Vicepresedinte PPE: Romanii au de ales intre Europa si partide care sunt respinse in UE Interviu

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 19:58
14656 citiri
Vicepresedinte PPE: Romanii au de ales intre Europa si partide care sunt respinse in UE Interviu
Foto: Facebook/Dara Murphy

Partidul aflat la guvernare in Romania este considerat indezirabil de propria sa familie europeana, in prag de alegeri si in zilele in care Romania detine presedintia rotativa, ceea ce ar trebui sa fie un semnal puternic pentru alegatori: votati pro-Europa sau, din contra, partide care sunt respinse in UE si care isi compromit propria tara, prin actiunile intreprinse contra unui cetatean roman.

Dara Murphy, vicepresedinte si directorul de campanie al Partidului Popular European, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre cum se vede in Europa politica Guvernului PSD de a nu tine cont de avertismentele Uniunii Europene si de ce cetatenii au, in cele din urma, solutia: votul.

Murphy, prezent la forumul Eurosfat, a remarcat si un paradox: social-democratii romani se plang ca Uniunea Europeana ar avea duble standarde, dar tocmai ei impiedica un cetatean roman sa ajunga intr-o inalta functie europeana.

In ultimul timp, statul de drept a ajuns sa fie principalul subiect discutat in UE cu privire la Romania. Cu toate acestea, activarea articolului 7 s-a facut pentru Ungaria si Polonia. Este Romania intr-o situatie mai buna, din punct de vedere democratic?

Sunt situatii diferite, iar procedurile nu sunt aceleasi, uneori poate dura mai mult. Exista un curent de opinie in crestere care spune ca doar aplicarea Articolului 7 nu este modalitatea cea mai potrivita pentru a avea rezultate.

Partidul Popular European sustine depolitizarea acestor mecanisme, in plus, am considerat corect sa incepem prin a lua pozitie, mai intai, fata de cazurile din propriul nostru partid. Este vorba de Fidesz, care, din interiorul Parlamentului European, a criticat deciziile institutiilor europene.

Exista un grup de lucru in interiorul PPE care analizeaza acest caz si pozitia pe care o vom lua fata de ei, este un proces serios si democratic.

In ceea ce priveste Romania, am vazut ieri si astazi ca socialistii europeni au luat decizia, in partid si in grupul parlamentar, sa inghete relatiile cu socialistii din Romania.

Mi se pare foarte semnificativ ca au luat aceasta decizie, mai ales, pentru ca Romania detine presedintia rotativa, iar partidul de guvernamant a ajuns sa-si vada inghetat statutul de membru al unei familii europene, in aceste momente cruciale pentru tara.

Exista si propunerea europarlamentarului ALDE Vernhofstadt sa excluda din grupul lor colegii romani.

Da, am auzit si de aceasta propunere. Vreau sa va spun ca in interiorul PPE noi suntem constienti ca exista tot felul de probleme in diferite tari, iar faptul ca in Romania este vorba de socialisti si de ALDE nu ma bucura in niciun fel.

Poporul roman va avea ocazia sa faca o alegere, iar pana cand socialistii si ALDE isi rezolva problemele, cred ca oamenii pot sa isi puna increderea in PPE, iar in Romania avem trei partide membre: PNL, cel mai mare, apoi PMP si UDMR.

Oamenii pot alege pro-Europa, votand pentru aceste partide care vor sta la masa castigatorilor, sau pot alege ALDE, sau, mai rau, pentru socialisti, care la nivel european sunt respinsi de propriile lor partide.

Manfred Weber, candidatul PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, a propus un mecanism nou, alternativ la Articolul 7, deoarece acesta si-a aratat limitele. Este vorba, ca sanctiuni, despre taierea fondurilor europene pentru tarile ale caror guverne incalca regulile democratice. S-ar putea argumenta ca oamenii simpli, cetatenii, vor avea de suferit.

Atunci cand conducatorii incalca regulile, ei actioneaza in primul rand impotriva propriilor lor cetateni si pentru asta trebuie sa existe consecinte.

Nu se poate ca doar pentru admiterea in UE sa avem niste standarde foarte inalte, dupa cum stiti criteriile de la Copenhaga sunt foarte stricte pentru tarile aspirante. Trebuie ca si tarile care sunt deja in UE sa fie obligate sa respecte in continuare standardele cu care am fost cu totii de acord.

Regulile cu privire la statul de drept, pe care guvernul roman, iar nu cetatenii romani, le incalca, sunt acele reguli pe care Romania s-a angajat sa le respecte atunci cand a semnat aderarea la Uniunea Europeana. Asa ca nu este vorba aici de UE care ar ataca Romania, ci de faptul ca tarile europene si institutiile europene cer guvernantilor romani sa respecte regulile, asta in interesul propriilor lor cetateni.

UE este acuzata de politica dublelor standarde, a Europei cu doua viteze, iar aceste afirmatii nu se fac doar in Romania.

De-a lungul timpului, s-a intamplat deseori, in diferite situatii, ca o tara europeana membru sa aiba probleme in relatia cu UE, mai ales, cu Comisia Europeana. Exista dispute si dezacorduri in toate tarile membre.

Exista multe interpretari asupra ceea ce inseamna cele "doua viteze".

Mai intai, trebuie spus ca fondurile europene structurale si de coeziune au fost un real succes in a ajuta tarile sa se apropie de standardele economice ale UE. Irlanda, in 1973, era una dintre cele mai sarace tari din Europa, dar, in pofida unui moment mai greu in timpul crizei de acum 10 ani, a ajuns sa fie un contribuitor net la bugetul Uniunii Europene.

