Presa de azi: Congres anti-Vanghelie la PSD

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 07:24
3761 citiri
Presa de azi: Congres anti-Vanghelie la PSD
Foto: Evenimentul Zilei

Nastase si Mitrea s-au dus la Iliescu sa-l roage sa preia partidul. Iliescu: "Oamenii mi-au prezentat diverse propuneri. Ma gandesc si eu, bineinteles, cum sa iesim din criza", titreaza, vineri, Gandul. Contracandidatii lui Mircea Geoana au incercat sa-l readuca pe Ion Iliescu la sefia partidului, ca ultima solutie in disputa pentru presedintia PSD.

Surse din formatiunea social-democrata au declarat ca Iliescu a primit o oferta de a prelua PSD, venita de la Miron Mitrea si Adrian Nastase, in urma cu cateva zile, dupa ce fostul presedinte al PSD a anuntat ca renunta la orice functie in partid. Planul era ca Ion Iliescu sa conduca partidul cel mult un an, timp in care sa se faca alegeri in toate organizatiile si sa fie organizat apoi un nou congres.

La congresul de sambata urma sa fie aleasa, pe langa "presedintia Iliescu", si o conducere restransa, din maximum 15 persoane, care sa se ocupe de organizarea partidului. Adversarii lui Geoana au calculat ca doar o personalitate ca Ion Iliescu poate sa fie acceptata de marea masa a delegatilor la congres, data fiind popularitatea foarte mare a acestuia in partid si lipsa ambitiilor personale si a unor planuri politice pe termen lung, de care ar putea fi suspectati restul pretendentilor la sefia PSD.

Iliescu a declinat oferta, sustinand ca pentru varsta sa ar fi, totusi, prea mult. "Eu ma incadrez in prevederile unor pozitii de reprezentare onorifica, dar ca sa ma angajez acum, la 80 de ani, sa preiau partidul, e cam mult", a declarat presedintele de onoare. El a evitat sa creeze orice fel de ambiguitate, precizand ca nu-si mai acorda timp de gandire pentru o eventuala revenire asupra deciziei sale.

Romania Libera: Geoana a pierdut pariul listelor de candidaturi

Sapte candidati s-au inscris pana acum in cursa pentru sefia PSD, dar nu este exclus sa mai apara nume, dat fiind ca multi vor sa ignore termenul-limita impus de tabara Geoana.

Singurul care a depus la partid si o lista cu propuneri pentru celelalte functii de conducere a fost Cristian Diaconescu. Unii dintre cei mentionati de el au negat insa ca ar face parte din echipa sa.

La expirarea termenului stabilit de tabara Geoana pentru depunerea candidaturilor erau inscrisi in cursa sapte aspiranti la sefia PSD: Mircea Geoana, Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea, Alexandru Andrei, primarul localitatii Amara... si "o doamna", dupa cum a spus secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.

Haosul a atins insa cote maxime din cauza modificarilor de statut pe care tabara Geoana a incercat sa le impuna. Concret, desi au tot vorbit de candidaturi in echipa (pe liste inchise sau deschise), Mircea Geoana si apropiatii sai si-au dat seama ca nu pot totusi sa faca acest lucru pana cand schimbarea statutului nu este votata de congres.

Evenimentul Zilei: Congres anti-Vanghelie la PSD

Alegerile din PSD nu au un castigator prestabilit, dar au o tinta sigura: eliminarea liderului social-democratilor din Bucuresti, Marian Vanghelie, de la butoanele partidului.

Un val de revolta impotriva lui Marian Vanghelie, ridicat de Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si grupul de la Cluj, a luat amploare in partid dupa inregistrarea audio cu liderul PSD Bucuresti. Pe acest val, care risca sa-l spulbere pe Mircea Geoana, se ridica concurentii acestuia la sefia partidului. Abili, Victor Ponta, Miron Mitrea si chiar si Cristian Diaconescu, chiar daca nu asa fatis ca primii doi, isi fac campanie pe ideea luptei contra "vanghelizarii" PSD.

