Banicioiu, Andronescu si probabil Dancila se lupta sa devina Nr 2 in PSD, la un Congres in care toate functiile se joaca, mai putin a lui Dragnea

Joi, 08 Martie 2018, ora 16:38
3318 citiri
Banicioiu, Andronescu si probabil Dancila se lupta sa devina Nr 2 in PSD, la un Congres in care toate functiile se joaca, mai putin a lui Dragnea
Foto: Hepta.ro

Numai Nicolae Banicioiu si Ecaterina Andronescu si-au anuntat oficial candidatura pentru cea de-a doua functie din PSD, iar termenul limita a trecut. Surse politice vorbesc, insa, despre un alt candidat preferat chiar de Liviu Dragnea: Viorica Dancila.

Social-democratii au avut termen pana joi, la ora 16:00, pentru a decide daca vor o functie importanta in partid. Orice functie poate fi pusa in joc, mai putin cea a presedintelui Liviu Dragnea.

Prima care a anuntat ca isi doreste functia de presedinte executiv a fost Ecaterina Andronescu.

"Am depus-o (candidatura - n.red.) in ideea nu ca alerg dupa functii, niciodata nu am facut asta, dar cred ca trebuie mentinuta competitia in partid si reprezentantii la Congres decid prin votul lor. (...) Nu trebuia sa facem alegeri, trebuia sa venim cu un proiect de tara. Toata lumea care a trecut prin votul congresului a fost aleasa pentru un mandat de 4 ani. Suntem la jumatatea mandatului. Va marturisesc, lucrurile acestea trebuie sa ne doara, ce asteptari au oamenii de la noi. Sa discutam motivul pentru care PSD a scazut in sondaje. E un subiect major pentru toata tara, pentru ca e un subiect de interes pentru tara", a spus Andronescu.

Banicioiu e sustinut de Tudose

Al doilea intrat in cursa pentru a doua functie din partid a fost Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii.

"Candidez pentru presedinte executiv la congresul de sambata si sper sa fie o competitie corecta a ideilor si cel mai bun sa castige, nu cel dorit de sefi sau colegi care fac tot felul de asocieri de genul acesta", a delarat acesta.

Intrebat daca este de parere ca CEx va valida candidatura sa, Banicioiu a anuntat ca il sustine organizatia PSD Braila, condusa de Mihai Tudose: "CEx nu are cum sa nu imi valideze candidatura. Sunt vechi pesedist, poate chiar mai vechi decat multi din CEx. Sa le dau si o veste proasta unora care faceau presiuni la organizatii. Am depus si o hartie de la o organizatie care ma sustine, de la Braila".

Nicolae Banicioiu nu este convins, insa, de oportunitatea unui Congres in 10 martie.

"Din punctul meu de vedere, daca era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinara, pozitia noastra in UE si proiectul de tara. Asta propun eu la acest congres. Am cateva elemente de nemultumire, de aceea, candidez. Nu cred ca proiectul de tara poate fi facut de maine pana poimaine. (...) Trebuie sa clarificam, pentru ca vin 4.000 de oameni si din localitatile din jur si dupa cum am vazut nu avem drumuri foarte bune. Ce le spunem cand vin la congres? Peste o luna va chemam sa votam proiectul de tara?"

Pentru functia de presedinte executiv al PSD mai este, insa, vehiculat si numele premierului Viorica Dancila, pentru care organizatia condusa de Gabriela Firea si-a anuntat sustinerea.

Liviu Dragnea a anuntat, joi, ca daca Viorica Dancila va decide sa candideze, are sustinerea lui.

In cazul actualului detinator al postului, Nicolae Badalau, nu este sigur ce se va intampla, desi acesta a spus ca cea mai importanta functie in PSD este aceea de membru.

Un caz special este cel al deputatului PSD Catalin Radulescu, care a anuntat miercuri ca a depus o contestatie privind hotararea Comitetului Executiv National (CExN) prin care s-a hotarat ca din fiecare judet sa candideze doar o persoana pentru functii de conducere. Acesta l-a acuzat pe Liviu Dragnea de epurari cu iz de anii 1950.

Congresul PSD, dorit de Liviu Dragnea si pus la cale in graba, are loc in contextul in care partidul a scazut sensibil in sondaje, pana sub pragul critic traditional. Joi, USR a publicat datele ultimului sondaj realizat de IMAS, care arata ca PSD a ajuns la 28%, sub PNL.

Elefantul de la Congresul PSD va fi, astfel, prabusirea inregistrata de partid in sondajele de opinie.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Dragnea PSD congres, #Banicioiu Badalau Dancila , #congres
Comentarii