PSD, la temperatura de fierbere

Joi, 04 Februarie 2010, ora 13:56
4635 citiri

Deciziile pe care le va lua astazi PSD vor determina, probabil crucial, jocurile de la Congresul din 20 februarie. E drept, in 2005, victoria lui Mircea Geoana a fost batuta in cuie intr-o pauza, cu foarte putin timp inainte de vot, insa niciuna dintre taberele de acum nu pare dispusa sa mai lase atat de mult pe seama aranjamentelor de ultima clipa.

Ca este asa ne-a confirmat-o chiar realesul lider al deputatilor PSD. " Astazi daca ma intrebati << Mai, Hrebenciuc, tu cu cine votezi? >>, va spun sincer: nu stiu. Cred ca dupa Consiliul National voi fi foarte destept pe acest subiect", spunea Viorel Hrebenciuc in urma cu ceva timp.

Asadar la ce ne putem astepta de la Consiliul National al PSD?

In primul rand, pe masa CN este modificarea statului partidului, cu cateva aspecte vitale intre care reinfiintarea functiei de presedinte executiv, cresterea numarului de vicepresedinti, probabil la 19, si votul pentru intreaga echipa de conducere, nu pentru fiecare functie in parte. In al doilea rand, si poate in functie de felul in care va fi modificat statutul, este asteptat anuntul oficial al intrarii in cursa a lui Adrian Nastase. Sa le luam pe rand.

Functia de presedinte executiv a mai existat in PSD. O ocupa chiar Adrian Nastase, pe vremea cand presedinte era Ion Iliescu, asa ca nu e de mirare ca tot el propune reaparitia ei. Este functia celui care munceste efectiv, in umbra unui presedinte, in principiu cu mare forta de imagine. In acest moment, in PSD, reinfiintarea acestei functii ar echivala cu semnalul pentru declansarea unor negocieri intense pentru formarea tandemurilor.

Sa nu ne miram foarte tare daca unii dintre cei care si-au anuntat, mai mult sau mai putin oficial, candidaturile, vor renunta pentru a intra in tandem, ca presedinte executiv, cu un alt candidat. Prin aparitia acestei functii, Adrian Nastase va incerca sa-si intareasca pozitia, dar poate sa isi si pregateasca o pozitie pe care sa se replieze intr-un eventual tur al doilea fara el.

Mircea Geoana doreste cresterea numarului de vicepresedinti si votul pe intreaga echipa. Actualul presedinte al PSD incearca sa-si asigure astfel sustinerea cat mai multor baroni locali, carora deja le-a promis mult mai multa putere in partid, putere care va fi consfintita prin pozitiile de vicepresedinti. Dincolo de interesele lui Mircea Geoana, un numar atat de mare vicepresedinti nu se justifica si este contraproductiv, ca orice structura de conducere mult prea stufoasa a oricarei insstitutii. De altfel, destul de recent in PSD se discuta despre necesitatea reducerii numarului de vicepresedinti, 15 in acest moment.

Insa promisiunile lui Mircea Geoana catre baronii locali nu pot fi in niciun fel garantate daca el nu va reusi sa introduca in statut si cealalta propunere a sa, adica votul in bloc a intregii liste de conducere. Fara o astfel de formula nici el nu le poate garanta baronilor accesul in pozitii de putere la nivel central, nici acestia nu pot sa-i garanteze ca nu-si vor retrage sprijinul in ultimul moment, asa cum s-a intamplat in cazul lui Ion Iliescu in 2005.

Teoretic, exista insa antidot si pentru cele doua propuneri prin care Mircea Geoana incearca sa-si paveze drumul catre un nou mandat. Este in discutie introducerea a doua incompatibilitati: intre pozitia de conducere in partid si sefia de consiliului judetean/ functia de ministru. Cum baronii ori sunt una (M. Oprisan, L. Dragnea etc.) ori o vizeaza pe cealalta (I. Sarbu, C. Nita, D. Nica etc.), o astfel de prevedre ar putea fi letala pentru planurile lui Mircea Geoana. Practic insa, sansele de a vedea astfel de compatibilitati in statut sunt minime, pentru ca ar echivala cu o autentica reforma, ceea ce PSD nu isi doreste.

Este posibil ca Adrian Nastase sa nici nu-si anunte candidatura inainte de a vedea cum va arata statutul astfel incat sa-si poata evalua foarte bine sansele. Daca este sa ne uitam la siguranta pe care o afisa in ultima vreme si la alianta de sustinere reciproca incheiata cu Viorel Hrebenciuc, am putea banui ca planurile lui Mircea Geoana sunt in mare pericol.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#consiliu national PSD, #Nastase Diaconescu Geoana Mitrea, #Presedinte PSD , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Dacă ar face clăbuc inodor si neamestecat cu slin si coji de rapăn, ar fi bine să fiarbă in solutie de hidroxid de natriu.