Sedinta PSD fulger, lasata cu suspendari: Vanghelie nu se linisteste si il acuza pe Ghita. Ce spune Sova

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 18:21
27082 citiri
Sedinta PSD fulger, lasata cu suspendari: Vanghelie nu se linisteste si il acuza pe Ghita. Ce spune Sova
Foto: Arhiva

Marian Vanghelie, Dan Sova si Sebastian Ghita s-au autosuspendat din toate functiile detinute in PSD, decizie luata in Biroul Permanent National al PSD, care s-a reunit, marti dupa-amiaza, dupa evenimentele din ultimele doua zile, inclusiv demisia lui Viorel Hrebenciuc din Camera Deputatilor.

La sedinta social-democratilor a participat si presedintele partidului, premierul Victor Ponta, care a facut anuntul celor trei suspendari dupa sedinta.

Principalul vizat de aceasta reuniune a fost purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, dupa aparitia stenogramelor discutiilor cu Viorel Hrebenciuc pe tema preluarii sefiei partidului.

Cu toate acestea, Victor Ponta a subliniat ca nu s-a incalcat Statutul partidului, deoarece cei doi au facut declaratiile in privat, fiind interceptati de DNA, si nu in spatiul public.

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele evenimente si declaratii:

18:00 - Dan Sova a anuntat si pe contul sau de Facebook autosuspendarea din functiile detinute in PSD.

"In urma reuniunii Biroului Permanent National al PSD de astazi, m-am autosuspendat din toate functiile detinute in partid pana la urmatoarea sedinta a Comitetului Executiv National din luna noiembrie", a scris Dan Sova.

17:54 - "Decizia colegilor a fost de a se autosuspenda, cred ca e in regula", a declarat Liviu Dragnea, la iesirea din sedinta.

17:23 - "Scaparea mea despre Ponta este fireasca, la nervi", a mai spus Marian Vanghelie, facand referire la inregistrarea aparuta recent in care primarul sectorului 5 injura jurnalistii: "F..u-va m..tii-n gura, cu Ghita si cu Ponta al vostru!".

17:22 - Din sediul PSD au iesit si Dan Sova si Viorel Hrebenciuc, al doilea fara a face declaratii.

"N-am fost fortati deloc sa ne suspendam", a spus Sova.

17:21 - "Eu am mai avut experienta asta cu autosuspendare. Cred ca a fost interes din partea unora sa se creeze interese pe aceasta tema.

(...) I-am explicat presedintelui ca de doua luni sunt si urmarit, cu masini. (...) Imi mentin parerea ca dl Ghita se afla in spate", a declarat Marian Vanghelie, la iesire.

Vanghelie, suspendat din PSD: Am avut ghinion sa pic in contextul problemelor cu celelalte tipuri de probleme

17:02 - "Ce am stabilit la Orastie s-a respectat de toti membrii partidului. Si eu am vorbit in particular, dar nu cred ca am fost inregistrat de DNA. Ideea era de a nu discute in public si de a nu actiona si toata lumea a respectat. Nu inteleg de ce e o infractiune sa vorbesti cu un coleg de partid despre functiile din partid", a spus Ponta.

Acesta a explicat suspendarea lui Sebastian Ghita pentru ca luni seara a facut declaratii "fara a avea aprobarea conducerii".

Vanghelie, Sova si Ghita, suspendati din PSD - ce functii aveau in partid

16:59 - "Dl. Hrebenciuc a spus ca nu vrea sa fie folosit in campania electorala. (...) Calitatea de membru al partidului se pierde odata cu o decizie a Justitiei", a subliniat prim-ministrul.

16:58 - "Cei care gresesc platesc, cei care au probleme trebuie sa se lamureasca", a continuat Victor Ponta.

16:56 - "Am discutat foarte clar si cei care au aparut in opinia publica - Sova, Vanghelie, Ghita - se vor suspenda din partid", a mai afirmat presedintele PSD.

16:55 - Sedinta PSD s-a incheiat, Victor Ponta face declaratii.

"Am discutat si reiterat un mesaj foarte clar, fata de toate acuzatiile care au fost aduse membrilor PSD. Mesajul este clar: sa se puna la dispozitia Justitiei. Daca sunt vinovati de ceva, sa-si asume responsabilitatea", a precizat Victor Ponta.

Ponta, mesaj pentru Hrebenciuc si Sova: Sa se puna la dispozitia Justitiei. Cine greseste plateste

16:40 - Potrivit Comitetului Executiv National al PSD, care a avut loc la sfarsitul lunii iunie la Orastie, in judetul Hunedoara, social-democratii care ar urma sa se preocupe de functia de presedinte al partidului, inainte ca Victor Ponta sa castige prezidentialele, ar urma sa fie exclusi din partid, lucru confirmat atunci si de prim-ministru.

16:30 - Deputatul PSD Sebastian Ghita a cerut si in sedinta ca Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sa fie suspendati din partid, scrie Mediafax.

