Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prioritatile partidelor in noua sesiune parlamentara care incepe luni

Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 22:27
794 citiri
Prioritatile partidelor in noua sesiune parlamentara care incepe luni

Noua sesiune parlamentara va incepe luni, in conditiile in care PD-L si UDMR doresc sustinerea in continuare a programului Guvernului, iar opozitia vrea masuri legislative pentru protejarea alesilor locali, in plus la PSD si PD-L se pune problema schimbarii liderilor de grup din Camera Deputatilor.

Astfel, pentru PD-L, prioritatile legislative ale viitoarei sesiuni parlamentare vor fi Legea reformei sistemului public de pensii, care trebuie adoptata pana in luna iunie, Legea responsabilitatii fiscale, care trebuie sa aduca mai multa ordine in sistemul fiscal si care trebuie votata pana la sfarsitul lunii martie, si Legea educatiei nationale, fundamentata si pornind de la proiectul Miclea, precum si adoptarea Codului de procedura penala si a celui de procedura civila.

De asemenea, parlamentarii PD-L vor mai sustine legile vizand dezvoltarea economica, intre care se inscriu modicarea programului "Prima casa", ordonanta privind somajul tehnic, care potrivit premierului Emil Boc va fi adoptata saptamana viitoare, modificarea impozitului minim, care va fi transformat intr-un impozit forfetar restrans, aplicabil numai in anumite domenii, si un proiect de lege care sa vizeze sprijinirea intreprinderilor care angajeaza someri. Premierul a adaugat ca vor fi initiate proiecte care vizeaza agricultura, care sa creioneze cadrul ajutoarelor de stat pentru agricultori, fiind cunoscut faptul ca, incepand din acest an, nu vor mai putea fi acordate anumite subventii.

Nu in ultimul rand, PD-L va sprijini votarea unui proiect de lege pentru ratificarea Conventiei privind persoanele cu dizabilitati, dar si modificarea cadrului legislativ din perspectiva Tratatului de la Lisabona, privind cresterea rolului Parlamentului national in context european.

PSD vrea un nou Cod Electoral

In tabara social-democrata, presedintele partidului, Mircea Geoana, a anuntat, cu ocazia Comitetului National Executiv, ca este nevoie de un Cod electoral, care sa "securizeze" votul romanilor si a lansat din nou tema unei comisii parlamentare de "elucidare" a alegerilor prezidentiale, cat si a celor generale.

Mai mult, PSD solicita suplimentarea bugetelor Educatiei, Sanatatii si Agriculturii, pe care o considera "absolut necesara" in conditiile in care s-ar fi redus cu 30% fondurile pentru investiti in educatie, banii pentru cercetare ar fi scazut cu 40%, finantarea investitiilor in spitale ar fi scazut cu 70%, finantarea programelor de sanatate - cu aproape 20%, iar banii pentru medicamentele compensate ar putea ajunge doar sase luni.

Mircea Geoana a mai anuntat la Comitetul National Executiv ca PSD va continua sa sustina in Parlament proiectele din programul "Romania sociala" si se va opune "derapajelor anti-democratice" ale Partidului Democrat Liberal.

PNL se implica in reformarea institutiilor statului

In PNL, liderul deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat duminica, la finalul intrunirii celor doua grupuri parlamentare liberale, ca se va implica foarte activ intr-un proiect de reformare a institutiilor statului, iar prim-vicepresedintele Ludovic Orban a spus ca liberalii vor cenzura "sever" Guvernul. Tariceanu a mai spus ca proiectele care vor viza reforma statului, pe care si colegii sai parlamentari "simt nevoia" sa le promoveze, vor face subiectul unor dezbateri cu cetatenii, iar dupa aceea vor fi promovate in procedura parlamentara curenta.

Mai mult, liderul grupului PNL din Camera a explicat ca nu pregateste o singura lege, ci un pachet intreg care presupune de fapt reforma constitutionala si a regulamentelor de functionare ale Camerelor.

La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a prezentat prioritatile legislative ale partidului: reducerea impozitului pe venit la 10%, desfiintarea impozitului forfetar, reducerea TVA la constructii noi, la tranzactionarea de constructii noi pentru a stimula construirea de locuinte noi. In plus, Orban a vorbit si despre proiectele proprii ale PNL pe o serie de proiecte majore: legea pensiilor (luarea in calcul a salariului mediu pe economie), propria lege a educatiei, precum si legea administratiei - depolitizarea institutiilor statului si descentralizarea.

