Opinii: Populism marca PSD

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 17:36
7062 citiri
Opinii: Populism marca PSD
Foto: Irina Ursu/ Ziare.com

Aparitia programului de guvernare PSD este un lucru bun. Este salutar ca electoratul sa poata intelege viziunea fiecarui partid si sa le poate compara intre ele. Dar, ma tem ca proiectul PSD nici nu este, de fapt, un program de guvernare, ci o autentica oferta electorala mustind de populism.

Precum o Zana Maseluta, PSD promite tot ce poate visa romanul sarac si chiar mai mult decat atat. Asadar, potrivit programului "Romania corecta - Romania sociala", inca din prima zi a guvernarii social democrate, bugetarii isi vor primi banii inapoi, la fel ca titularii pensiilor speciale, iar CAS pe drepturile de autor va fi abolit.

In prima luna de guvernare, minunile vor continua: PSD va depolitiza administratia. Da, PSD, nu e o greseala de dactilografiere. Salariul minim va creste atat la stat, cat si in mediul privat, CAS va scadea cu 3 puncte, datoriile catre firme vor fi platite, iar pretul pentru energia electrica destinata populatiei va ingheta.

Daca mergem mai departe, la primul an si apoi la primii 4 ani de guvernare PSD, devenim euforici si parca vedem deja cum la granitele Romaniei se vor forma uriase cozi de elvetieni disperati sa se mute in paradisul romanesc.

Pai, sa nu-i pupi pe frunte si sa-i votezi cu doua maini? Daca ai mai mult de doi neuroni interconectati e insa bine sa-ti pui inainte cateva intrebari de bun simt. In primul rand, de unde va avea PSD bani pentru toata aceasta betie bugetara in care tot romanul va prospera? Din reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii accizelor. Inca n-am auzit putere care sa nu-si propuna aceste doua obiective, inclusiv PSD in guvernarea Boc de care se face ca a uitat, si nu am vazut putere care sa fi reusit ceva spectaculos. Deci acestea sunt niste venituri absolut teoretice din capitolul bune intentii.

O alta sursa ar fi taierea banilor directionati acum catre clientela PD-L. Sigur vor fi taiati, dar numai pentru a fi redirectionati catre cel putin la fel de numeroasa si flamanda clientela PSD. Cam cum va fi si cu depolitizarea administratiei, care va consta in eliminarea oamenilor PD-L si plantarea in locul lor a apoliticilor reprezentanti ai social democratilor. Caci aceiasi oameni nu pot face decat aceeasi politica.

Bani ar trebui sa vina si din introducerea impozitul diferentiat, prezentat in programul de guvernare in doua variante, cu patru sau trei trepte, e drept cu mult indulcite fata de variantele-soc prezentate initial de Victor Ponta. Daca simularile PSD sunt corecte, nu inteleg de unde ar veni surplusul bugetar, caci statul ar pierde mai mult de la cei sub(ne)impozitati, decat ar castiga de la cei supraimpozitati, iar cine n-a platit cota unica nu se va inghesui la cea diferentiata, mai mare.

Dimpotriva, efectul impozitului progresiv va fi, cel mai probabil, unul demoralizator, caci oamenii cu venituri mari, care vor plati mai mult, sunt cei mai performanti si mai muncitori din societatea romaneasca. Va fi practic amendata competenta si valoarea in favoarea mediocritatii si a nemuncii. De ce s-ar mai da ei de ceasul mortii, de ce ar tinde sa munceasca si sa castige tot mai mult, cand impozitarea mai aspra ii aduce oricum la acelasi nivel cu cei mai putin dotati, harnici sau performanti? Nimeni nu munceste cu drag pentru stat, asa ca PSD nu ar trebui sa-si faca mari sperante ca va incasa mare lucru in plus.

In plus, prin aceasta cota progresiva, PSD creeaza un dezavantaj fiscal pentru Romania in jurul careia Bulgaria are deja cota unica de 10%, iar Ungaria va avea curand cota unica de 16%. Care va mai fi atunci atu-ul Romaniei pentru atragerea de investitori? Simpla mentinere a impozitului pe profit la 16% si eventuala reducere a CAS nu sunt suficiente.

Si ca tot veni vorba despre CAS, cum va putea compensa PSD uriasul deficit al bugetului de pensii daca va reduce CAS si va elimina aceasta contributie in cazul drepturilor de autor? Cu bagheta magica? Cum va putea corecta deficitul bugetar foarte mare si cum va putea mentine acordul cu FMI daca va elimina masurile de austeritate? Iar daca va ramane fara FMI cum va asigura finantarea Romaniei si la ce nivel al dobanzilor?

De altfel, luati la bani marunti, liderii PSD sunt ceva mai rezervati. De exemplu, Constantin Nita a recunoscut cu jumatate de gura cu bugetarii vor primi inapoi 25% din salarii, dar nu sporurile si stimulentele atat de disputate acum. Iar varianta de fuga din impactul dintre promisiuni si realitate este si ea pregatita: greaua mostenire sub numele de "Cartea neagra a guvernarii Basescu-Boc", care va fi urgent elaborata, inca din prima luna de guvernare.

Una peste alta, programul de guvernare al PSD este splendid, dar total nerealist, adresat unui electorat care nu-si pune prea multe intrebari, nu intelege prea mult din economie si este dispus sa se bucure de orice margeluta de sticla numita promisiune. Dar PSD detine deja acest electorat. Ceea ce ar fi trebuit sa incerce ar fi fost atragerea celorlalti, daca nu cumva a picat in iluzia sondajelor de opinie.

La prima lor citire, PSD este acum la peste 35%, dar procentele sunt socotite din mai putin de jumatate din electorat. Mai bine de jumatate dintre alegatori sunt nehotarati, scarbiti si decisi sa nu mai mearga la vot. Batalia ar trebui sa fie tocmai pe acei oameni, dar ei fac parte preponderent din clasa de mijloc, din mediul privat, sunt oameni care inteleg cum merge economia, s-au parlit cu populismele si cu greu mai pot fi pacaliti de povesti cu Zana Maseluta.

Prin acest program de guvernare, PSD ne arata ca avem o stanga total nereformata, tributara in continuare politicii anilor '90. Stanga la putere nu ar fi neaparat un lucru rau pentru Romania, insa aceasta stanga la putere ar fi, ma tem, un dezastru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#program economic PSD, #Congres PSD, #promisiuni PSD , #congres
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
asta-i foarte bine ; sa mai promita inca o data 25.000 de euro pe cap de emigrant roman care revine in Romania ca sa poata pierde inca 150.000 de ani de "alegeri" para-ultra-multi-hiper-super democrate
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Gogoasa portocalie cu pensie medie de 400 de euro si salarii medii de 900 de ieuro a fost ca sa stati la furat banul public si sa faceti afaceri cu terenuri si credite ipotecare