Un judecator explica de ce Jandarmeria a facut exces de zel in cazul protestatarilor care scandau impotriva PSD

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 08:14
18238 citiri
Un judecator explica de ce Jandarmeria a facut exces de zel in cazul protestatarilor care scandau impotriva PSD
Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta.ro

Jandarmeria a dat amenzi pentru "participarea la contramanifestatii", in cazul unor protestatari care scandau in fata Salii Palatului, unde avea loc Congresul PSD in martie 2018.

Judecatorii au constatat, insa, ca partidul nu anuntase Primaria in termen legal ca urma sa aiba loc o manifestatie publica, deci nu se puteau da amenzi pentru contramanifestatii. Acum, ajunsi in instanta, protestatarii castiga procesele cu Jandarmeria si anuleaza amenzile.

"Vreti sa mai fiu in continuare presedintele vostru?", i-a intrebat liderul PSD, Liviu Dragnea, pe delegatii partidului stransi la Sala Palatului pe 10 martie. A fost momentul in care iubita politicianului, Irina Tanase, a stat in primul rand, alaturi de Viorica Dancila, Carmen Dan si Gabriela Firea.

Un congres in care social-democratii i-au dat un vot de incredere politicianului, iar Dragnea s-a transformat intr-un autocrat in partid. "Daaa", a raspuns intreaga sala in aplauze. "Atunci asa va fi si sa nu va indoiti niciodata!", a conchis Liviu Dragnea.

In acest timp, in fata Salii Palatului, cateva sute de persoane manifestau impotriva PSD si scandau: "Hotii", "Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta", "Condamnat penal, mars la tribunal", "PSD, ciuma rosie", "Justitie, nu coruptie" sau "Liviu Dragnea ai ajuns tradatorul neamului".

Jandarmii au intervenit brutal, au ridicat o parte dintre protestatari si au dat amenzi. "Au fost aplicate 50 de sanctiuni contraventionale, doua avertismente scrise si 48 de sanctiuni in cuantum total de aproximativ 39.000 de lei", declara Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei.

Amenzi pentru "contramanifestatie"

Cele mai multe sanctiuni au fost pentru participarea la o contramanifestatie, in baza Legii nr.60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, articolul 26), litera g).

- "Organizarea sau participarea la contramanifestatii desfasurate in acelasi timp si in acelasi loc cu adunarile publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare."

La descrierea faptei era trecut ca a fost vorba de scandari impotriva participantilor la Congresul PSD.

Cazul protestatarului surdo-mut

Probabil cel mai cunoscut caz de manifestant sanctionat la acest eveniment a fost cel al lui Ioan Duia, protestatarul hipoacuzic (surdo-mut), care a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ca ar fi scandat in fata Salii Palatului.

Judecatoria Sectorului 1 a anulat amenda primita de Duia, dar Jandarmeria a facut contestatie.

Solicitarile PSD pentru congres

Ziare.com a analizat decizia judecatoreasca prin care Duia i-a invins in instanta pe jandarmi.

Potrivit Judecatoriei Sectorului 1, Primaria Capitalei a aprobat pe 7 martie organizarea si desfasurarea adunarii publice din 10 martie 2018 organizata de Partidul Social Democrat la Sala Palatului, adunare la care vor participa circa 4.000 de persoane. Era vorba doar de interiorul Salii!

A doua zi, prin Protocolul nr. 919/6/08.03.2018, neaprobat de catre Primaria Municipiului Bucuresti, (de pe acesta lipsind semnatura primarului general, a secretarului general si a reprezentantului Directiei Juridice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti), a fost modificat si completat Protocolul nr. 865/6/07.03.2018, in sensul ca numarul de participanti va fi de 8.000 de persoane.

Potrivit acestuia, activitatea se va desfasura atat in interiorul Salii Palatului cu participarea unui numar de circa 4.000 de persoane, cat si in exteriorul acesteia, in fata Salii Palatului, zona cuprinsa intre Aleea Kretzulescu, str. Stirbei Voda si str. Ion Campineanu, in spatiul delimitat de fortele de ordine, cu participarea a aproximativ 4.000 de persoane.

Deci PSD anuntase cu doar doua zile inaintea congresului ca in exteriorul Salii Palatului urma sa aiba loc o manifestatie publica. Asta in contextul in care Legea nr. 60/1991 prevede ca "Organizatorii adunarilor publice vor depune declaratia scrisa la primariile municipale, orasenesti sau comunale pe al caror teritoriu acestea urmeaza sa se desfasoare, cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora".

"N-a fost o adunare publica declarata"

Asadar, Judecatoria Sectorului 1 a aratat ca in acest caz "nu este realizata situatia premisa, respectiv ca adunarea publica ce avea loc in exteriorul Salii Palatului sa fie o adunare declarata."

"Pe cale de consecinta, instanta retine ca petentul nu putea participa la o contramanifestatie care sa aiba loc la aceeasi data si in acelasi loc cu adunarea publica declarata de la Congresul PSD, intrucat adunarea publica din exteriorul Salii Palatului nu a fost o adunare publica declarata, iar petentul nu a patruns nici un moment si in interiorul Salii Palatului," motiveaza magistratul.

In aceste conditii, Judecatoria Sectorului 1 a constatat ca fapta contraventionala savarsita de Ioan Duia nu a fost in mod corect incadrata in drept, intrucat nu exista corespondenta intre fapta concreta, astfel cum a fost descrisa in cuprinsul procesului verbal de contraventie contestat, si modelul abstract descris de norma de incriminare a contraventiei.

Jandarmeria nu si-a facut meseria

Pe de alta parte, Judecatoria Sectorului 1 retine ca Jandarmeria "nu a probat in niciun fel faptul ca s-a adus la cunostinta manifestantilor inscrisul oficial care constituia temeiul calificarii congresului PSD ca fiind o adunare publica", astfel incat Ioan Duia sa se conformeze normei legale care interzice desfasurarea de contramanifestatii.

Cazul lui Raduna

Marian Raduna a fost si el amendat cu ocazia congresului PSD pentru "contramanifestatii". Protestatarul a dat in judecata Jandarmeria si a castigat in baza acelorasi argumente ca in cazul lui Ioan Duia: "Instanta retine ca nu este realizata situatia premisa, respectiv ca adunarea publica ce avea loc in exteriorul Salii Palatului sa fie o adunare declarata".

Magistratii au explicat in cazul lui Raduna de ce declararea adunarilor publice trebuie facuta cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora.

Sursa: Facebook/Marian Raduna

In primul rand, este pusa in imposibilitatea de a-si desfasura legal activitatea comisia de avizare, dar si autoritatile implicate in mentinerea ordinii si linistii publice.

"Instanta apreciaza ca nu poate incuraja o astfel de practica, existand riscul ca formal sa fie declarate adunari publice si in aceiasi zi, cu scopul de a crea cadrul legal pentru reprimarea adunarilor publice spontane, ceea ce ar oferi cale libera abuzurilor din partea autoritatilor chemate sa mentina, respectiv sa restabileasca ordinea publica", explica Judecatoria Sectorului 1.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Congres PSD jandarmi, #Congres PSD rezist, #amenzi congres PSD , #congres