Pe de alta parte, Liga Alesilor Locali a PNL a adoptat sambata, in unanimitate, o rezolutie prin care cere partidului si grupurilor parlamentare liberale elaborarea unui amplu proiect de reforma administrativa a Romaniei, o propunere legislativa care asigure descentralizarea si depolitizarea administratiei, atragand atentia asupra presiunilor la care sunt supusi in teritoriu.

Liderii locali liberali cer "aducerea permanenta la cunostinta opiniei publice a modului discretionar in care sunt alocate resursele destinate comunitatilor locale, precum si a presiunilor politice la care sunt supusi alesii locali ai PNL", dar si "cresterea numarului de intrebari si interpelari adresate prim-ministrului, ministrului Administratiei si Internelor, precum si ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului".

In ceea ce priveste relatia liberalilor cu alte partide in opozitie, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat cu ocazia Delegatiei permanente de sambata ca, din perspectiva sa, este "greu de conceput o alianta politica" intre PSD si PNL, deoarece pentru liberali este momentul sa isi asume singuri o directie.

UDMR vrea descentralizare

Nu in ultimul rand, UDMR a transmis, odata cu investirea Cabinetului Boc, ca, desi isi asuma guvernarea alaturi de PD-L, nu va fi in detrimentul relatiei cu Parlamentul si ca incerca sa "puna capat unor litigii care ne-au incetinit enorm de mult in efortul nostru de a ne integra din toate punctele de vedere in UE".

Astfel, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca obiectivele principale ale formatiunii sale sunt descentralizarea si "demolarea statului supracentralizat", precum si "reconcilierea" dintre minoritate si majoritate, atat in Parlament, cat si in societate, si a anuntat ca UDMR va continua sa-si asume proiectele si programele opozitiei pe care le considera "viabile".

PSD si PD-L vor sa schimbe liderii de grup din Camera deputatilor

Discutii in PSD si PD-L privind posibilitatea schimbarii liderilor de grup din Camera Deputatilor

In PD-L au avut loc discutii despre eventuala schimbare din functie a liderului de grup al deputatilor PD-L, Mircea Toader, care a starnit nemultumirile colegilor sai, insa pedelistii au dificultati in a identifica o alternativa, au precizat pentru NewsIn, la 28 ianuarie, reprezentanti ai PD-L. Potrivit unor lideri democrat-liberali, deputatii partidului ii reproseaza liderului Mircea Toader lipsa de organizare a grupului, absenta consultarii in momentul luarii unor decizii, dar si faptul ca initiativele acestora nu sunt promovate corespunzator.

"Noi nu lucram ca o echipa, pentru ca nu suntem organizati. Si asta tine de liderul de grup", a precizat pentru NewsIn un deputat PD-L.

Printre numele vehiculate intre deputati pentru preluarea functiei de lider au fost Sulfina Barbu si Sever Voinescu, insa palamentarii iau in calcul si varianta realegerii lui Mircea Toader, cu conditia ca acesta sa-si ia o serie de angajamente ferme.

Sever Voinescu si Sulfina Barbu au declarat pentru NewsIn ca nu au luat in calcul sa candideze pentru aceasta functie. "Nu imi doresc aceasta functie", a subliniat Voinescu.

Pe de alta parte, Mircea Toader a declarat ca a gestionat bine grupul deputatilor si ca nu a auzit de la colegi de schimbarea sa din functie, dar a adaugat ca, daca unii cred ca pot concura pentru aceasta functie, sunt liberi sa o faca, avertizandu-i insa ca e o munca solicitanta.

In PSD, situatia este similara, unii social-democrati dorind schimbarea actualului lider din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc. Acesta a declarat saptamana trecuta ca va candida pentru un nou mandat ca sef de grup parlamentar al PSD, dar nu va candida la nicio alta functie la congresul partidului din 20 februarie, spunand ca acest lucru ar putea insemna asumarea infrangerii in alegerile prezidentiale.

Deputatul PSD, Ioan Munteanu, declara la 20 ianuarie, pentru NewsIn, ca urmeaza sa-si depuna candidatura la sefia grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, impotriva actualului lider, Viorel Hrebenciuc. Munteanu nu a dorit sa precizeze de cata sustinere se bucura in cadrul grupului, insa a spus ca numarul deputatilor PSD care l-ar vota ar fi suficient de mare pentru a avea sanse sa fie ales in functie.

"Pana la urma este si o chestiune de imagine, care nu are de ce sa faca rau, pentru ca intri in lupta cu Viorel Hrebenciuc, nu cu oricine", a explicat Munteanu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#relua sesiune parlamentara luni, #schimbare lideri grup deputati, #schimba lider grup PSD , #deputati