Cine ar putea aduce schimbarea in PSD?

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 23:36
5806 citiri
Cine ar putea aduce schimbarea in PSD?
Foto: Ziare.com

Temperatura din interiorul PSD creste treptat la flacara violet in asteptarea Congresului, care se anunta unul foarte disputat. Insa, dincolo de luptele pentru preluarea sau pastrarea puterii, de interesele mercantile care dicteaza alegerea noii garzi, nu a principiilor, cati dintre candidatii la sefia PSD, dar si dintre simplii membri se gandesc acum la adevaratele probleme ale PSD care ar trebui rezolvate?

La ultimul Congres al PSD, in 2005, Mircea Geoana a fost preferat unui lider autoritar, care lua decizii strangand pumnul, deoarece baronii nu vroiau sa se li se impuna ce sa faca, fara drept de apel, si nici un lider cu o atitudine aroganta, asa cum era Adrian Nastase. Dar, in ciuda imaginii dezastruoase pe care o transfera si partidului, nu Mircea Geoana este adevarata problema a PSD.

La cinci ani dupa alegerea lui Geoana, pesedistii sunt dezorientati. Dupa ce si-au dorit puterea si, mai intai, au fost dati afara de la Palatul Victoria, apoi au fost atat de aproape sa castige si au pierdut jenant, acum frustrarile si resentimentele sunt mari.

Este evident ca Mircea Geoana a fost lasat din brate si de cei mai apropiati sustinatori ai sai Viorel Hrebenciuc si Victor Ponta, in incercarea de a parasi barca inainte sa se scufunde, dar lasand sa se vada si sa se auda cat de dezamagiti sunt de presatatia sefului lor.

In lupta pentru sefia PSD, capcana in care Mircea Geoana a cazut i-a redus si ultima sansa de a-si conserva cat de cat pozitia de putere in partid. Acum, Geoana nu se mai lupta doar cu Mitrea, Diaconescu sau Nastase, ci cu tot partidul. Si mai ales cu ironia si dispretul celor mai multi dintre social democrati.

Doar ca urmatorul Congres nu ar trebui sa aduca doar un nou sef, ci ar trebui sa lamureasca cateva probleme de care depinde viitorul si chiar supravietuirea PSD.

Cum vor fi omogenizate taberele tot mai agresive din PSD, cum va fi gasita o ideologie si o structura de conducere a PSD care sa impace atat aripa "batranilor intelepti", cea a baronilor, a intelectualilor proclamati, dar si pe cea a lupilor tineri, care s-au saturat sa stea in umbra unor personaje pe care le detesta?

Pesedistii trebuie sa hotarasca daca-si doresc centralizare - ca pe vremea lui Adrian Nastase, care era singurul care lua decizii in partid - sau descentralizare moderata - adica o echipa echipa de conducere cu un lider echilibrat si o pozitionare omogena. Asta daca nu cumva pesedistii vor alege o descentralizare radicala - adica sa fie condusi de baroni, iar pozitionarea fata de electorat sa fie diferita de la o zona la alta.

Nu in ultimul rand, PSD este obligat sa-si clarifice doctrina, care sa aiba prioritate in formularea mesajelor si a pozitionarii fata de celelalte partide. O identitate proprie este absolut necesara pentru un PSD a carui pozitie a devenit acum neclara chiar si pentru "nucleul tare" al votantilor.

De asemenea, PSD se confrunta in momentul de fata cu o alta mare problema: generatia de votanti a PSD, cu maximum de implicare politica, incepe sa dispara. Electoratul imbatranit al PSD trebuie rapid revigorat, iar asa ceva nu se poate obtine decat prin deczii radicale si o pozitionare clara pe termen lung.

Adrian Nastase, renascut din umbra dosarelor DNA, poate fi omul potrivit pentru repozitionarea PSD? Pentru tineri, PSD este un partid de dinozauri si comunisti, iar pe acest segment, ideologia conteaza mai putin decat rebrandingul. Ar putea Nastase sa schimbe asta? Greu de crezut, de la inaltimea arogantei sale.

Cristian Diaconescu ar putea porni o reconstructie a PSD, la fel de necesara ca si pe vremea cand Geoana prelua sefia social-democratilor. Este, cu certitudine, o misiune foarte grea. Cristian Diaconescu penduleaza inca in decizia de a candida, ezitand sa dea un raspuns clar sau o motivare a amanarii luarii unei decizii. Daca nu e hotarat nici macar in a candida la sefia PSD, sa fie Cristian Diaconescu omul potrivit pentru a reforma PSD?

Hotarat pare insa a fi Miron Mitrea, care a anuntat fara echivoc, cu acelasi aer sindicalist pe care il are dintotdeauna, ca va candida la sefia PSD si si-a nominalizat si sustinatorii, nume grele din PSD. Cu o atitudine mai degraba apropiata de cea a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea ar putea incinge si mai tare spiritele in asteptarea Congresului, insa reformarea PSD s-ar opri la "schimbarea garzii". Ar pleca "ai lor" si ar veni "ai lui" si aici s-ar opri reforma.

Toti cei care candideaza, daca vor sa faca ceva cu adevarat important pentru partid, ar trebui sa constientizeze ca PSD a ramas un brand al anilor '90, prafuit. PSD trebuie sa devina un partid al prezentului, fiindca altfel nu mai poate domina peisajul politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PSD probleme Congres, #electorat PSD, #Miron Mitrea reforma PSD, #Mircea Geoana PSD , #Mircea Geoana