Intrebarile vitale in PSD

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 12:51
5785 citiri
Intrebarile vitale in PSD

Cinci ani de frustrare, cinci ani de asteptare grea, cinci ani de umilinta. Acesti cinci ani au rabufnit in fiecare vorba a discursului rostit de Ion Iliescu la Consiliul National al PSD. Si cu furia acestor cinci ani l-a strivit sistematic pe Mircea Geoana.

Intr-un discurs demascator, tipic comunist in exprimare, Ion Iliescu a criticat absolut tot, pe un ton de o vehementa crescanda. A criticat conducerea prea larga a partidului, organizarea congreselor si a Consiliului National, cu mult prea stufoase si ele. A criticat derapajul spre liberalism, cu trimitere la colaborarea prea stransa cu PNL si concesiile facute in fata unor principii liberale, de tipul cotei unice. A criticat si tradarea stangii si a militantismului socialist, care nu se mai regasesc in actiunile si conduita partidului.

A criticat vehement intrarea la guvernare alaturi de PD-L. A tunat impotriva "festivismului deranajat": "nu cu spectacole de lumini si balonase o sa convingem oamenii", ci cu proiecte, o trimitere mai mult decat transparenta la lansarile in stil american ale lui Mircea Geoana. A criticat dur stilul de a face politica la restaurant si prin comploturi. A criticat promovarea oamenilor pe criterii de nepotism si mai ales in functie de forta financiara.

De fapt, nu a existat niciun centimetru patrat din mandatul si actiunile lui Mircea Geoana care sa nu fi fost calcat in picioare. Ce splendoare de partid mi-ai luat si ce ai facut cu el, parea sa-i spuna presedintele de onoare al PSD unui Mircea Geoana din ce in ce mai crispat.

Iar dupa aceasta desfiintare sistematica, de o vehementa extrema, presarata cu aplauze puternice din sala, Ion Iliesu i-a dat lui Mircea Geoana si lovitura de gratie: "Cred ca ar trebui redus numarul de vicepresedinti. La ce ne trebuie aceasta armata de vicepresedinti cand noi ne pronuntam impotriva cumulului de functii? La ce ne trebuie acesti vicepresedinti zonali? Cred ca un numar de cinci, sapte sau opt vicepresedinti responsabili de domeniile care tin de marile de activitati sunt suficienti".

Actualul presedinte mizeaza pe o echipa de vicepresedinti cat mai stufoasa, 19 daca se poate, si votul in bloc asupra intregii conduceri, pentru a avea ce sa le ofere baronilor in schimbul sustinerii lor. Aceasta prevedere statutara este vitala pentru strategia sa.

Demonstratia de forta a lui Ion Iliescu a fost incununata de aplauzele audientei ridicate in picioare. In favoarea cui a venit ea?

In primul rand, Ion Iliescu joaca pentru ...Ion Iliescu. Contestat puternic in partid, sfidat adesea de baroni, presedintele de onoare incearca sa-si asigure o pozitie cat mai buna si mai influenta in viitoarea structura de conducere a PSD. Nu ii ajunge sa critice si sa atace, vrea sa-si si vada ideile puse in practica.

Cea mai mare garantie sa primeasca ce vrea, i-o ofera lui Ion Iliescu fostul sau copil de suflet, cu mult mai spasit acum, dupa ce a trecut, destul de singur, desertul. Nu a facut niciun secret din aceasta preferinta. De altfel, Adrian Nastase si-a anuntat oficial candidatura pentru sefia PSD.

Dar pentru victoria fostului premier nu e suficienta strivirea lui Mircea Geoana. Principalul obstacol in calea victoriei sale este amintirea felului in care a condus partidul pana in 2005. Si exact aceasta amintire a incercat domnia sa sa o stearga la Consiliul National, printr-un discurs absolut atipic pentru el, aproape patetic: "Cu totii am gresit. Si eu am gresit, dar acum trebuie sa ne concentram sa vedem cum putem castiga alegerile. Trebuie sa redevenim cel mai puternic partid in Romania, de aceea candidez." Adrian Nasase a tinut sa precizeze ca nu este un tip razbunator si ca vrea sa revina la sefia partidului ca sa "le ia gatul la unii sau la altii". "Sa fim seriosi, doar ma cunoasteti. Am facut greseli, am luat probabil multe decizii gresite, dar nu din razbunare (...)Va iubesc, indiferent daca ma veti vota sau nu".

Adrian Nastase a mai facut o miscare strategica: i-a intins mana lui Marian Vanghelie, in speranta ca va primi din ea votul din trei filiale grele ale PSD pe care le controleaza indigestul, dar necesarul "almanahe". Liviu Dragnea, alt pion greu nu s-a hotarat, iar Viorel Hrebenciuc pare sa fi batut palma cu fostul premier. In aceste conditii, daca Mircea Geoana pierde marea sa moneda de schimb, adica cele 19 posturi de vicepresedinte, sansele sale se reduc dramatic.

Pana la urma, in urmatoarele doua saptamani decisive in PSD vor fi raspunsurile la doua intrebari: in ce masura poate fi crezut Adrian Nastase si cat de mare mai este influenta lui Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#consiliu national PSD, #Iliescu Nastase Geoan PSD, #Presedinte PSD , #Mircea Geoana