40 de alesi PSD, trimisi in judecata

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 17:31
5063 citiri
40 de alesi PSD, trimisi in judecata
Foto: site PSD

Constantin Nicolescu, fostul presedinte al CJ Arges, si deputatul PSD Mircea Draghici au fost trimis in judecata, luni, de DNA, impreuna cu alti 38 de primari si viceprimari PSD pentru diverse infractiuni, printre care abuz in serviciu sau folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

In acest moment, Constantin Nicolescu este in spatele gratiilor, el fiind condamnat in luna februarie la 7 ani si 8 luni de inchisoare in dosarul "Bani europeni pentru scoli", in care este acuzat ca a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor documente false.

Condamnare definitiva pentru Constantin Nicolescu, fostul sef CJ Arges: 7 ani si 8 luni de inchisoare (Video)

In acest dosar, Nicolescu este acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, abuz in serviciu in forma continuata (34 de acte materiale) si instigare la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infractiuni, din care 3 in forma continuata), se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

La randul sau, deputatul Mircea Draghici este acuzat de complicitate la abuz in serviciu (34 acte materiale) si complicitate morala mijlocita (in forma complicitatii la instigare) la infractiunea de abuz in serviciu (10 infractiuni, din care 3 in forma continuata).

In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata Carmen Oana si Sida Catana, reprezentanti ai firmei SC European Project Consulting SRL Bucuresti, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, precum si 38 de primari si viceprimari, dar si Iulian Cioflan, director executiv la Agentia de Implementare a Proiectelor Arges.

Constantin Nicolescu, condamnat la inchisoare: Transformase coruptia in mod de viata - Motivare

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in iunie 2009, Constantin Nicolescu s-a folosit de functia de presedinte al CJ Arges si lider al PSD Arges "in scopul de a ajuta un magistrat sa ocupe o functie de conducere intr-o instanta, pe alte criterii decat cele ale competentei profesionale".

"In cele din urma, candidatul sustinut de inculpat nu a obtinut nota necesara pentru ocuparea functiei respective", se mai arata in comunicatul citat.

Pe de alta parte, procurorii mai arata ca in perioada 2007-2013, "inculpatul Nicolescu Constantin, in baza intelegerii cu inculpatul Draghici Mircea Gheorghe, a identificat si pus in aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost incheiate contracte de servicii de consultanta si/ elaborare strategii de dezvoltare locala de autoritatile publice locale cu o anumita entitate - SC European Project Consulting SRL Bucuresti - in care era interesat inculpatul Draghici Mircea Gheorghe, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectiva si pentru acesta din urma, cu consecinta producerii unui prejudiciu in bugetul unitatilor administrativ teritoriale".

In acest scop, Constantin Nicolescu si-a indeplinit necorespunzator atributiile de serviciu si i-a determinat la randul lor pe primarii unor comune sa faca acelasi lucru privind achizitii de servicii.

"Din actele de urmarire penala aflate la dosarul cauzei rezulta ca marea majoritate a contractelor de prestari servicii au fost incheiate in conditiile in care comunitatile respective, in multe cazuri, nu au obtinut niciun folos, contractele in cauza nefiind valorificate in vreun mod, iar in alte cazuri beneficiile au fost modice, nefiind pe masura valorii contractelor si nejustificand sumele de bani platite efectiv din bani publici catre SC European Project Consulting SRL Bucuresti (firma a carei reprezentanti aveau legaturi de interes personal si de grup cu inculpatul Draghici Mircea Gheorghe) ", se arata in rechizitoriul DNA.

In plus, procurorii spun ca respectivele contracte "s-au incheiat si derulat cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la promovarea concurentei intre operatorii economici".

Mai mult, procurorii il acuza pe Mircea Draghici ca a infiintat SC European Project Consulting Management SRL Pitesti, astfel incat sa obltina foloase materiale "in mod facil si necuvenit", iar in perioada 01.10.2007- 31.12.2008 "a detinut si functia de director al acestei firme care era administrata de o ruda a acestuia".

Totodata, in subordinea Consiliului Judetean Arges s-a infiintat si a functionat Agentia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judetului Arges care, la randul sau, "a incheiat un contract de prestari servicii cu SC European Project Consulting SRL Bucuresti, cu incalcarea hotararii de Consiliu Judetean, efectuandu-se in mod inutil si nejustificat angajarea unor cheltuieli bugetare, in suma de 39.865 lei, ce reprezinta o paguba materiala creata institutiei publice, dar si un folos necuvenit obtinut de catre firma respectiva".

"Infractiunile savarsite de inculpati au determinat producerea unui prejudiciu in cuantum total de 944.110,92 lei reprezentand paguba adusa celor 35 unitati administrativ teritoriale comunale, Consiliului Judetean Arges si Agentiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judetului Arges (institutie care la data savarsirii faptelor se afla in subordinea Consiliului Judetean Arges), suma ce reprezinta totodata si un folos material obtinut in mod necuvenit de SC European Project Consulting SRL Bucuresti", se mai arata in comunicatul citat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Constantin Nicolescu trimis judecata Draghici, #Mircea Draghici trimis judecata , #DNA