In motiunea depusa luni, PSD acuza Guvernul ca falimenteaza agricultura

Vineri, 14 Mai 2010, ora 22:57
1464 citiri
In motiunea depusa luni, PSD acuza Guvernul ca falimenteaza agricultura
Foto: Camera Deputatilor

Grupul parlamentar al Aliantei PSD+PC din Camera Deputatilor solicita, in motiunea simpla intitulata "Programul national pentru agricultura si dezvoltare al Guvernului Boc pe anul 2010; Falimentul fermierilor din Romania", demiterea ministrului Mihail Dumitru, pentru ca "acesta s-a dovedit incapabil sa administreze multitudinea problemelor cu care se confrunta agricultura si agricultorii din Romania".

Motiunea de cenzura a fost realizata de Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Regionala al PSD, condus de deputatul Victor Surdu, si va fi depusa luni, 17 mai, la Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

PSD depune motiunea pe agricultura luni, la Camera

PSD propune deputatilor in textul motiunii, "pe baza unor analize amanuntite a problemelor cu care se confrunta agricutorii, regasite si in revendicarile sindicatelor", ca, pana la momentul dezbaterii in plen a motiunii simple sa se organizeze la nivelul colegiilor uninominale intalniri cu fermierii din zona, pentru a le prezenta motiunea si pentru a lua acceptul lor in privinta votarii sau respingerii acestui text.

Subventiile pentru agricultori

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, invoca zilele trecute acordarea sprijinului pe unitatea de suprafata de 150 euro-hectar, inclusiv pentru terenurile care raman nelucrate. Chiar nu stie presedintele Romaniei cu cata intarziere si la ce nivel fata de subventiile care se acorda fermierilor din alte tari europene se situeaza acestea pentru fermierii romani? In campania din aceasta primavara, in baza unei adeverinte emise de APIA, s-a primit de la bancile comerciale cu dobanda doar subventia pe hectar care se plateste din fondurile Uniunii Europene, iar subventia nationala care reprezinta 50% din suma totala nu s-a acordat", se mentioneaza in document.

Social-democratii acuza actualul Guvern si ministerul Agriculturii ca nu se implica prin decizii politice in rezolvarea problemelor din acest domeniu, "ceea ce va avea consecinte pe drumul falimentarii agriculturii".

Combaterea evaziunii fiscale

Social-democratii au atras atentia si asupra faptului ca Guvernul nu a luat nicio masura pentru combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a comercializarii produselor agroalimentare si ca Executivul nu a stabilit strategia nationala cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic, desi exista doua legi care stabilesc circulatia materialului semincer, care provine de la plante modificate genetic, precum si trasabilitatea productiei rezultate.

PSD a avertizat, de asemenea, ca nesubventionarea motorinei pentru agricultura va duce la cresterea pretului tuturor produselor agroalimentare, iar neexistenta nicunei initiative legislative care sa reglementeze situatia ajutoarelor de stat a compromis anul agricol 2009-2010.

Defrisari necontrolate

Semnatarii documentului mai sustin ca, in ciuda rapoartelor anuale ale Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti, care vizau defrisarile necontrolate, dar si in ciuda raportului Comisiei de ancheta a Camerei Deputatilor - care afirma ca in zonele irigate, de aproximativ 3 milioane de hectare, se obtin productii care nu acopera nici cheltuielile de infiintare a culturilor - , in bugetul agriculturii pentru 2010 Guvernul nu a acordat nicio suma pentru subventionarea irigatiilor.

In privinta Programului Operational Piscicol, PSD sustine ca s-a pierdut un an, pentru ca nu s-au accesat fondurile pe niciun proiect, si, mai mult, s-a sugerat aplicantilor in program sa-si retraga proiectele. Totodata, "programul SAPARD si Programul FERMIERUL sunt in pericol de a fi compromise datorita intrarii in faliment a majoritatii procesatorilor de produse agricole care nu-si mai pot plati ratele la banci pentru sumele angajate pentru cofinantare".

In textul motiunii se face referire si la rolul formelor asociative din agricultura, afirmandu-se ca, in dezbaterea lansata de comisarul european Dacian Ciolos cu privire la Politicile Agricole Comune (PAC), grupul de specialisti pentru dialog cu formele asociative din agricultura existent in cadrul MADR nu functioneaza, ca lipsesc specialistii romani din cadrul Consiliului de Monitorizare de la Bruxelles si ca, in cele 78 de grupe de specialisti existente la nivelul UE Romania are specialisti doar in opt grupe "deoarece nu isi plateste taxele".

Propuneri concrete

PSD propune, in document, un set de masuri care sa vina in ajutorul Guvernului si a Ministerului Agriculturii.

Astfel, social-democratii propun emiterea Ordonantelor de Urgenta care sa stabileasca concret ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli incepand cu anul 2010, care sunt sumele si cand se acorda, inainte de rectificarea bugetului din vara acestui an, analiza, in fiecare sedinta de guvern, a modului in care a autoritatile competente ale statului asigura aplicarea legislatiei pentru combaterea evaziunii si contrabandei in domeniul circulatiei materiilor prime agricole si a produselor agro-alimentare, rectificarea urgenta a bugetului pe anului 2010, pentru a asigura fondurile necesare pentru plata urgenta a ajutoarelor de stat catre fermieri, asigurarea unei transparente totale prin informarea corecta a fermierilor si a primariilor.

Social-democratii mai propun, in acelasi document, inlocuirea urgenta a legii creditului agricol cu o alta forma de sustinere financiara a lucrarilor din agricultura, reducerea de urgenta a accizei la motorina pana la 21 euro/1.000 litri, organizarea de catre Ministerul Agriculturii, la propunerile organizatiilor profesionale, a unor largi dezbateri referitoare la noua Politica Agricola Comuna, ce va fi adoptata incepand cu anul 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune agricultura PSD, #motiune PSD PC, #motiune guvern Boc , #deputati
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Poza gelu
gelu
rank 1
Romania a incaput pe mina celui mai mare bisnitar si contrabandist al tarii inainte de Dec. 89 !!!