DNA scutura din temelii fundatia PSD, iar lui Ponta ii convine

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 16:24
17640 citiri
DNA scutura din temelii fundatia PSD, iar lui Ponta ii convine

Saptamana a inceput in forta la DNA, protagonisti fiind deputatul PSD Viorel Hrebenciuc si senatorul PSD Dan Sova, urmariti penal intr-un nou dosar, amandoi pentru trafic de influenta.

Hrebenciuc ar fi reusit sa obtina informatii secrete care il vizau despre activitatea DNA, prin intermediul unei persoane din institutie.

In acelasi timp, Hrebenciuc ar fi incercat sa obtina initierea unei legi pentru gratiere si amnistie de catre Ministerul Justitiei, folosindu-si influenta asupra lui Dan Sova, in schimb promitandu-i sprijin pentru a deveni seful PSD.

Cu toate ca exista mai multe dosare penale in care sunt anchetati grei ai partidului pe care il conduce, premierul Victor Ponta nu crede ca ii sunt afectate sansele de a iesi presedinte pe 16 noiembrie, ba dimpotriva.

"In acest moment mai sunt doar doua entitati: eu, care spun ce fac si ca si prim-ministru si ce vreau sa fac ca presedinte, si DNA, ceea ce, sincer sa fiu, cred ca e bine", a explicat presedintele PSD.

Ati urmarit pe Ziare.com, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si cele mai importante declaratii despre acest subiect:

16.00 - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, al carui nume apare in dosarul retrocedarilor ilegale unde DNA cere arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, a declarat ca nu are nicio temere pentru ca se stie nevinovat. Alte persoane i-ar fi pomenit numele, fara ca el sa fi avut vreun rol in activitatile acestora. "Nu am nicio emotie ca nu am cum sa fiu implicat in acest caz", a sustinut Sarbu.

Intrebat daca a avut recent discutii cu Viorel Hrebenciuc sau alte persoane implicate in dosar, socrul premierului Ponta a raspuns negativ si a subliniat ca este prudent. "Mai ales in perioada asta, va dati seama cat de prudent am fost", le-a spus Sarbu ziaristilor, la Palatul Parlamentului.

15.30 Legat de audierile lui Hrebenciuc si Sova de la DNA, premierul a spus ca "toti oamenii care sunt banuiti de ceva trebuie sa fie intrebati, mai rau e cand sunt acuzati de ceva si nu ii intreaba nimeni, dar se intampla si asta".

15.25 - Intrebat cum va vota ca deputat in cazurile colegilor din PSD carora DNA le cere arestarea, premierul Ponta s-a eschivat si a spus ca va trebui sa asteptam votul respectiv si vom vedea.

15.05 - Intrebat daca ii este afectata campania electorala de ceea ce se intampla in justitie in aceasta perioada, seful PSD, Victor Ponta, a raspuns: "Nu, dimpotriva".

"In acest moment mai sunt doar doua entitati: eu, care spun ce fac si ca si prim-ministru si ce vreau sa fac ca presedinte, si DNA, ceea ce, sincer sa fiu, cred ca e bine", a explicat premierul.

15.00 - Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat ca a discutat recent cu Viorel Hrebenciuc, insa doar "chestiuni personale".

14.52 - Comunicatul DNA mai arata ca aceasta lege a amnistitiei ar fi fost adoptata "pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) ".

Miron Mitrea, condamnat la inchisoare cu executare

Amintim ca deputatul PSD Miron Mitrea a fost condamnat, miercuri, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de luare de mita, in cazul unor lucrari la casa mamei sale.

14.45 - Procurorii DNA detaliaza discutia dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc, care stabilea trocul lege a aministiei contra sefia PSD:

"Suspectul Dan Sova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului (...) pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite") ".

14.38 - DNA confirma intr-un comunicat ca Dan Sova este urmarit penal alaturi de Hrebenciuc, in acest dosar, fiind acuzat tot de trafic de influenta.

14.30 - Prima reactie din tabara Opozitiei la noul dosar penal dezvaluit luni de DNA vine de la Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, europarlamentar si candidat independent la presedintie.

"Lui Hrebenciuc ii este frica ca ajunge in puscarie. Asa cum le este frica multor politicieni PSD. Si pentru a scapa de inchisoare isi fac legi de gratiere sau vor sa scoata infractiuni din legile existente, ca sa nu mai raspunda pentru faptele lor.

Ponta si PSD, ajutati de Voiculescu si PNL, au mai incercat de cateva ori sa treaca prin Parlament o lege prin care sa ii gratieze pe corupti. Ultima incercare a fost pe 10 decembrie 2013, in martea neagra", aminteste Macovei.

