Sindromul prabusirii PSD

Duminica, 05 Mai 2019, ora 19:29
20940 citiri
Sindromul prabusirii PSD

Pentru a doua luna consecutiv, PNL a intrecut PSD in sondaje. Se mentine cam aceeasi diferenta, semnificativa, de aproape 4 puncte procentuale, de luna trecuta.

Este revelator atat ca marime, cat si prin mentinerea neschimbata a aceleiasi cifre, ceea ce sugereaza ca n-a rezultat dintr-un accident aritmetic sau impact emotiv, ci din insusi modul cum se pozitioneaza electoratul de la o vreme incoace.

Putini mai cred in posibilitatea partidului aflat la guvernare de a se mai redresa, dupa ce a pierdut peste 50% din simpatizantii de acum doi ani. Mentinerea trendului, in doua sondaje consecutive, prefigureaza un dezastru pentru cel mai mare partid din Romania.

Dar sindromul prabusirii este mult mai complicat decat un simplu sondaj, se simte cum scartaie partidul din toate incheieturile si cum ies mereu la iveala nenumaratele sale vulnerabilitati. Poate ca merita analizate putin, macar o parte din ele.

Ce se intampla cu voturile pierdute de PSD?

In mod normal, atunci cand pe simpatizantii celor de la Putere ii deceptioneaza alesii lor, ei se indreapta spre fortele Opozitiei care, inca din campania electorala, isi combatusera adversarii, iar acum demonstreaza cata dreptate aveau ei atunci.

La noi, insa, situatia pare atipica. In timp ce PSD pierde aproape 25 puncte procentuale din cele 46 inregistrate la alegerile din 2016, principala forta de opozitie, PNL, castiga doar vreo 5 puncte. In plus, analistii considera ca aceste 5 puncte nu provin de la dezertorii fostilor simpatizanti ai stangii, deveniti simpatizanti de dreapta, ci mai degraba din absenteistii de altadata, care nu mai sunt dispusi sa stea cu mana-n san.

Tind sa le dau dreptate, dar atunci apare intrebarea fireasca: cine culege cele 25 puncte procentuale pierdute de social-democrati? In opinia mea, le culeg tot fortele de stanga, dar altele decat PSD. Iar aici este marea suferinta a acestui partid, marea infectie care se lateste luna de luna si care n-ar fi exclus sa-i fie fatala: fostii simpatizanti nu sunt dezamagiti de doctrina, ci de practica partidului, de liderii sai detestati, de sistemul ticalosit.

Nu cred ca trebuie multe explicatii cu privire la faptul ca un important segment al electoratului - 12,5% - inclina spre PRO Romania, partidul lui Victor Ponta. Acestia demonstreaza ca au ramas fideli social-democratiei si ca nu doctrina, ci altceva i-a facut sa abandoneze PSD.

Nici in ce priveste ALDE, care castiga vreo 7 puncte fata de performanta anului 2016, nu cred ca sunt necesare multe explicatii. Respectivii votanti stiu ca PSD+ALDE este un fel de USL redivivus, ca oportunistul Tariceanu a inghitit nemestecata politica populista a lui Dragnea si ca ori unul, ori celalalt, cam tot aia e.

Dar simt ca ALDE nu se indreapta spre aceeasi prapastie ca PSD, sau eventual aluneca mai incet. Domnul Tariceanu este un tip alunecos, abil si gata sa se strecoare la nevoie, pe cand domnul Dragnea nu stie altfel de politica decat sa se repeada cu capul in zid, ca berbecele.

Aritmetic vorbind, este posibil ca numai aceste doua partide, PRO Romania si ALDE, sa fi "inghitit" aproape 20 de puncte procentuale, din cele pierdute de PSD.

Sunt tentat sa cred ca restul, pana la 25%, ii reprezinta pe cei "mobilizati" cam cu forta in 2016 sa vina la vot si care acum, dezamagiti fiind de propria optiune, prefera sa nu se duca deloc la urna, decat sa voteze cu dreapta sau cu "tradatorii" stangii.