"Marian Vanghelie, pata de pe obrazul PSD, s-a transformat intr-o rana hidoasa", a punctat Miron Mitrea, odata cu depunerea candidaturii la presedintia PSD. "Ma intreb daca nu vom schimba denumirea partidului in PSD-AV, Partidul Social Democrat- Aripa Vanghelie", a pus si Adrian Nastase paie pe foc la reuniunea organizatiei Dambovita, una dintre cele mai cunoscute fiefuri anti-Vanghelie.

Pana si Viorel Hrebenciuc, partener cu drepturi egale in gruparea Hrebenciuc- Vanghelie care a condus pana acum partidul, cauta sa se disocieze de liderul PSD Bucuresti. Revoltata de "cat de smecher a devenit Marean", organizatia de Bacau a cotit-o spre Ponta. Insusi Viorel Hrebenciuc, pentru a nu fi maturat de valul anti-Vanghelie, isi cauta salvarea in spatele lui Ponta.

Cotidianul: Lovituri de teatru la PSD: Congres doar pentru presedinte si Consiliul National

Comitetul Executiv al PSD urmeaza sa faca o ultima citire asupra propunerilor de modificare a statutului si, la propunerea lui Mircea Geoana, sa gaseasca o solutie pentru a-i impaca pe adeptii alegerii vicepresedintilor prin vot uninominal si pe cei care opteaza pentru alegerea pe lista. Anuntul a fost facut joi seara de Mircea Geoana, care a spus ca "trebuie gasita o solutie de mijloc".

"Este normal si statutar ca oricine sa candideze individual, dar in acelasi timp este necesar ca si presedintele sa aiba in echipa de conducere oameni pe care ii doreste", a spus Geoana, el neprezentand insa solutia concreta pe care o va propune.

Daca la intrunirea CEx al PSD nu se va ajunge la nici o intelegere, atunci la Congres, pentru functiile de vicepresedinte votul va fi uninominal si nu pe lista. Aceasta pentru simplu fapt ca liderii la varf ai PSD si-au dat seama ca depunerea candidaturilor se face in conformitate cu statutul aflat in vigoare.

Acesta nu prevede candidaturi pe lista, ci doar individuale. Practic, intreaga disputa din ultimele zile dintre partizanii celor doua variante de alegeri a fost inutila. Mai mult, la ora actuala nu se stie daca in PSD va exista functia de prim-vicepresedinte. In statutul actual, aceasta functie nu este prevazuta. Doar in situatia in care la congres se va modifica statutul este posibil sa apara aceasta functie.

"La noi, la PSD, in cadrul Congresului, statutul nu poate fi modificat decat prin votul a doua treimi din delegati. La ora actuala nimeni nu poate avea o astfel de majoritate. Acest lucru inseamna ca daca nu se va ajunge la un consens, atunci ramane in vigoare statutul actual", ne-a declarat o sursa autorizata din PSD.

Adevarul: Imparteala voturilor in PSD

Candidatii la sefia PSD promit functii de conducere pentru a-si atrage lideri influenti in partid. Cel mai curtat este Cristian Diaconescu, el insusi aspirant la conducerea partidului. Si Mircea Geoana, si Victor Ponta il vor de partea lor.

Mircea Geoana este de parere ca functia de prim-vicepresedinte i s-ar potrivi "manusa" lui Diaconescu, dat fiind ca liderul PSD vrea in acest post un om "puternic si competent". Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti, s-a angajat sa-l convinga pe Diaconescu sa se retraga din competitia pentru conducerea partidului si sa accepte functia propusa de Geoana.

Liderul PSD a mai facut o incercare de a-si spori capitalul de simpatie, propunand o alternativa la votul in bloc, vot care a generat nemultumiri in partid si a fost respins recent si de Liviu Dragnea. Solutia votului pe lista a fost agreata de Dragnea, dar nu este clar daca liderul de la Teleorman ramane in continuare un sustinator al lui Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Congres PSD, #alegeri PSD, #tabara PSD , #Mircea Geoana