Solutia demiterii Guvernului Boc IV

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 03 Iunie 2010, ora 18:31
8831 citiri
Solutia demiterii Guvernului Boc IV

Nu pentru ca Opozitia ar avea vreun merit, nu pentru ca PSD sau PNL s-ar fi luptat cu indarjire sau ar fi reusit o mare victorie impotriva Puterii, insa PD-L nu mai este, se pare, atat de sigur si de neclintit infipt la guvernare.

Numarul tot mai mare al pedelistilor care isi abandoneaza partidul sau declara raspicat ca nu vor sustine masurile Cabinetului Boc, de a taia pensiile si salariile, reprezinta un semnal de alarma important pentru partidul care pana acum isi imagina ca nimic nu il mai poate urni de la carma tarii.

Sau, in cazul cel mai fericit dintre toate scenariile pesimiste, presedintele Basescu se poate trezi cu premierul sau favorit trantit in Parlament pentru a doua oara.

O premiera istorica, orice s-ar spune, si o surpriza destul de mare, mai ales ca ea s-ar petrece in momentul in care nimic nu parea ca ii va mai putea indeparta de la guvernare pe oamenii lui Basescu.

Pentru a reusi sa dea jos Guvernul lui Boc, Opozitia mai are nevoie de doar 24 de parlamentari. Evident, in conditiile in care toti liberalii si social democratii s-ar mobiliza la vot.

Insa, luand in calcul faptul ca grupul "independentilor" a devenit tot mai mare si mai influent, in conditiile in care maghiarii au oscilat intotdeauna intre Putere si Opozitie dupa cum au simtit bataia vantului, este destul de probabil ca Emil Boc sa isi treaca in CV unica performanta de a fi singurul premier picat in Parlament de doua ori consecutiv, dupa ce tot de doua ori consecutiv fusese numit in fruntea Executivului.

Minciunile pe care guvernantii au inceput sa le recunoasca, cu singurul scop de a pune mana pe putere, batjocora unora dintre guvernanti, care nici macar nu se mai feresc sa isi ascunda hotiile, au facut ca valul de dispret din randul populatiei sa creasca atat de mult incat sa ajunga pana la nivelul cel mai inalt de reprezentare.

Astfel, au inceput sa apara tot mai multe nume, chiar din randul membrilor PD-L, care sa isi arate "disponibilitatea" de a vota pentru motiunea de cenzura a Opozitiei, daca Guvernul Boc nu isi va schimba viziunea in legatura cu taierile bugetare.

Cum este foarte putin probabil ca acest lucru sa se petreaca, Boc& comp. au toate motivele sa aiba emotii la votul motiunii de cenzura din Parlament.

Insa, intrebarea cea mai importanta merge dincolo de votul motiunii. Daca ea pica la vot, iar Guvernul scapa cu bine, stim aproximativ ce urmeaza sa se intample. Vor exista exceptii, unii bugetari ale unor companii de stat vor scapa cu salariile netaiate, listele sunt deja facute, propunerile inaintate, insa aproape toti pensionarii si salariatii isi vor primi drepturile diminuate.

Pe de alta parte, ce se va intampla cu Romania, daca Guvernul Boc pica in urma motiunii de cenzura?

Sa ne imaginam, asa cum am fi tentati cei mai multi dintre noi sa credem, ca tara ar in intra in blocaj. Atat economic, cat si politic, si social. Administratia publica centrala s-ar da peste cap. Insa este ea, in acest moment, altfel? Este ea functionala, in conditiile grevelor repetate, a nemultumirilor tot mai crescute si a haosului politic si economic?

Economia, am putea banui, ca s-ar gripa si mai mult, in cazul demiterii Guvernului Boc IV. Am putea presupune. Insa ce anume mai functioneaza normal in economica romaneasca, pentru a face diferenta in mod esential intre starea de acum si posibila situatie in care Guvernul lui Boc ar fi picat in Parlament?

Dincolo de pierderea sau pastrarea puterii de catre PD-L, senzatia lasata de Cabinetul condus de Boc este ca, fie ca este in functiune, fie ca tara ramane fara Executiv, solutiile pentru iesirea din criza nu au legatura cu activitatea pe care actualii guvernanti o desfasoara.

Dar in cazul rasturnarii Guvernului Boc, puterea actuala scapa de responsabilitatea guvernarii, iar intregul decont al erorilor, minciunilor si inselaciunilor pe care le-au executat doar pana acum se va evapora din nou in eter, intr-o vina comuna a unei natiuni intregi si in vaga si permanenta explicatie a grelei mosteniri.

Din acest punct de vedere, Opozitia ar trebui sa aiba grija ce isi doreste. Caci, din moment ce nu are niciun plan concret de actiune si nu intrevede nicio solutie reala pentru a iesi din criza economica, revenirea la Putere a oricarei aliante formata din partidele din Opozitie ar putea arunca tara intr-un haos si mai desantat si malefic decat actuala stare in care ne aflam.

Singura problema reala care persista dureros in ordinea actuala a lucrurilor este bataia de joc pe care actualii guvernanti o manifesta fata de banul public si fata de drepturile fundamentale ale cetateanului.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#demitere Guvern Boc IV , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza Cicero
Cicero
rank 5
Ar fi un dezastru caderea acum a guvernului. N-am mai primi transa FMI ceea ce ar insemna incetare de plati, faliment. Asta isi doresc politicienii. De ce? Numai mintea lor ingusta stie