16:10 - In timp ce e protagonist in dosare penale, dar si al unui scandal in PSD, Dan Sova a postat un mesaj de felicitare pentru Simona Halep, pentru victoria acesteia din meciul de luni, cu Eugenie Bouchard.

"Simona Halep ne surprinde din nou cu un debut spectaculos la Turneul Campioanelor. Ignorand accidentarea de la piciorul stang, Simona si-a regasit cel mai bun joc al sau si s-a impus fara probleme in fata celei care o invinsese in semifinala de la Wimbledon, Eugenie Bouchard. Felicitari Simonei pentru aceasta prima victorie si mult succes in urmatoarele meciuri!", a scris pe Facebook Dan Sova, marti, la ora 16.00, la aproape 24 de ore de la eveniment.

15:45 - Primarul PSD al Constantei, Radu Mazare, a explicat, referitor la stenogramele aparute luni in presa, ca acesta este modul in care se fac sustinerile politice in toate tarile.

"Ce-am citit eu in stenograme erau discutii intre doi oameni politici. Asa se fac sustinerile peste tot pe planeta asta", a declarat si Mazare, citat de Mediafax.

15:40 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sugerat ca nu trage concluzii din stenogramele DNA din dosarul Hrebenciuc, spunand ca "nu confunda stenogramele cu realitatea".

Zgonea: Nu confund stenogramele cu realitatea. Hrebenciuc are onoare (Video)

15:37 - Dan Sova a ajuns si el la sedinta PSD, insa a intrat pe usa din spate, nedorind sa stea de vorba cu jurnalistii, informeaza Realitatea Tv.

15:30 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a ajuns la sedinta partidului.

"Facem un pic de ordine si disciplina. Si ma bucur ca ati revenit la PSD, trebuia sa trec si eu mai des pe aici in ultima vreme", le-a spus premierul jurnalistilor prezenti.

Ponta il apara pe Sova si acuza DNA: Ne intoarcem pe vremea lui Stalin (Video)

15:20 - Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a comentat afirmatiile lui Dan Sova si Viorel Hrebenciuc la adresa sa.

"Mare noroc pentru unii este ca prostia inca nu e infractiune in Romania. Asta e marele noroc al lor", a spus Liviu Dragnea.

Pact intre Sova si Hrebenciuc: Zgonea arata care e singurul mod prin care pot fi influentati PSD-istii

15:00 - Fostul presedinte PSD Mircea Geoana si-a aratat dezacordul fata de declaratiile celor doi colegi social-democrati.

"Tin sa dezavuez incercarile anumitor colegi de a face jocurile pentru sefia PSD. Insusi Victor Ponta a transmis foarte clar ca, in calitate de presedinte al PSD si de candidat pentru Cotroceni, nu accepta risipirea energiilor partidului pe teme false, care nu isi au locul in campanie", a spus Geoana, citat de Mediafax.

Stenograme DNA: Hrebenciuc, catre Sova, despre "epoca post-Victor": Hai sa-ti spun o chestiune: o sa fii presedinte. Sa nu fie Liviu (Video)

Hrebenciuc, de la dosare DNA, la discutii despre amnistie cu Sova si demisie din Parlament

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat marti din Parlament, in contextul in care este urmarit penal de DNA in mai multe dosare, insa ramane membru al partidului. El era vicepresedinte al Camerei Deputatilor si liderul grupului PSD din aceasta camera a Parlamentului.

Dan Sova, urmarit penal in dosarul lui Hrebenciuc: Troc cu amnistia si sefia PSD

Potrivit DNA, ingrijorat de actiunile organelor de justitie in doua dosare precedente, Viorel Hrebenciuc ar fi incercat sa faca un troc cu senatorul PSD Dan Sova, caruia i-a oferit sprijinul sau pentru a deveni presedinte PSD in schimbul initierii unei legi care sa dezincrimineze faptele de care l-ar fi putut gasi vinovat instanta in dosarele deschise de procurorii anticoruptie.

Cum a avansat Sova de la tinta ironiilor la candidat pentru sefia PSD

De asemenea, luni au aparut stenograme ale discutiilor dintre Hrebenciuc si Sova, in care acestia discutau despre posibilitatea ca purtatorul de cuvant al partidului sa devina liderul formatiunii dupa alegeri, nefiind de acord ca partidul sa fie preluat de Liviu Dragnea.

Stenograme in dosarul in care Hrebenciuc si Sova sunt urmariti penal: Ponta si Basescu, in interceptari

Totodata, potrivit procurorilor DNA, Viorel Hrebenciuc si Dan Sova au discutat pe data de 17 octombrie 2014 despre initierea unei "propuneri legislative privind amnistia si gratierea unor pedepse" si au analizat "in detaliu", acuzatiile aduse de DNA primului in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat.

Pentru a evita ca o eventuala condamnare a sa "fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid Dan Sova sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o", afirma comunicatul DNA.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#sedinta PSD, #Hrebenciuc demisie PSD, #Ponta sedinta PSD, #stenograme Hrebenciuc Sova, #sedinta PSD Sova , #DNA