Partidele rivale din PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 12:06
3670 citiri
Partidele rivale din PSD

Cateva partide, cateva discursuri, cateva lumi au incercat sambata un dificil exercitiu de armonizare la un congres demonstrativ ale carei decizii fusesera deja luate.

PSD s-a reunit pentru a-si valida candidatii la parlamentare si pentru a-i da lui Mircea Geoana iluzia unui moment de glorie, poate singurul de care va mai avea parte. Spectacolul a fost complet si a luat intr-adevar ochii celor dispusi sa-l creada. Dincolo de el, falia este insa imensa.

Avem un PSD al baronilor locali, reprezentati de Radu Mazare, sfidator, impertinent, convins ca se poate ajunge si mentine in fruntea ierarhiei chiar si la volanul decapotabilei si cu tot DNA-ul pe urme, cu conditia sa dai suficienta pomana electorala.

Un Mazare care a deschis demonstratia social democratilor imbracat in echipament militar si dotat cu o lopata. A vrut sa exprime astfel intentia de a construi locuinte pentru tineri si de a continua razboiul cu "procurorii lui Basescu".

In spatele lui stau insiruiti Liviu Dragnea, Nicusor Constantinescu sau Marian Oprisan. Pentru toti si uniforma militara, si lopata au atat simbolistica externa cat si una interna, adresata celuilalt PSD, al lui Ion Iliescu, nostalgic, neopulent, comunist pana in maduva oaselor, cu o aversiunea organica si indelung exersata impotriva valorilor economiei de piata in frunte cu proprietatea.

De pe aceeasi scena, ocupata la inceput de Radu Mazare, Ion Iliescu a incheiat sirul discursurilor sfatuindu-i pe candidati sa nu-si cosmetizeze imaginea si sa transmita ceea ce sunt cu adevarat, nu ceea ce vor sa para.

"Trebuie inteles ca dvs. candidati pentru Parlament, nu veti fi un fel de superprimari. Ceea ce promiteti trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce sunteti cu adevarat", a clamat Iliescu pentru tabara sa. Ceilalti plecasera de mult in ecourile rasului ironic si impertinent al superprimarului Radu Mazare.

Promisiunile halucinante ale lui Mircea Geoana

Avem apoi un PSD care se vrea al celor multi, necajti si saraci, ca orice partid social democrat de altfel. Pentru ei Mircea Geoana a aruncat promsiuni halucinante, culminand cu acea scutire de impozit de 65 la suta pentru afacerile ce vor fi incepute de tinerii plecati in strainatate care se vor intoarce in Romania.

Cei 20 de mii de euro pe cap de repatriat nu numai ca nu au disparut in pofida demonstratiilor pe hartie ca nu pot fi acordati, ci s-au inmultit cu 5 mii de euro.

De unde toate acestea? De la buget sigur nu. O varianta ar fi de la celalalt PSD. Acela care dupa ce se dezbraca de discursul de stanga se suie in masini de superlux pentru a se duce in supervile, de unde administreaza superconturi si se suie in avioane pentru a-si vizita superproprietati.

De unde le au? Poate din munca cinstita, insa avem cel putin trei membri marcanti ai PSD in ancheta DNA, dintre care unul se ascunde de justitie prin ce cotlon apuca. Nimeni nu spune ca un politician de stanga trebuie sa fie musai sarac, dar nici bogatia opulenta si ostentativa nu concorda cu discursul social democrat.

Exista apoi un PSD a lui Mircea Geoana, lupii tineri care cred ca l-au prins pe Dumnezeu de un picior si agatati de el vor ajunge direct in guvern, si PSD-ul vechii garzi care sta in umbra asteptand momentul sa atace, un PSD gata ca la un semn sa-i traga presul de sub picioare lui Geoana pentru a-l sui acolo pe Miron Mitrea, de exemplu, sau, daca vorbim de sefia guvernului, pe Calin Popescu Tariceanu.

Cand a anuntat votul in favoarea nominalizarii lui Mircea Geoana ca premier al PSD, Miron Mitrea stia foarte bine ca promisiunea trebuie tinuta doar daca partidul castiga alegerile si va guvern singur. Probabilitatea e minima, la fel sansele lui Geoana de ajunge sef al Palatul Victoria. Important a fost spectacolul.

Mai avem si un PSD care a dat mana cu PC si un altul care refuza sa le dea conservatorilor candidaturile convenite prin colegii.

Am vazut ieri toate partidele din PSD, le-am ascultat, am primit promisiuni si raspunsuri la majoritatea intrebarilor. Una singura pluteste inca in aer. Cand se vor rupe toate aceste aschii inca reunite intr-un partid tot mai fracturat?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul Congres al Forţa Dreptei va avea loc, sâmbătă, 20 aprilie, la Palatul Parlamentului. Partidul lui Ludovic Orban urmează să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte...
#PSD, #congres, #guvernare, #promisiuni, #guvern, #Mircea Geoana , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Ion Ilici Iliescu un Deng Xiaoping....un SISTEM TICĂLOSIT două doctrine STINGA si DREAPTA
Poza Victor Pitigoi
Victor Pitigoi
rank 5
raspuns dlui/dnei ILDIKO