martie 2020, ora 14:35
17086 citiri
Sentinta: Statul trebuie sa plateasca PSD 3,6 milioane de lei pentru cheltuielile electorale. Seful AEP: Vom rambursa banii
Foto: Arhiva Facebook/ Partidul Social Democrat

Curtea de Apel Bucuresti obliga Autoritatea Electorala Permanenta sa emita pentru Partidul Social Democrat o decizia de rambursare a cheltuielilor electorale in valoare de 3.380.634,03 de lei, potrivit unei decizii pronuntate in aceasta saptamana.

Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

In acelasi timp, judecatorii au anulat doua acte emise de AEP: decizia de nerambursare a cheltuielilor electorale din 28 august 2019 si o adresa din septembrie 2019.

Potrivit minutei instantei, AEP si seful institutiei, Constantin - Florin Mituletu-Buica, au fost obligati la plata dobanzii legale aferente sumei de 3.380.634,03 de lei, de la data de 26 august 2019 pana la data introducerii actiunii - 4 octombrie 2019, potrivit portalului instantei.

"Nu e nicio surpriza"

AEP va rambursa PSD suma de 3,3 milioane lei, reprezentand cheltuielile electorale din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii, Constantin-Florin Mituletu-Buica, pentru Agerpres.

"Nu este o surpriza pentru ca, dupa momentul emiterii deciziei de catre AEP, asa cum am spus si la momentul respectiv, PSD si-a complinit acele neregularitati pe care le constatase AEP. La momentul plangerii prealabile, am constatat si noi aceste modificari si compliniri, dar, potrivit regulilor si legislatiei, nu puteam face noi nimic sa ne anulam actul nostru, ci o instanta.

Si iata ca instanta a decis ca AEP sa emita o noua decizie. AEP, ca urmare a deciziei, va plati sumele respective de 3,3 milioane si ceva de lei si va pune in drepturi PSD. Nu e nicio surpriza", a precizat presedintele AEP.

Procesul si miza

Ziare.com a scris despre acest caz din instanta. Miza dosarului: recuperarea sumei de 3,3 milioane de lei de la bugetul de stat, reprezentand contributii ale candidatilor PSD in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Inedit in acest caz, partidul nu a chemat in judecata doar institutia, dar si pe presedintele acesteia, Constantin-Florin Mituletu-Buica.

Nemultumirea principala este ca AEP si seful sau au respins o solicitare facuta de PSD de rambursare a unor cheltuieli electorale in cuantum total de 3.380.634 de lei, facute in timpul campaniei desfasurate pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European.

Probleme cu semnatura lui Draghici

Motivele respingerii sunt legate de faptul ca cererea de rambursare era semnata de Mircea Draghici, care nu a fost considerat de AEP ca fiind reprezentant legal al partidului, dupa ce a demisionat din functia de trezorier al PSD.

Cazul rambursarilor de la bugetul de stat a fost mediatizat in momentul in care s-a aflat ca Rovana Plumb, europarlamentarul PSD propus comisar european, ar putea sa nu-si primeasca inapoi contributiile de 800.000 de lei facute la campania PSD pentru aceste alegeri.

De decizia AEP au fost afectati alti 21 de candidati PSD. Rovana Plumb avea insa cea mai consistenta contributie.

Citeste mai multe informatii despre acest dosar - Presiuni la adresa Autoritatii Electorale Permanente? PSD il cheama in judecata pe seful AEP, intr-un proces cu miza de 3,3 milioane de lei

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PSD AEP, #PSD rambursari stat , #alegeri