Razboiul din PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 August 2009, ora 19:04
5943 citiri
Razboiul din PSD
Foto: psd.ro

Daca cineva incearca sa gaseasca un strop de principiu in PSD va suferi marea dezamagire sa-l descopere tot la Ion Iliescu.

Nu discutam aici daca principiile fostului presedinte sunt sau nu corecte (dupa parerea mea nu), ci doar despre faptul ca patriarhul social democrat are totusi o linie pe care o urmeaza si pe care nu este dispus sa o tradeze pentru un interes de moment, cu atat mai putin unul financiar.

"Da-o in ma-sa de guvernare!", rostit cu furie de Ion Iliescu, este singurul lucru de bun simt spus de un un social-democrat de cand PSD incearca sa joace si in opozitie, si la putere.

PSD a devenit deja penibil tot incercand sa fie si cu degetele in borcanul cu miere, si bazaind nervos in jurul borcanului, iar aceasta duplicitate mult prea aparenta nu-i aduce niciun beneficiu prezidentiabilului partidului, legat parca de picioare pe la 20%.

In aceste conditii, pozitionarea clara a lui Ion Iliescu este singura corecta. Ori cu totul la guvernare, ceea ce presupune inclusiv parteriatul cu Traian Basescu, ori cu totul in opozitie. Decizia se impune cu atat mai mult cu cat scandenta pentru asumarea raspunderii pe legile educatiei este la un pas si PSD nu-l poate impiedica pe premier sa faca acest lucru.

Atat doar ca in PSD sunt totusi destul de putini cei dispusi sa spuna, la fel ca presedintele de onoare, "da-o in ma-sa de guvernare!". Cum sa o dea Radu Mazare si sa renunte la Ministerul Mediului si la ordonantele cu dedicatie? Cum sa o dea Dan Nica, Ilie Sarbu, Cristian Diaconescu, Constantin Nita si chiar Marian Vanghelie, care si-a plasat oamenii in pozitii cheie?

Sa nu uitam ca, prin plecarea din Palatul Victoria, PSD ar pierde nu doar ministerele, ci toate functiile de prin deconcentrate obtinute cu mare greutate, negociate bob cu bob si aducatoare de mari avantaje pentru clientela politica. Iar disponibilitatea recent aratata de PNL de a umple imediat locul lasat de PSD, in ipoteza retragerii din Guvern, nu poate decat sa faca si mai putin atragatoare eventuala plecare.

Una este sa pleci lasand un guvern PD-L minoritar pe care o opozitie majoritara sa-l saboteze non-stop pana la sufocare, si alta e sa faci opozitie avand la guvernare o majoritate destul de consistenta si sa nu ai practic nicio parghie impotriva Guvernului si niciun om cu acces la resurse.

Ion Iliescu, al carui singur motor e ura impotriva lui Traian Basescu, nu ar fi prea afectat de asta, insa pentru baroni ar fi nenorocirea suprema. In aceste conditii, razboiul care se anunta in PSD in acest sfarsit de august este cu mult mai aprig decat ceea ce vedem in Coalitie si el se poate sfarsi cam in doua moduri.

Fie inving cei care vor la guvernare, cu pretul acceptarii legilor Educatiei si deci a unei victorii remarcabile a lui Traian Basescu pe care aripa Iliescu nu o va inghiti nici moarta si i-o va plati lui Mircea Geoana in cel mai dureros mod cu putinta...

Fie invinge aripa Iliescu si atunci este posibil sa asistam la dezertari masive din PSD. Deja unii ministri social-democrati au anuntat ca, indiferent ce va face partidul, ei nu vor parasi Guvernul.

Asa ca nu este deloc exclus ca prin septembrie sa ne trezim cu un guvern PD-L + PNL + UDMR + defectati din PSD, condus, eventual, de un tehnocrat, poate chiar Mugur Isarescu, premierul mereu condamnat sa scoata Romania de pe fundul prapastiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#razboi PSD Iliescu Geoana, #Iliescu injura guvernare, #guvernare PSD PDL , #Ion Iliescu