USL cu copiii la volan (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 13:31
5187 citiri
USL cu copiii la volan (Opinii)

Cand esti foarte sigur pe tine, nu ai nevoie de gesturi spectaculoase, nu simti nevoia sa sochezi, sa faci demonstratii de forta si nici nu recurgi la tertipuri transparente.

De aceea, marea lansare a candidatilor pe care o pregateste PSD pentru 17 octombrie denota o doza mare de nesigurata si o mare nevoie de impresionare a electoratului si de revigorare a propriului electorat activ. Dar e mai mult decat atat.

Pana acum, eram obisnuiti cu spectacolele de sunet, lumina si baloane de la Romexpo, cu expozitia de masini de lux aferenta. De aceasta data, USL vrea o lansare cu 60 de mii de oameni, cu participare externa de la ALDE si PES pe National Arena. Tintele de imagine sunt evidente.

O asemenea masa de oameni este menita sa dea un mesaj de forta, impresionant si intimidant pentru Opozitie si electorat: iata ce multi, ce puternci si ce siguri pe noi suntem!. N-a mai vazut Bucurestiul adunari politice de 60 de mii de oameni din efervescentii ani 90.

Dar daca e sa lasam la o parte imaginea, pentru USL n-ar trebui sa fie o problema sa mobilizeze 60 de mii de militanti din intreaga tara. Daca sunt atat de puternici, ar trebui sa fie in stare sa-i adune doar din Bucuresti. Numarul e mare nu in sine, ci doar prin raportare la apatia ultimilor ani.

Pe de alta parte, sigur ca USL are nevoie de legitimare externa dupa problemele majore din aceasta vara si dupa ce socialistii europeni si-au mutat congresul de la Bucuresti. Data nu e nici ea aleasa intamplator. 17 octombrie este exact ziua in care la Bucuresti se vor reuni popularii europeni. Mai ales PSD are nevoie de ceva foarte mare si important pentru a eclipsa evenimentul foarte favorabil PDL si care nu face decat sa aminteasca palma incasata de social democratii romani de la familia lor europeana.

Si, nu in ultimul rand, alegerea National Arena are o valoare simbolica. Este unul dintre putinele proiecte incheiate in Romania. Este o constructie impresionanta si, chiar daca ea a inceput in vremea lui Adriean Videanu, s-a terminat sub mandatul lui Sorin Oprescu, invitat special la eveniment, cu sprijinul guvernului Ponta, nu-i asa? In plus, o lansare pe National Arena rezoneaza cu numele stadionului, cu sentimentul patriotic. Da, si suna bine pentru un anumit tip de electorat.

Ideea USL nu este insa lipsita de pericole. Dincolo de impresia ca este, cum spuneam, un masaj psihologic, poate fi perceputa drept o extravaganta nepotrivita intr-un context economic nu foarte fericit. Inchirierea stadionului national costa mult mai mult decat folosirea Romexpo, daca nu cumva face Sorin Oprescu cinste. Deplasarea unei mase atat de mari de oameni de prin toata tara costa si ea destul de mult. O fi nepotrivit sa te gandesti ca totul se face pe bani publici drenati de baroni prin metode bine cunoscute?

Si apoi, in 17 octombrie, Bucurestiul va fi supus unor cazne greu de suportat. Pe de-o parte, restrictiile si masurile de securitate impuse de prezenta popularilor europeni, unii dintre ei demnitari importanti precum cancelarul Germaniei si presedintele CE, pe de alta parte, restrictiile impuse de deplasarea autobuzelor cu 60 de mii de oameni.

National Arena nu este chiar intr-o margine de oras, asa ca din orice directie ai veni, strabati pana la el artere importante si mereu aglomerate. In cate autobuze incap 60 de mii de oameni? Ma ia ameteala. Este posibil ca toata enervarea provocata de blocaje si cozi sa umbreasca mesajele pozitive si mobilizatoare pe care USL vrea sa le transmita, iar bucurestenii, in loc sa se simta "masati" electoral, sa se simta sfidati.

Una peste alta, este posibil ca pustismul unei lansari in cel mai nepotrivit mod si moment sa faca un rau electoral cu mult mai mare decat ceea ce USL vrea sa mascheze cu acest eveniment. Pe vremuri, PSD, cel putin, era mai inspirat si mai subtil cand venea vorba de lovituri de imagine. Stapanea mai bine dozajele si nu cadea in capcane ieftine. Dar asa e, vorba unui lider din Opozitie, cand la volan ajung copiii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#lansare candidati USL National Arena, #lansare candidati USL octombrie, #alegeri parlamentare 2012 , #alegeri