Opinii: Ponta si PSD, o pierdere de timp

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 08:04
6361 citiri
Opinii: Ponta si PSD, o pierdere de timp
Foto: tsdtg-jiu.ro

A vorbi serios despre PSD astazi, cu Victor Ponta presedinte al partidului si premier in viitorul Guvern, e o pierdere de vreme. PSD se sinucide politic pe zi ce trece, desi creste in sondaje, inevitabil, din cauza prostiilor facute de pedelisti la putere.

Fiecare pas pe care Ponta il face in fruntea partidului nu este decat o incercare de spalare si reabilitare a lui Adrian Nastase.

Pastrarea lui Ion Iliescu in fruntea partidului, ca pe o sfanta icoana, si incurajarea lui de a se exprima si mai vocal in privinta nostalgiilor sale comunistoide distrug orice urma de reformare si modernizare a PSD. Un PSD cu Nastase din nou numarul unu, care il plimba pe Ponta ca un copil de mana, in schimb face programe de guvernare pe care apoi tanarul presedinte de partid le studiaza luni de zile ca sa inteleaga ceva, este un partid mort, desi inca mai misca.

Un PSD cu Ion Iliescu anatemizand "retrocedarile" si punand sub semnul intrebarii constitutionalitatea conceptului de "proprietate", care face misto de cota unica si sfideaza inteligenta electoratului suspectandu-l de ignoranta atunci cand voteaza, este mai rau ca un PSD cu un Geoana in frunte, fie el si etichetat drept "prostanac".

Istoria este ironica de cele mai multe ori si nu iarta pana la urma. S-ar putea ca mai "prostanaci" decat Geoana sa fie insusi cei care l-au alungat pe fostul presedinte din fruntea partidului. Cat despre Victor Ponta, el se afla astazi mai mult ca oricand intr-un delir verbal si emotional, cand isi imagineaza ca tupeul si aroganta, agresivitatea si cuvintele dure pot atenua imaturitatea si lipsa de experienta politica, pot lua ochii de la lipsa de profunzime a ideilor si de consistenta a viziunilor.

Daca ar fi doar aceste "mici" fracturi ale lui Victor Ponta, inca nu ar fi cine stie ce pierdere pentru partidul pe care il reprezinta. Insa gafele eternului "micul Titulescu" trag in jos partidul mai mult decat isi imagineaza simpatizantii sai. Gafe gen rasturnarea cu masina in curba de la Cioca Boca, in Iasi, si pasiunea pentru copilotat masini de raliu. Sau aproximarile si "scaparile" in legatura cu impozitul progresiv si cotele sale.

Insa cel mai mult ii dauneaza lui Ponta lipsa inteligentei. El crede ca pentru a impresiona trebuie sa faca foarte mult zgomot. In consecinta, speranta PSD incita la greve generale si permanente, stigmatizeaza romanii din diaspora care l-au votat pe Basescu, moldovenii de peste Prut care nu l-au votat pe Geoana si, deloc in ultimul rand, romanii ramasi in tara pentru ca l-au ales pe Basescu. Trist este ca Victor Ponta lasa senzatia ca imaturitatea sa nu este un defect care se poate vindeca, asa cum nici Nastase nu pare a-si pierde aroganta in timp. Ba, dimpotriva.

Poate ca PSD va castiga urmatoarele alegeri parlamentare. Poate. Desi nici macar acest lucru nu este sigur. Pana atunci mai sunt doi ani, iar dincolo de faptul ca PD-L isi poate reveni, PNL poate reface pana atunci vechea alianta DA, iar Partidul Social-Democrat se poate trezi din nou aruncat pe tusa. In principal din cauza nereformarii si a imaginii proaste afisate la varful sau.

Daca este totusi posibil sa castige urmatoarele alegeri, este aproape sigur ca PSD nu pare capabil nici acum macar sa dea un candidat serios pentru alegerile prezidentiale. Nici unul dintre cei trei crai - Nastase, Ponta si Dragnea - nu are atuurile sa castige o lupta cu oricare dintre contracandidatii din partea liberalilor sau democrat-liberalilor.

Poate doar modificarea statutului partidului, singurul lucru important petrecut la Congresul PSD si marea victorie a lui Geoana, va schimba aceasta perspectiva. Intr-adevar, daca viitorul candidat al PSD la prezidentiale va fi desemnat de catre toti membrii, simpatizantii si voluntarii din partid, atunci da, mai exista inca o sansa pentru ca PSD sa spere si la prezidentiale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#viitorul PSD, #Victor Ponta presedinte, #Adrian Nastase Congres PSD, #alegeri Ion Iliescu PSD , #congres