14.20 - Premierul Victor Ponta a insistat ca nu comenteaza "nimic care tine de dosare penale".

Intrebat daca a mai vorbit cu Hrebenciuc in ultima perioada, Ponta a raspuns: "Habar nu am. Probabil, nu mai stiu. Vorbesc cu foarte multa lume". Intrebat daca a avut recent discutii cu Hrebenciuc, Ponta a spus: "O sa cititi la DNA".

14.15 - In gluma, presedintele PSD a spus ca daca ar trebui arestati toti cei care vorbesc despre sefia PSD si el trebuia arestat in 2010.

14.05 - La iesirea de la DNA, intrebat daca a vorbit cu ministrul Justitiei despre legea amnistiei, Dan Sova a declarat ca niciodata nu a discutat subiectul cu Robert Cazanciuc. Pe de alta parte, intrebat daca isi doreste sa ajunga la sefia PSD, Dan Sova a spus: "Noi nu discutam asa ceva. Nu mi-am pus problema".

13.50 - La insistentele jurnalistilor care i-au spus ca Hrebenciuc si Sova sunt membri de vaza ai PSD, Ponta a replicat simplu si sec: "Toata lumea e egala in fata legii".

13.45 - Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a reactionat luni la informatiile referitoare la ancheta care ii vizeaza pe Viorel Hrebenciuc si Dan Sova.

"Nu ma ocup eu de lucrurile astea, eu trebuie sa ma ocup de guvernarea tarii, de viata dumneavostra de zi cu zi", a spus Ponta, citat de Mediafax.

13.40 - Sova a refuzat sa faca declaratii presei la venirea la DNA.

13.30 - Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, este audiat la DNA, in noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc. Surse citate de televiziunile de stiri sustin ca si Dan Sova ar fi urmarit penal in acest caz.

Dan Sova, audiat in noul dosar al lui Hrebenciuc: Ar fi sustinut amnistia pentru a deveni seful PSD

13.20 - Procurorii arata ca prin intermediul unei persoane "fost sef al unei structuri de protectie", Viorel Hrebenciuc a gasit un lucrator din cadrul DNA dispus sa il ajute cu informatii despre anchetele care il vizau. Potrivit Realitatea TV, "fostul sef al unei structuri de protectie" este generalul Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, apropiat al lui Ion Iliescu si Catalin Voicu.

13.10 - Hrebenciuc este acuzat, intre altele, ca i-ar fi cerut unui coleg de partid sa initieze o lege de amnistiere, promitandu-i in schimb sprijin pentru sefia PSD. Potrivit unor surse citate de Mediafax, acest coleg ar fi Dan Sova.

13.00 - Hrebenciuc este acuzat ca a aflat chiar de la un angajat al DNA ca este interceptat.

12.50 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este urmarit penal intr-un nou dosar deschis de DNA, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, de trafic de influenta, cumparare de influenta si folosire a influentei in vederea obtinerii de foloase necuvenite, arata un comunicat DNA remis Ziare.com.

Hrebenciuc, un nou dosar - presiuni pentru amnistie, informatii obtinute ilegal de la DNA

12.00 - Intrebat daca s-a gandit sa isi dea demisia din Parlament, avand in vedere actualul context, Hrebenciuc a raspuns ca nu s-a gandit la asta. La observatia jurnalistilor ca este urmarit in mai multe dosare penale, Hrebenciuc a raspuns: "Am fost urmarit toata viata".

Hrebenciuc, audiat la DNA intr-un nou dosar: Sunt suspect de trafic de influenta

11.45 - Viorel Hrebenciuc a iesit de la audierile de la DNA. "Este un dosar in care sunt suspect in momentul de fata, de trafic de influenta, nu pot sa va spun mai mult. Va dati seama ca nu a fost dorinta mea asta. Nu am cum sa va dau mai multe detalii", a adaugat el.

***

Problemele lui Viorel Hrebenciuc cu justitia au inceput saptamana trecuta, cand a aflat ca este urmarit penal in dosarul in care zeci de mii de hectare de padure au fost retrocedate ilegal.

Mafia retrocedarilor: DNA cere aviz pentru arestarea lui Hrebenciuc si Ioan Adam

Procurorii DNA au cerut, vineri, Camerei Deputatilor sa dea aviz pentru arestarea preventiva a deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Mafia retrocedarilor: Calendarul unei potentiale arestari pentru Hrebenciuc si Adam

Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, mentioneaza procurorii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Hrebenciuc urmarit penal trafic influenta, #Hrebenciuc DNA dosar nou, #Sova Hrebenciuc ancheta DNA , #DNA