PSD la rascruce?

Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 22:30
7117 citiri
PSD la rascruce?

La ora cand astern aceste randuri, se anunta pe surse stirea ca Viorica Dancila ar fi acceptat sa demisioneze din fruntea partidului, cu doua conditii: sa fie pusa imediat pe post de sefa a organizatiei de femei si sa i se garanteze o pozitie eligibila pe listele PSD, la alegerile parlamentare viitoare.

Stirea nu este confirmata oficial, dar televiziunile sunt atat de insistente, incat pare mai mult decat plauzibila si merita comentata.

Mi se pare culmea tupeului. Respinsa de electoratul din tara - unde a luat doar 34% din voturi, respinsa masiv de electoratul din diaspora - unde a adunat doar 6%, doamna Dancila, in loc sa-si ascunda capul in nisip ca strutul, in loc sa-si faca mea culpa si sa-si recunoasca infrangerea, pune conditii, pentru ca altfel nu pleaca de acolo unde este nedorita chiar de proprii colegi.

Repet ceea ce mai spuneam si altadata. Viorica Dancila nu va pleca pentru ca doreste dansa. Va pleca pentru ca i se impune. In faza la care ne gasim, ea este alungata, este, ca sa ma exprim plastic, extrasa, asa cum se extrag maselele cariate.

Informatiile aparute "pe surse" afirma ca plecarea are loc in urma unei discutii "asezate", purtata cu domnul Marcel Ciolacu, pesedintele Camerei Deputatilor, ingrijorat de rezultatele slabe in alegerile prezidentiale.

Am toata aprecierea pentru domnul Ciolacu, daca a reusit "o discutie asezata", asa cum informeaza televiziunile si mai ales daca a convins-o pe Dancila ca nu mai are ce cauta acolo unde s-a cocotat si s-a cramponat de scaun, pana a pierdut.

Sa fim intelesi, acolo a pierdut dansa personal, nu intreg partidul, asa cum incearca acum sa insinueze, atunci cand spune ca "noi ne-am situat sub asteptari". Acolo pierdut dansa, cand s-a prezentat cu discursul pe care il stim, cu dezbaterile la care a insistat si care nu au avantajat-o, cu raspunsurile mincioase pe care le-a oferit si cu balbaiala la care s-a expus explicand ca a dat meditatii la matematica, dar incurcandu-se la suprafata cercului.

N-a ajutat-o deloc insistenta de a se intalni la dezbatere cu contracandidatul Iohannis, desi acesta nu voia deloc sa o intalneasca. Umilire.

Toate acestea demonstreaza ca Viorica Dancila a pierdut rusinos, ca s-a facut de ras, ca a tarat partidul intr-o fundatura si singura ei iesire din situatie este sa plece neconditionat, nu altfel.

Pentru ce sa aiba asigurat un loc eligibil in viitorul Parlament? Ca sa se dezlantuie ca pana acum, etichetand drept "vipera" o colega aflata in alt partid decat al ei? Ca sa arunce termeni birjaresti la adresa presedintelui Iohannis, ales pentru a doua oara in functia de la Cotroceni? Ca sa debiteze aceleasi minciuni ca pana in prezent la adresa a tot ce nu-i convine?

Si apoi, negocierea ca la piata a unei pozitii pe lista unde oamenii ar trebui inclusi pe baza meritelor, nu pe alte baze, imi porvoaca dezgust. Cazul imi reconfirma ticalosia cu care PSD negociase pozitiile de pe lista europarlamentarelor, acolo unde Rovana Plumb a cotizat cu 800.000 si imi naste intrebarea fireasca: oare cu cat o fi cotizat tot dansa, mai tarziu, pentru postul de comisar european, cel care nu i-a fost atribuit pentru ca in CE asemenea gesturi nu sunt pe plac?

PSD ar trebui la un moment dat sa inteleaga, daca vrea sa iasa din logica politica damboviteana, ca este sub demnitatea unui partid social-democrat, detinator al unei respectabile doctrine, reprezentat adesea prin personalitati de prim rang din intelectualitatea europeana sau chiar globala, sa aseze in posturi de conducere o persoana inculta, submediocra si tupeista.

Partidul are nevoie de reforma adevarata, incepand cu indepartarea tuturor acelora care l-au servit pe Dragnea, care au servit-o pe Dancila, care s-au constituit in camarila unora sau altora. Fostii lachei trebuie sa plece.

Fara pozitii eligibile pentru altii precum Lia Olguta Vasilescu, Codrin Stefanescu, inginerii raspopiti in juristi Iordache si Nicolicea, plus S. Nicolae, Radulescu-Mitraliera si multi altii care au ocupat si ocupa inca posturi inalte fara niciun alt merit decat acela de a se fi gudurat cu smerenie la picioarele lui Dragnea.

Poate ca, la o prima intalnire, a fost o problema de tact promisiunea facuta doamnei Dancila, dar intelept ar fi ca, in cele din urma, sa inteleaga si dansa ca o depasesc circumstantele, iar acum se afla in faza cand nu mai poate juca rolul imparatului gol.

Rolul onorabil al doamnei Dancila ar fi acela de simplu membru e partid si atat. Daca PSD intentioneaza s-o introduca in Parlament cu incaltatorul, daca ii ofera functii politice in partid, poate s-o faca, dar asta va dauna partidului si va arata ca nu e vorba de o reformare, ci doar de o peticeala, asa cum s-a tot intamplat in ultimii ani.

Sa fi fost eu in locul doamnei Dancila - bine ca nu sunt! - ramaneam simplu simpatizant al PSD si incercam sa ma intorc la liceul din Videle. Daca as recapitula suprafata cercului si alte cateva chestii d-astea, as putea preda chiar si matematica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Klaus Iohannis presedinte reales, #Viorica Dancila presedinte PSD, #Olguta Vasilescu PSD , #congres