Alegeri fara competitie in PSD: Glume cu Iliescu si Cretu, judetul Timisoara si o sala goala - Reportaj

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 08:24
6678 citiri
Alegeri fara competitie in PSD: Glume cu Iliescu si Cretu, judetul Timisoara si o sala goala - Reportaj
Foto: Ziare.com

Pesedistii si-au ales conducerea in acest sfarsit de saptamana, intr-un congres formal in care era batut in cuie ca Ponta va fi reconfirmat inca trei ani la sefia partidului si Dragnea va fi uns presedinte executiv, functie de altfel creata special pentru el.

La Sala Palatului n-a fost nimic din efervescenta unui congres social-democrat. Nu tu baloane, pancarte, vuvuzele, nu tu confetti, fara mici, fara mustar, fara sare si piper, doar ceva borcane cu dulceturi la targul bio de la parter si apa calda si sandvisuri reci la etaj.

Victor Ponta ramane presedintele PSD, dupa un Congres fara emotii, dar cu sala goala

Per total, un eveniment plictisitor si lipsit de suflu si singurele momente care au rupt, sambata, desfasuratorul previzibil al congresului au fost cauzate de imbulzeala creata de votul electronic.

Congresul PSD, ziua a doua - ce nu s-a vazut la TV

Strazile din jurul Salii Palatului sunt blocate, sambata dimineata, si au acces doar autocarele cu delegati, unele escortate de politisti. La intrare, puhoi de oameni.

Majoritatea delegatilor arata la fel. Masa este formata din sacosisti, din burtosi, dudui inflorate ca la nunta. Pesedisitii veniti sa aleaga conducerea partidului sunt oameni din organizatii de provincie, cu figuri de sudori sau de primari tractoristi, mestecandu-si sandvisul impachetat in ziare de acasa.

Legitimatii pentru presa nu mai sunt. Dar cum in circulara se specifica destul de clar ca jurnalistii nu trebuie tratati cu ostilitate, ma aleg cu o legitimatie de delegat. Fara drept de vot, insa. Si inauntru, atmosfera de la Sala Palatului e relaxata. O intretine din difuzoare batrana Tina Turner, cu celebra piesa "The Best".

Acum de la tribuna vorbeste presedintele Partidului Socialist European, fostul premier bulgar Serghei Stanisev, dar sala-i pe jumatate goala. Se schimba si muzica si din boxe rasuna un imn ca de razboi, de parca pesedistii de afara sunt chemati la lupta. Scaunele incep sa scartaie, sala se umple.

Ponta il anunta pe Oprescu. Multimea rade si aplauda la primele doua glume. Primarul "interplanetar" din urma cu un an nu se mai bucura insa de aceeasi priza la publicul pesedist. Dintr-un colt priveste si Remus Cernea. Radu Mazare e plecat din tara, nu-i poate rupe picioarele.

Pe ecranele gigantice din sala apare chipul lui Ponta. Ruleaza filmulete de la mitingul de la Arcul de Triumf si alte reuniuni pesediste de amploare. Delegatii sunt instruiti si reactioneaza ca turma (ca si la alte partide, de altfel). Aplauzele si huiduielile isi urmeaza fix programul de desfasurare a congresului.

Buldogul, victorie in lacrimi: "Halal barbati de partid!" Fotoreportaj

Trece deja jumatate de ora din discursul lui Victor Ponta. Cu ochii pe ceas, pesedistii sunt nerabdatori sa afle cand le pleaca autocarul. Participantii mai fluiera fara convingere, mai aplauda decent si-si vad de drum. Unii-si suna familia si povestesc ce mare-i Sala Palatului si ce misto e la Capitala. Dupa un discurs maraton de 45 de minute sustinut de seful de partid, incepe in sfarsit votul.

Se voteaza la parter si la etajul doi, in functie de regiunea din care sunt candidatii. Apar primele probleme organizatorice. La cabinele destinate delegatilor din regiunea Vest (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis), apare scris pe o placuta judetul Timisoara. Problema a fost remediata cu niste banda alba.

Procesul de vot se deruleaza lent, delegatii nu stiu a folosi sistemul introdus de Liviu Dragnea. Filmuletul care ruleaza pe plasme, in care o domnisoara blonda explica procedura de vot, nu pare sa-l fi ajutat nici pe Ion Iliescu, care a avut nevoie de asistenta si a intrat in cabina insotit de Corina Cretu.

Prilej numai bun de glume pe holurile de la Sala Palatului - "au tras si perdeaua...". Marian Oprisan, Robert Negoita si Daciana Sarbu stau la rand, sa se pupe cu Victor Ciutacu si Corina Dragotescu.

Premierul Ponta voteaza la parter, imediat dupa ce treci de standul cu borcane cu gem si magazinul PSD, de unde iti poti achizitiona esarfe din organza, ceasuri sau cani. Un calendar cu Ponta si Dragnea se vinde cu 12 lei si o umbrela cu sigla partidului costa 62 de lei.

Nici premierul nu se descurca prea bine cu votul electronic si are nevoie de asistenta tehnica. Dupa ce iese din cabina, jurnalistii tabara pe el. Urnele se dezechilibreaza si buletinele in baza carora delegatii au primit cardurile de vot se revarsa pe jos. Reporterii se tin scai dupa Ponta. Simpatizantii si ei. Bodyguarzii nu fac fata. Un sepepist luat pe sus de multime se impiedica de un cablu si topaie intr-un picior, mai sa cada.

Interesul e atat de mare, incat oamenii au inceput sa plece cum s-a incheiat votul. Nu se mai asteapta rezultatul si in sala mai raman sub jumatate din delegatii initiali. Pe masura ce congresul se indreapta spre finalul previzibil al realegerii lui Ponta, sala se goleste.

Intr-un final, se reediteaza rezultatul luptei de orgolii pe functii intre Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu. Oprisan isi adjudeca functia de vicepresedinte. Scorul e 2-0 pentru baronul de Vrancea. Cele mai multe voturi le-a obtinut, insa, Banicioiu, care este si el uns in functia de vice PSD.

Insusi Victor Ponta, presedintele reales, pare usor plictisit. Noua conducere e pe scena, in primul rand mai stau cativa pesedisti de frunte. In rest, pe scaune au mai ramas doar materialele de propaganda. Din boxe, rasuna Oda Bucuriei. Pesedistii sunt si ei bucurosi. Manifestatia de doua zile, cu final previzibil, s-a incheiat, asa ca mai pot recupera ceva dintr-un weekend pe jumatate ratat.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#reportaj congres PSD, #Ponta alegeri interne PSD, #delegati PSD Congres , #congres