Pe scurt, daca atunci grosul absenteistilor provenea din esichierul de dreapta, acum provine din fostul esichier de stanga, unde multi simpatizanti pierd chiar si interesul pentru politica.

Un partid fara idei, fara doctrina, fara programe si doar cu lideri

Declarat sociat-democrat, PSD este departe de a avea o doctrina. L-ati auzit vreodata pe Dragnea pledand in "agora" romaneasca pentru vreun principiu, vreo idee, vreun program doctrinar? L-ati auzit pe Codrin Stefanescu? I-ati auzit pe Olguta, pe Iordache, Nicolicea sau S. Nicolae rostind o vorba cat de cat inteleapta de la tribuna inaltelor institutii unde au fost protapiti?

Cu ce se apara PSD, amenintat sa fie exclus din PSE, partidul socialistilor europeni? Cu argumentul ca a scos tara din noroaie (cand tocmai s-a inecat un copil in latrina), cu cresterea salariilor (nimicita de inflatie), cu pretentia sa fim tratati la fel ca ceilalti (dar fara obligatia de a respecta regulile tuturor).

Este rusinos sa spui ca ai scos tara din noroaie, cand chiar si scolarii de la grupa mica stiu sa deschida internetul si sa urmareasca acolo filme cu peisajul urban sau rutier al altora, iesiti de multe decenii din noroaie, fara ca macar vreun lider sa se laude in fata natiunii, in acest fel, cu aceasta isprava.

Cand vorbesc despre salarii decente sau majorate, teoreticienii social-democratiei amintesc neaparat de cresterea productivitatii muncii, de inovare, de tehnologii noi si de infrastructura puternica. A vazut cineva asa ceva in programul sau declaratiile lui Dragnea & Co?

Niciun program social-democrat, niciun specialist in economie, niciun teoretician - de la David Hume sau David Ricardo si pana la Marx sau Engels - n-au vorbit despre cresterea salariilor din credite impovaratoare pentru tara.

Romanul reciteste programul de guvernare PSD, vede unde a ajuns dupa doi ani de guvernare si simte ca s-a fript in ciorba. Si atunci, fireste, sufla in iaurt, prabusind sondajele.

Sfertodoctii se feresc de intelepti

Marele pacat al PSD este ca a reusit sa se identifice cu Liviu Dragnea, iar acesta este departe de a fi un geniu sau macar un intelept. A ajuns de notoritate europeana faptul ca liderul PSD si-a luat o palarie mult prea mare pentru capul domniei sale. Singura lui "calitate" este aceea de a-si fi indepartat din preajma orice eventual concurent, inconjurandu-se numai de oameni care sa-i fie inferiori.

Asemenea personaje controleaza Guvernul tarii, propun ministri, ii remaniaza si au ajuns sa faca legea chiar ei, pentru ei, desi adesea sunt deja atinsi de mana lunga a legii, cu condamnari, cu dosare pe rol, cu altele in urmarire sau pititi smechereste in dosul imunitatii parlamentare.

Intreaga suflare simte instabilitatea din interiorul partidului, nesiguranta sistemului incaput pe mana unor profitori si ageamii, nu mai este un secret ca sandramaua se clatina si nimeni nu se mai intreaba daca, ci numai cand.

Sindromul de prabusire se simte generalizat. Prezenta in fruntea executivului a unei doamne cu lacune grave nu numai in cultura, dar si in exprimare - ceea ce inseamna in gandire - nu face decat sa confirme acest sindrom.

Prezenta mediocritatilor tocmai acolo unde se cere intelepciune dovedeste ca drumul spre dezastru este organizat, ca l-a asfaltat Liviu Dragnea sacrificand colegii, partidul si chiar tara, numai si numai ca sa se salveze pe sine in fata legii.

Poate fara sa stie, acesti mediocri imping partidul spre dezastru. Iar faptul ca partidul s-a ferit sa aiba in prima linie si ceva intelepti, care sa-l opreasca din alunecarea sa dramatica, dovedeste ca dezastrul a devenit inevitabil.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj partide PSD PNL, #sondaj europarlamentare PSD PNL, #sondaj de opinii europarlamentare , #europarlamentare