Asadar, pe plan economic, vrem sa ajutam Romania sa-si atinga potentialul. In aceste zile am intalnit aici multi tineri foarte inteligenti si cunosc multi romani si in alte tari si toti vor sa faca ceva pentru tara lor.

Stim ca Parlamentul va avea o noua dezbatere, luni, la Strasbourg, despre starea statului de drept in Romania, dar fara a adopta o rezolutie. Care este scopul?

Din cate stiu, a fost initiativa PPE, dar eu nu sunt europarlamentar si nu pot comenta asupra initiativelor de acolo.

Credeti ca doamna Kovesi mai are sanse pentru postul de procuror-sef european?

Va spun sincer ca am urmarit astazi fascinat cum un europarlamentar roman socialist era foarte critic fata de faptul ca nu sunt suficienti est-europeni in pozitii cheie din institutiile europene. Asta in timp ce propriul sau partid face tot ce poate pentru a o bloca pe doamna Kovesi sa ajunga intr-o pozitie extrem de importanta la nivel european.

Altcineva, de la grupul ALDE, arata cum numarul femeilor in pozitii inalte europene este prea scazut. Or, aici vorbim despre o doamna, o romanca, care se bucura de un respect imens pe plan european, si iata ca i se pun piedici din partea statului din care provine.

Este vorba de un egoism jalnic si nu aduce decat daune reputatiei Romaniei, ca tara. Multa lume are incredere in ea, este un candidat remarcabil, care poate face o treaba foarte buna acolo, iar sustinerea ei vine din toate familiile politice, incluzand aici si foarte multi socialisti.

Eu sper ca va reusi, iar PPE o sustine fara rezerve.

Revenind la Fidesz, aveti in vedere excluderea din PPE? Sau este doar o pedeapsa temporara, pana trec alegerile?

PPE este un partid democratic, iar procesul este unul transparent, democratic. In dezbaterea aceasta s-au implicat toti membrii si le sunt recunoscator pentru asta. Inclusiv Viktor Orban a participat la discutii si s-a angajat sa colaboreze cu grupul de lucru din PPE pentru a cauta o solutie.

Orban a prezentat lucrurile in asa fel incat reiesea ca decizia de suspendare a fost, de fapt, a lui.

A fost o decizie colectiva a PPE, iar, daca sustine ca e a lui, inseamna ca de fapt a acceptat-o. Votul a fost unul foarte clar, vasta majoritate a fost pentru aceasta rezolutie, chiar si Fidesz a votat-o. Nimanui nu-i face placere ca s-a ajuns aici.

Ar trebui sa ne fie teama ca va aparea un discurs eurofob in Romania?

Toate studiile facute in cadrul PPE si experienta mea personala din toate vizitele pe care le-am facut aici arata ca romanii cred si ca isi doresc cu putere ca viitorul lor sa fie inauntrul Uniunii Europene. Si atunci Uniunea Europeana trebuie sa devina mai puternica pentru ca si Romania sa fie mai puternica.

Trebuie, totusi, sa avem grija cu populismul si cu extermismul care are un discurs indreptat spre distrugerea Uniunii Europene, dar fara a vorbi vreodata de alternativa. Acesti oameni de regula nu participa la dezbateri, sunt in schimb foarte activi pe social media.

Si in Irlanda am auzit ca unii sustin Irexitul, cum probabil si in Romania cineva promoveaza Roexitul. Dar niciunii dintre ei nu vorbesc si despre ce alternativa exista.

Multi politicieni spun ca ei iubesc Europa, dar Europa este rea cu noi. Este si asta o forma de euroscepticism?

Eu nu cred ca misiunea noastra acum este sa facem un referendum asupra Uniunii Europene, in cadrul acestor alegeri. Noi trebuie sa vorbim despre intarirea institutiilor, despre politicile pe care vrem sa le implementam. Uniunea Europeana, ca orice stat democratic, a facut mereu eforturi sa mearga inainte spre mai bine.

Noi trebuie sa vorbim despre cum putem face ca lucrurile sa mearga mai bine, despre locuri de munca, despre digitalizarea economiei, intarirea sigurantei publice, cresterea bunastarii oamenilor.

Asadar, credeti ca temele importante pentru Europa nu sunt suficient de mult puse pe agenda publica, din moment ce discutam deseori despre cu totul alte lucruri?

Noi dorim sa discutam cat mai mult posibil cu oamenii, Manfred Weber este acum intr-un turneu in care viziteaza 19 tari europene. Cateodata lucrurile deviaza catre aspecte emotionale, dar sentimentul meu este ca, la aceste alegeri, mai mult decat in 2014, probleme precum siguranta, migratia, schimbarile climatice, economia, statul de drept sunt dezbatute mai amplu pe plan european.

Ultima intrebare: la multe alegeri se tot vorbeste despre amestecul Rusiei. Exista si in aceste alegeri europene?

In PPE suntem foarte atenti la aceste probleme. Este in interesul Europei sa aiba relatii bune cu Rusia, insa lucrurile nu stau asa si asta din vina Rusiei, care nu se comporta ca un vecin bun.

Exista, din pacate, astfel de actori internationali care cred ca este in interesul lor sa destabilizeze Uniunea Europeana, iar pentru asta sunt pregatiti sa destabilizeze alegerile europene. Dar vom urmari cu mare atentie acest lucru, pentru ca, oricat de mult ne-am dori imbunatatirea relatiilor cu Rusia, nu vom tolera amestecul in alegeri, in economie, in procesele democratice si vom raspunde daca va fi necesar la orice element de agresiune din parte Rusiei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kovesi excludere PSD UE alegeri , #alegeri