Oferta PSD: Razbunare si populism!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Iulie 2008, ora 22:15
5505 citiri
Oferta PSD: Razbunare si populism!

Induiosatoare ar fi trebuit sa fie armonia pogorata asupra aliantei PSD-PC la Consiliile Nationale reunite inca de joi. Nicio boare, nicio soapta nu ar fi trebuit sa fisureze disciplina, unitatea si respiratia comuna a celor doua partide.

O reuniune cu un prezidiu atipic, fara masa cea lunga care sa se interpuna intre lideri si delegati, aflati, iata, fata in fata fata bariere. Doar chestiunile administrative au fost deja rezolvate, mai mult sau mai putin, dupa cum ne-a anuntat relaxat Adrian Nastase, chiar de la inceputul consiliului.

Din spatele acestei imagini de fratietate confruntarile subterane si noile raporturi de forte din PSD au iesit aproape violent la iveala.

Fisura cea mare a venit de la Ion Iliescu, care nici n-ar fi trebuit sa vorbeasca astazi. Pe parcursul consiliilor reunite, Ion Iliescu, foarte atent, nu parea deloc entuziasmat. Dimpotriva! Si-o fi dat seama ca a scapat de dracu' (grupul de la Cluj) si a dat de tatal sau (patrulaterul barosanilor)?

Ion Iliescu s-a abtinut intr-adevar la consiliile reunite, dar a izbucnit la partea exclusiv social-democrata cand a dezlantuit un atac dur la barosanii locali de-abia premiati.

"N-am castigat alegerile locale! Sa nu ne imbatam pentru unele rezultate!", a avertizat el atragand atentia ca repetarea procentului de la locale nu este suficient pentru a guverna. Iliescu s-a dezlantuit impotriva fripturistilor care isi pregatesc fotoliile de ministri. "Mai multa modestie, mai multa decenta!" a vituperat el catre patrulaterul baronilor stricand beatitudinea unei frumoase zile de vara.

Baronii de-abia isi facusera numarul prin intermediul lui Radu Mazare care, plin de aur, de la inaltimea procentelor sale electorale, a cerut Consiliului National PSD sa voteze o plangere penala impotriva lui Traian Basescu pentru cazul Ciclop. N-a reusit din prima, din cauza eschivelor lui Adrian Nastase constient ca nu e deloc bine sa amestece oferta cu revansele, dar pana la urma nu a putut fi oprit si a obtinut votul.

"E premiul pe care-l primesc pentru alegeri" a declarat el satisfacut. Cu DNA pe DNA calcand, Radu Mazare foloseste PSD pentru propria razbunare, aruncand practic in derizoriu oferta de guvernare lansata vineri. Oferta pare acum razbunarea.

Paradisul Romania

Sa ne oprim totusi si la oferta de guvernare in 10 puncte. Raiul se va pogori asupra Romaniei si mai multe nu daca ea va fi aplicata! Sa spicuim cateva prevederi de vis - salariu minim pe economie de 1.000 de lei, o pensie minima de 500 de lei si o prima angajare pentru toti absolventii de liceu, acordarea celei de-a 13-a pensii, dublarea pensiilor pentru agricultori.

Nu numai ca vom avea bani mai multi, dar vom avea cheltuieli mai mici. Oferta PSD-PC avanseaza un tarif social la energia electrica, dar si prevederea ca populatia sa plateasca numai gazele din productia interna, TVA la alimente ar urma sa fie redus la 5 la suta, iar asistenta juridica pentru persoanele cu venituri mici ar urma sa fie gratuita.

Nimeni nu este uitat, de la prescolari la pensionari, de la agricultori la medici, care vor fi tinuti in tara cu salarii mai mari. Evident nu putea lipsi infrastructura care va capata cate 1000 de km de autostrada in 4 ani. Adica 250 de km pe an. Uau! Domnul Mitrea, cand era ministru, n-a reusit sa scoata un numar de kilometri cu mai mult de doua cifre.

Apoteoza este o tusa nationalista groasa: "redobandirea respectului de a fi roman in strainatate".

De unde?

Un singur lucru omite programul sa ne spuna: cum si mai ales din ce toate aceste minunatii. Ca singura sursa vaga de fonduri sunt indicati banii europeni pe care Romania ii poate cheltui. Pe proiecte insa si nu-mi amintesc ca guvernarea PSD sa fi excelat in aceasta materie. Nici la absorbtia fondurilor preaderare n-am fost chiar fruntasi, dimpotriva.

In schimb, stim ce venituri nu vor mai veni la buget - in primul rand sterse prin reducerea substantiala a TVA la alimente, care ar ajunge la 5 %, care nu are cum sa fie compensates prin majorarea la 25 % a taxei pe valoarea adaugata pentru produsele de lux.

In al doilea rand cele din impozitul pe venituri. Programul social-democrato-conservator prevede "impozitarea regresiva". Asta inseamna ca actuala cota de 16% va fi mentinuta doar pentru cei care obtin venituri peste salariul mediu.

Cei cu salariu intre minim si mediu vor avea o cota de 10%, iar cei sub salariul minim 0%. Pe langa reducerea substantiala a veniturilor bugetare, viitorul guvern ar deschise astfel si calea unei evaziuni fiscale de proportii. Adica toate veniturile negre pe care cota unica le-a scos la suprafata, vor redeveni urgent negre tocmai pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasa.

Mentalitati recurente

Dincolo de utopii, exista insa si tuse periculoase in oferta. De exemplu: "Alianta PSD+PC considera ca durata proceselor nu trebuie sa depaseasca mai mult de 6 luni". Trecem peste pleonasmul batator la ochi, insa nu putem trece peste tentativa de incalcare a separatiei puterilor in stat.

Judecatorul nu ar trebui sa aiba voie sa dea verdictul pana nu se convinge pe deplin asupra cauzei, prin administrarea tuturor problelor. Nu exista justitie la norma. Si daca nu se lamureste in 6 luni, ce se intimpla? Il sanctionam?

Durata proceselor se poate reduce doar prin reducerea intervalului intre termene, dar ma indoiesc sincer ca incurajarea procesomaniei prin asistenta juridica gratuita va ajuta la asta. Dimpotriva.

Altfel, PSD doreste modificarea Constitutiei pentru reechilibrarea raportului intre puterile statului. Incalecarea justitiei, traditionala deja in cazul PSD, nu este de natura sa ne incurajeze in privinta intentiilor de reechilibrare.

Ma tem ca votul politic pe o plangere penala elaborata de Radu Mazare, consumat astazi, nu este foarte incurajator din acest punct de veder

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#guvern, #PSD, #Mircea Geoana, #program, #oferta, #Ion Iliescu, #Adrian Nastase, #Consiliu , #Mircea Geoana