Tara se ineaca, iar liderii tocmai au venit din weekend

Luni, 02 Iulie 2018, ora 10:32
7104 citiri
Tara se ineaca, iar liderii tocmai au venit din weekend

De cateva zile, este prapad.

Ploile nu contenesc, un pod s-a prabusit imediat dupa ce trecuse trenul peste el, drumurile sunt intrerupte, garile au ajuns tixite, oamenii isi parasesc gospodariile, apele le iau casele, iar mai-marii tarii tocmai si-au terminat odihna in weekend. Trai, nineaca!

De pe teren, numai doctorul Raed Arafat ne transmite la televizor unde au fost salvate victime, unde au fost resuscitate, unde sunt periclitati oamenii si gospodariile, ce soarta au cei afectati si cum se transporta victimele, cu ambulantele, cu bratele, cu masinile de teren, cu elicopterele si chiar cu... buldozerul.

Pompierii, jandarmii, politistii, primarii sunt la datorie. Ministrul de Interne a facut comandament cu prefectii, gata sa trimita ajutoare, daca este nevoie. Este o imagine mobilizatoare, numai ca la fel de mobilizatoare era si la inundatiile trecute, si la cele de asta primavara, de acum un an, doi ani si de cand se produc ele, iar intre ele, nu facem nimic sa stavilim dezastrul.

Intrebarea fireasca este asta: pentru salvarea victimelor luptam, pentru recuperarea pagubelor ne zbatem, pentru repararea drumurilor si podurilor actionam, dar pentru scaderea impactului la viitoarele inundatii, pentru stavilirea apelor, pentru redirijarea lor sau pentru dozarea debitelor prin acumulari selective, facem ceva, din timp? Sa vedem.

Iata ce prevede programul de guvernare pe care, la un moment dat, numai dl Dragnea il cunostea din scoarta in scoarta

Citim la pag. 146-148, cap. 5, masuri "pentru prevenirea si gestionarea inundatiilor", si gasim patru prevederi lungi si late, toate fara termen. Nici data inceperii, nici data terminarii. Ceva care incepe, probabil, pe la Sfantu' Asteapta si se pune in functiune la Pastele Cailor. Sau, ca sa ma exprim elevat, ad calendas graecas.

Respectivele masuri nici nu puncteaza vreo lucrare, ci numai indemnuri de genul "sa facem, sa dregem". Citez pe scurt esentialul din cele patru prevederi ale programului, fara sa intru in amanunte:

1. "Utilizarea infrastructurii verzi pentru prevenirea inundatiilor prin preluarea solutiilor oferite de ecosisteme naturale pentru gestionarea riscurilor generate de crestere a incidentei evenimentelor extreme". Bla-bla-bla. Unde? Ce? Cand? Cine? - nimic!

2. "Dezvoltarea de studii, metodologii, evaluari, rapoarte, manuale de buna practica pentru managementul barajelor". Ma intreb, iarasi, retoric: dupa un an si jumatate de guvernare PSD+ALDE, a elaborat cineva un studiu, o metodologie, un raport sau un manual care sa diminueze cat de putin dezastrul din zonele inundate?

3. Masuri sub forma infrastructurii verzi, precum sisteme de prevenire anticipata (sic!) si de management al bazinelor in timpul inundatiilor. Vorba lui jupan Dumitrache: e scris adanc!

4. "Realizarea de masuri structurale de protectie impotriva riscului la inundatii, acolo unde infrastructura verde nu este suficienta...". N-ati inteles unde? Doar scrie foarte clar: acolo unde infrastructura verde nu este suficienta. Adica, mai peste tot, sau poate nicaieri, depinde cum vrei s-o iei.

Ma intreb, daca vin alte inundatii, la toamna, ne vor gasi la fel de nepregatiti sau intre timp pune doamna Vasilica-Viorica in aplicare masurile preconizate in program si, datorita lor, urgia apelor ne va ocoli, victime nu vor mai fi, podurile nu se vor mai prabusi, trenurile nu se vor mai opri si oamenii nu vor mai suferi?

Deja vu

Programul contra inundatiilor al PSD nu-i o noutate si el ma obliga sa merg inapoi in timp. Imi vin in minte scenele de acum cativa ani, cand prim ministrul de atunci Victor Ponta "vizita" zonele sinistrate, incaltat in pantofi de bal si urcat intr-o barca pneumatica, impinsa de trei pomperi.

Atunci s-a stabilit un plan de masuri, ceva tot in genul "studii, metodologii, evaluari, rapoarte", "masuri structurale de protectie", cu "infrastructura verde" si cu "ecosisteme naturale", menite sa stavileasca debitul apelor dezlantuite si sa protejeze malurile expuse.

Hai, ca-i nostim! Am facut un plan atunci, facem altul acum, dar nimeni nu-si sufleca manecile la treaba. Iar planuri au tot fost, o-ho-ho!

As merge mai departe in timp si imi amintesc inundatiile gestionate de premierul Boc, cele din timpul lui Victor Ciorbea, al lui Nicolae Vacaroiu si, tocmai hat departe, cand premier era Petre Roman. Este ca la autostrazi: totdeauna s-au facut planuri, dar n-am observat sa se fi facut si diguri.

Un miting urias, cat o inundatie

In asemenea momente, nu este suficient ca s-a implicat (din plin, de altfel) doctorul Arafat, nu este suficient ca ministrul Cramen Dan a tinut un comandament. Ar fi normal sa se implice cel putin trio DTD - ma refer la potentatii zilei, Dragnea-Tariceanu-Dancila - care si-au asumat cu trufie rolul de alfa si omega al tarii, dar nu-i vad in mijlocul sinistratilor si pe locul distrugerilor, ca sa asculte solicitarile si sa ofere solutii.

Cand sunt patru morti si sute de victime evacuate din casele lor, cand multe din acestea au pierdut totul, iar altele nu au unde dormi la noapte, parca mi se pare o sfidare sa nu observi in prim plan decat pe doctorul Arafat si pe doamna Carmen Dan, iar pe ceilalti sa-i astepti din weekend.

M-am asteptat sa apara cel putin ministrul Finantelor, sa explice cum ii poate ajuta pe cei care au pierdut totul dupa ce masurile guveramentale nu i-au ajutat cu nimic.

N-am inteles cine ii poate ajuta pe oameni, in afara unor primari, care pun umarul, dar nu prea au bani. Candva, tot la inundatii, asemenea gest l-a facut, pe banii lui, latifundiarul Gigi Becali, din simt umanitar.

Nu zic sa dea cineva din buzunarul lui, dar PSD planuieste un miting urias si inutil, cu un milion de participanti, adusi din toata tara. Un calcul simplu arata ca pentru asa ceva trebuie sa pui la bataie peste o suta de milioane lei, bani pe care desigur partidul ii are.

Ce gest mai nobil ar putea face Liviu Dragnea decat sa se duca in mijlocul sinistratilor si sa-i anunte ca partidul este atat de social-democrat, atat de generos si atat de umanitar, incat renunta la mitingul inutil si doneaza toti banii refacerii gospodariilor sau ajutorarii celor care au ramas cu nimic!

Ce ziceti, pun niste bani la bataie social-democratii, ca sa ajute nevoiasii loviti de inundatie? Eu cred ca nu: oricat de mare ar veni apa, tot nu ajunge pana la piscina din curtea vilelor lor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Raed Arafat inundatii, #Viorica Dancila inundatii, #inundatii patru victime, #inundatii 4 decedati, #inundatii ajutor financiar, #inundatii ajutor umnaitar , #alegeri