Parastasul reformei din PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Iulie 2008, ora 13:07
3170 citiri
Parastasul reformei din PSD

PSD se reuneste astazi in primul Consiliu National dupa consfintirea noului raport de forte din partid. Alegerile locale i-au propulsat pe baronii locali pe pozitii dictatoriale in partid, in vreme ce ultimele aparente de reforma, cam de opereta ce-i drept, au fost strivite.

Practic, in acest moment, nu exista niciun lider social democrat care sa poata face fata patrulaterului - Dragnea, Oprisan, Constantinescu, Mazare. Dupa victoriile zdrobitoare de la locale, cei 4 au batut cu pumnul in masa, s-au asezat la prezidiu de unde au facut ordine in partid, si-au impartit guvernul si au pus la cale reorganizarea puterii locale, dupa legi noi. Ca sa fie clar!

Mircea Geoana se da peste cap sa le fie pe plac, le zambeste frumos, inventeaza portofolii guvernamentale sa-i satisfaca, se dezice de clujeni de parca nu ei l-ar fi suit in scaunul de presedinte PSD.

Ion Iliescu, multumit pe de-o parte ca barosanii locali, cum el insusi i-a numit, au starpit enervantul deviationism din vest, nu este totusi chiar fericit cu puterea pe care au capatat-o acestia. La Mamaia a incercat sa maraie la ei si rezultatul a fost ingrijorator. Presedintele de onoare al partidului trebuie sa fi inteles, din maraielile primite inapoi, ca in acest moment nu are nicio sansa sa-i domine pe cei 4 si cel mai bine ar fi sa nu intre in conflict cu ei.

La randul sau, presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, dependent de imunitatea parlamentara ca de tubul de oxigen, nu este nici pe departe suficient de puternic pentru ca, la o adica, sa-si masoare fortele cu patrulaterul baronilor. Altfel, cel putin ascensiunea lui Marian Oprisan trebuie ca-i sta in gat fostului premier, avand in vedere ura dintre ei.

In aceste conditii orice aparente reformiste ale PSD au fost practic anulate. Acum sa fim cinstiti, un cuvant mai corect decat aparente ar fi ifose. Ifose reformiste. Asa ca elitistul si cam arogantul grup de la Cluj isi merita soarta.

Cronica unui esec previzibil

Multa vreme, de grupul de la Cluj s-au legat marile sperante de reformare a PSD. Acum, ce-i drept, inainte de 2004 Vasile Dancu, Ioan Rus si Vasile Puscas au avut pozitii cheie in guvernarea Nastase. Care responsabil cu propaganda, care ditamai ministrul de interne, care negociator sef cu UE, niciunul deranjat de practicile unei guvernari corupte si autoritare.

Dupa alegeri s-au trezit in ei instinctele reformiste reprimate, iar primul proiect a fost instalarea lui Mircea Geoana in fruntea partidului. Zis si facut. Odata obiectivul bifat, toata lumea se astepta ca social deocratii sa treaca printr-un proces de primenire orchestrat de Rus, Dancu si Puscas, sub occidentala obladuire a lui noului presedinte, un proces radical, chiar sangeros, in numele igienizarii stangii.

Si s-a tot asteptat lumea si s-a tot asteptat pana cand numai naivii au mai putut crede ca PSD se va reforma vreodata. Vajnicii clujeni, intelectuali fini si personaje, altminteri, cu stofa, s-au jucat de-a reforma mai pe bloguri, mai cu vreo declaratie ceva mai contondenta sau mai frustrata, dar fara un proiect sau o actiune concreta. Au mizat, pasamite, pe retragerea de buna voie a ,,javrelor batrane".

De fapt, grupul asa-zis reformist nu a trecut niciodata la fapte. Nu a avut putere pentru ca, dupa cum Dancu insusi a recunoscut, nici macar nu a vrut-o. Reforma grupului de Cluj s-a dovedit un exercitiu intelectual, pur teoretic, steril, condamnat din start la esec.

Problema este ca grupul de la Cluj n-a vrut sau n-a stiut sa-si construiasca puterea nici macar la Cluj, unde scorurile mizere ale PSD nu au fost doar consecinta traditiilor de dreapta ale zonei, ci a si a pasivitatii si comoditatii liderilor locali ai PSD.

In aceste conditii lipsa totala de aderenta pe care au experimentat-o clujenii in restul partidului este perfect explicabila si le este total imputabila. Ce sa fi urmat social democratii? Ce au propus cu adevarat Dancu, Rus si Puscas? Concret, care era proiectul lor, cu subiect si predicat, dincolo de metafora si filosofie? De fapt, singura reforma din PSD a fost facuta, temporar, de DNA.

Nu e de mirare ca pas cu pas, pe masura prafuirii dosarelor de coruptie intocmite pe numele fostilor lideri social democrati, garda veche a revenit la putere, Mircea Geoana si-a tradat fostii tovarasi, iar in PSD a inceput restauratia. Rezultatele de la locale n-au facut decat sa consfinteasca un fapt deja implinit - PSD este iarasi ce a fost, chiar mai mult decat atat, iar vechile figuri defileaza din nou pe prima scena, triumfatoare si sfidatoare.

Cat despre clujeni, s-au retras tafnos din functii, dar au ramas in partidul ,,javrelor batrane". Se zvonea ca ar pune bazele unui nou partid. Precis! Un partid teoretic, pe blog, epistolar, declarativ, dupa chipul si asemanarea reformei lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#PSD, #reforma, #grupul de la Cluj, #Mircea Geoana , #Mircea Geoana