Presa de azi: Pe mana cui va ajunge partidul lui Iliescu?

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 08:26
1946 citiri
Presa de azi: Pe mana cui va ajunge partidul lui Iliescu?
Foto: Evenimentul Zilei

Geoana, ultima infrangere inainte de alegerile de sambata: Congresul se tine dupa randuiala veche, titreaza sambata Gandul. Presedintele PSD va fi ales prin vot individual, si nu pe liste, au decis, vineri, liderii social-democrati. In cursa s-au inscris 9 candidati, favoriti pentru turul al doilea fiind Mircea Geoana si Victor Ponta.

Nici macar una dintre modificarile dorite la Statutul partidului nu a reusit sa impuna Mircea Geoana inaintea Congresului PSD. La sedinta Comitetului Executiv de vineri, liderii sociali-democrati au decis ca alegerile pentru functiile de conducere sa se faca individual, si nu pe liste, cum propusese si sustinuse initial Mircea Geoana.

Teza votului pe echipe ar urma sa fie supusa unui eventual Congres ulterior. Hotararea finala a fost nevoit sa o anunte public insusi Geoana, el tinand sa precizeze ca votul a fost unanim: "Votul unanim al CEx a fost ca alegerile pentru functiile de conducere sa se deruleze individual de aceasta data, urmand ca teza votului in echipe sa fie retinuta pentru momentul modificarii statului nostru, cu ocazia unui congres extraordinar dedicat exclusiv acestui subiect in urmatoarele cateva luni. Acest lucru a permis degajarea unui consens".

Potrivit liderului PSD, se vor putea depune candidaturi pentru sefia formatiunii si in timpul Congresului. Tot Geoana anuntase initial ca termenul limita pentru aceasta va fi joi.

Adevarul: Hrebenciuc il viziteaza pe Iliescu inainte de Congres

Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a avut o intalnire cu Viorel Hrebenciuc, la Institutul Ovidiu Sincai din strada Atena, unde Iliescu are biroul.

"Au trecut mai multi pe la mine astazi. Sunt colegi de partid care vin sa ma salute, vin la parter la institut cu treaba si urca si la mine sa ma salute. Nu vad care este problema. Da, a trecut pe la mine si domnul Hrebenciuc sa ma salute azi".

La intrebarea daca s-au negociat sustineri pentru congres Iliescu a raspuns iritat "Nu s-a discutat despre acest lucru, nu s-a negociat nimic, ei asta-i buna."

Pe de alta parte, Victor Ponta, care si-a anuntat candidatura la sefia PSD de curand, a anuntat ca are sustinerea presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, un aproipiat al lui Viorel Hrebenciuc.

Evenimentul Zilei: Pe mana cui va ajunge partidul lui Iliescu?

"Aveti grija pe mainile cui lasati partidul!", avertiza Ion Iliescu la congresul din 2005, cand simtea ca "valul Geoana" il va matura. Dupa cinci ani, in PSD, ramas tot partidul lui Iliescu, bate din nou vantul schimbarii. Fortele care s-au aliniat in spatele contracandidatilor lui Mircea Geoana au un potential de 65% din voturile delegatilor de la congres.

Dintre alternative, favorit pare sa fie Victor Ponta. Dar Cristian Diaconescu si Miron Mitrea isi joaca sau isi negociaza sansele pana in ultima clipa. Daca nici unul nu renunta, e posibil ca abia al doilea tur de scrutin sa desemneze castigatorul.

Victor Ponta ii are de partea sa pe tinerii din partid, dar si pe batranii care lau condus pe vremuri si care au scapat de reforma lui Geoana: Adrian Nastase si Ion Iliescu. De partea lui Ponta sunt si cativa dintre cei cu care Geoana a condus PSD: baronul Liviu Dragnea si, mai discret, eternul Viorel Hrebenciuc, un obisnuit al "echipei castigatoare", care isi cauta inca o data supravietuirea.

Prinicipalul atu al lui Ponta este valul de revolta din PSD impotriva lui Marian Vanghelie, distribuit in rolul de principal personaj negativ al partidului. Macinat de bataliile duse in acesti ani cu Iliescu, Nastase, Mitrea si colaboratorii lor, Geoana pare slabit.

Jurnalul National: Nastase si Ponta strang latul in jurul lui Geoana

Cu o zi inaintea Congresului, pesedistii au rasturnat toate socotelile facute pana vineri. Sedinta Comitetului Executiv era convocata pentru a stabili datele finale in vederea desfasurarii votului, dupa ce s-au inscris in cursa 9 candidati pentru presedintia PSD si 62 de candidati pentru functiile de vicepresedinti.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat candidatii pentru functia de presedinte: "Sunt noua candidaturi depuse, in ordinea in care au fost depuse, Alexandru Andrei, din Bucuresti, doamna Alistar Dorela, din Bucuresti, domnul Domocu Ioan, din Dorohoi, judetul Botosani, Cristian Diaconescu, Moraru Victor, primarul orasului Amara, Ialomita, domnul Mircea Geoana, domnul Victor Ponta, domnul Miron Mitrea si domul Radu Mazare".

Discutia esentiala se purta insa pe marginea sistemului de vot, pentru ca, dupa ce Mircea Geoana obtinuse votul pe echipe si modificarea statutului, in urma presiunilor facute de catre Ion Iliescu si adversarii actualului presedinte, s-a ajuns la concluzia ca modificarea statutului nu se poate aplica decat de la urmatorul Congres.

Cotidianul: De ce candideaza "eroul" din Amara: "Nu vreau sa ma duca Geoana in cosmos"

Trei candidati "exotici" s-au inscris in cursa pentru sefia PSD. In prima instanta, nici secretarul general al PSD nu stia cum ii cheama.

Victor Moraru este primarul localitatii Amara, din judetul Ialomita. La al treilea mandat. Totodata este si membru in Consiliul National al PSD. Cu toate acestea, este aproape necunoscut in partid, la nivelul conducerii centrale. Reporterul cotidianul.ro a sunat la Primaria Amara. Ghinion.

"Dl primar este ocupat. Este intr-o sedinta", ne-a spus rece o voce barbateasca. Atunci cand a aflat ca nu suntem interesati de problemele primariei, ci de o discutie privind candidatura sefului sau la presedintia PSD, interlocutorul nostru a devenit pe loc volubil.

"Da, dl primar este un erou in plan local dupa anuntarea candidaturii. Vi-l dau imediat." Deci, nefiind vorba de mersul treburilor primariei, nu mai era vorba de nici o sedinta, de nici un primar "ocupat".

"De ce candidati?" Raspunsul este unul tipic activistului de partid. "PSD se indreapta spre o directie gresita. (...) Alta era ideologia partidului acum 10 ani. PSD avea o politica de apropiere de oameni. Acum... Eu nu ma mai regasesc din punct de vedere ideologic in continutul politic actual al partidului", spune Victor Moraru.

La intrebarea pe cine va sustine in turul II, raspunsul este mai mult decat lamuritor. "In nici un caz pe un candidat caruia ii este frica de flacara violet. In nici un caz pe un candidat care promite ca da 25.000 de euro pentru cei care se intorc in tara. Ce sa mai lungesc vorba, nu vreau sa ma duca Geoana in cosmos."

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#candidati PSD, #Congres PSD, #alegere presedinte PSD , #Mircea Geoana