O luna de campanie, 6 milioane de euro

Marti, 09 Iunie 2009, ora 18:31
1574 citiri
O luna de campanie, 6 milioane de euro

Pentru cei 33 de europarlamentari pe care Romania ii va trimite la Bruxelles, partidele politice si candidatii idependenti au cheltuit putin peste 6 milioane de euro, potrivit unor estimari facute de specialistii in marketing si consultanta.

Estimarile privesc doar sumele contabilizate, in cele 6 milioane de euro nu se regasesc banii alocati pentru cumpararea de voturi, pentru transportul turistilor electorali sau pentru alte cheltuieli de acest gen, despre care se vorbeste foarte mult in aceste zile.

Cei 1,25 de euro cheltuiti in aceasta campanie pentru fiecare vot sunt extrem de putini comparativ cu sumele alocate in precedentele alegeri organizate in Romania.

"Sa zicem 1,25 inmultit cu 5 milioane de voturi, ne duce undeva la 6 milioane euro. Pentru o campanie obisnuita in Romania este o suma ridicol de mica", sustine Cristian Parvulescu, presedinte Pro Democratia, citat de The Money Channel.

Considerand aceasta suma ca fiind reala sau macar apropiata de adevar, rezulta ca cel mai mult au cheltuit PSD si PD-L. Potrivit calculelor, social democratii au cheltuit pentru cele 31,07% din voturile obtinute putin peste 1,88 milioane de euro, in timp ce PD-L a alocat 1,8 milioane de euro pentru a aduna 29,71% din voturile celor prezenti duminica la urne.

Altfel spus, pentru fiecare dintre cei 22 europarlamentari trimisi la Bruxelles in urma acestor alegeri, cele doua partide de guvernamant au cheltuit, in medie, intre 163.000 si 171.000 de euro.

Daca aceste sume s-ar amortiza strict din salariul de europarlamentar, unui candidat ales ii vor trebui doi ani pentru a recupera in buna parte sumele investite in campanie, asta in conditiile in care din toamna venitul unui parlamentar european va fi de 7.000 de euro/luna.

Potrivit specialistilor in domeniu, campania electorala ar fi trebuit sa fie cu cel putin doua treimi mai scumpa, in conditiile in care partidele politice si candidatii independenti ar fi dorit sa transmita un mesaj mai convingator catre alegatori.

"O campanie bine facuta, in functie de miza ei, nu conteaza ca este locala sau parlamentara, ci conteaza in ce context se desfasoara. O asemenea campanie, daca ar fi sa cuantificam si daca am putea sa cuantificam, ar putea ajunge la 10 milioane de euro", a declarat Adrian Moraru, director la Institutul de Politici Publice.

Sumele relativ mici cheltuite sunt puse de specialisti pe seama crizei financiare, dar si a alegerilor din toamna, pentru care partidele politice pastreaza grosul fondurilor.

"Consultanta s-a prabusit in 2009. Anul 2008 a fost unul bun pentru consultanta, au rasarit foarte multe firme mici si dinamice. Au fost alegeri locale, iar primarii au fost interesati de consultanta si dupa alegeri pentru a-si consolida pozitia, au fost alegerile parlamentare in sistem uninominal dupa care piata s-a prabusit odata cu criza. Partidele politice si finantatorii sunt extenuati. Au rezervat grosul finantarii pentru prezidentiale", a mai declarat Cristian Parvulescu in cadrul aceleasi emisiuni televizate.

La randul sau, analistul media, Rares Petrisor, considera ca a venit timpul ca formatiunile politice sa-si modifice strategiile electorale, in campaniile care urmeaza.

"PSD a avut o campanie curajoasa, dar nu prea s-a vazut pentru ca au investit destul de putin in media. Au mers foarte mult pe metoda traditionala. S-ar putea sa fi fost unul din ultimii ani in care se va mai putea merge pe mici si bere si asa mai departe", este de parere Rares Petrisor.

L.H.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#alegeri europarlamentare 2009, #costuri campanie electorala, #buget campanie PSD, #buget campanie PDL , #europarlamentare