Baronii fac ordine in PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Iunie 2008, ora 17:20
4179 citiri
Baronii fac ordine in PSD

Trecuti prin focul anchetelor DNA ramase in coada de peste, inalbiti si intariti de votul popular, baronii au inceput sa faca ordine in PSD. Reuniunea de la malul marii, loc ales desigur tocmai datorita rezultatelor spectaculoase ale social democratilor constanteni, s-a transformat intr-un exercitiu de forta al presedintilor de consilii judetene si primarilor PSD.

Au venit pe cai albi, cu pieptul inainte si plini de pretentii: de la decapitari, la modificari legislative care sa le sporeasca puterile, pana la portofolii guvernamentale, atat de multe incat nu le incape guvernul in actuala configuratie.

In fruntea ofensivei s-au aflat Nicusor Constantinescu, Liviu Dragnea si Marian Oprisan care, personaj subtil si de mare rafinament altminteri, s-a instalat la prezidiu - ca sa fie clar tovarasi - desi acesta este rezervat conducerii centrale a partidului.

Comitetul Executiv al PSD pornise cu intentia sa nu sanctioneze filialele locale codase. De la inaltimea procentelor obtinute, triada Constantinescu - Dragnea - Oprisan a amenintat insa cu demisiile daca filialele care au obtinut sub 20 la suta la recentele locale nu vor fi decapitate.

CEx nu a avut de ales si a decis dizolvarea conducerilor locale Alba, Arad, Bihor, Brasov, Mures si, vedeta absoluta, Cluj, adevarata tinta a cruciadei. Vasile Dancu stia clar ce-l astepta asa ca nici nu a protestat.

Se pare ca urmeaza excluderea din partid la primul cuvant care nu va conveni noii puteri de facto din partid. In schimb, liderii de la Brasov si Alba, victime colaterale ale atacului la Dancu, au ripostat spunand ca decizia este nestatutara.

"Nu a existat, inaintea alegerilor, nicio decizie prin care sa se impuna filialelor ca trebuie sa obtina un scor minim de 20% la alegeri si, cu atat mai putin, nu a existat vreo decizie care sa spuna ca filialele care nu vor trece acest prag vor fi dizolvate.

Criteriile de preformanta au fost stabilite de fiecare filiala. Noi, la Brasov, am evaluat potentialul PSD la 18%, a fost acceptat de conducerea centrala, asumat de noi si l-am depasit", s-a aparat fara succes brasoveanul Constantin Nita.

Desi ridicase deja sabia impotriva lui Vasile Dancu, autor al zicerii de mare inspiratie "javre batrane", se pare ca Ion Iliescu n-ar fi dorit, macar de forma, martirizarea acestuia la scena deschisa.

A fost la randul sau nevoit sa dea inapoi in fata triadei dezlantuite, ceea ce pana la urma i-a facut chiar placere: "Asta e problema lor, ca au pierdut, nu ca i-am schimbat noi", a declarat presedintele de onoare dupa mazilirea decisa de CEx.

Mircea Geoana, candva sustinut de grupul de la Cluj, n-a aruncat nici macar o privire catre Dancu, care, la randul sau, plateste acum un mod total neinspirat de a face politica. Logica lui Ion Iliescu e, pana la urma, fara fisura - daca ar fi castigat nu ar fi existat motive pentru decapitare.

Impartirea ciolanului

Baronii au batut apoi cu pumnul in masa pe care Liviu Dragnea asezase, spre stupoarea conducerii centrale a PSD, un proiect de modificare a Legii administratiei locale potrivit caruia presedintii de Consilii Judetene ar deveni un fel de premieri ai unor guverne locale.

N-a fost uitat insa nici Guvernul central. Fiecare dintre premiantii la locale a inceput sa pretinda locuri in viitorul Executiv. Evident, cuvantul competenta nu s-a auzit nici in soapta printre criteriile impartirii viitorului ciolan.

Doritorii cu argumente puternice s-au dovedit atat de multi incat guvernul nu are cum sa-i incapa. Sa facem atunci un guvern mai mare, a zis Mircea Geoana agatandu-se cu dintii si unghiile de aparenta conducerii partidului: "Am prezentat o prima schita a structurii guvernului PSD, care va tine cont de accentele social-democrate.

Am subliniat crearea unui nou minister dedicat familiei, persoanelor varstnice, femeilor si tineretului, dar si crearea, dupa modelul francez, a unui comisariat sau agentii de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, in special in ce priveste populatia rroma".

Dar ca sa aiba cum apuca ciolanul cu ambele maini, PSD a trecut la scolirea cadrelor - candidatii pentru viitoarele alegeri parlamentare uninominalele vor fi recrutati si instruiti de o comisie speciala formata din Mircea Geoana, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Liviu Dragnea.

Selectia se anunta insa destul de distractiva, cat timp comisia de casting este extrem de sensibila la potenta financiara a doritorilor, in vreme ce Ion Iliescu striga cat il tin puterile ca pentru PSD trebuie sa candideze "militantii si activistii de baza", nu bogatii.

Solutia de compromis se intrezareste insa, cat timp Marian Oprisan ne-a spus fara sa-i tresara un muschi de pe fata ca el traieste doar din salariul de la consiliul judetean.

Si acesta este doar inceputul, un fel de prima strigare. Daca scorul PSD de la parlamentare va fi bun ma tem ca ne astepta scene chiar mai halucinante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#PSD, #Baroni, #Mircea Geoana, #Ion Iliescu, #Liviu Dragnea, #Vasile Dancu, #ordine , #Mircea Geoana