Sondaj Ziare.com: Cine crezi ca va fi presedintele PSD?

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 12:30
10616 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine crezi ca va fi presedintele PSD?

In acest weekend cel mai mare partid din Romania isi alege conducerea. Perdantul de la prezidentiale, Mircea Geoana, isi depune mandatul pentru a decide cei aproape 2.000 de delegati din teritoriu daca merita sa ramana la conducerea PSD.

Ultimele zile dinainte de Congres sunt extrem de agitate, multe surprize s-au anuntat in ceea ce priveste candidaturile. Pe ultima suta de metri, se recalculeaza sansele fiecaruia si sunt aruncate in lupta nume noi mai mult sau mai putin cunoscute. In plus, Ion Iliescu si-a dat demisia din toate functiile din PSD in semn de protest fata de organizarea Congresului de sambata. Dar s-ar putea razgandi.

Cum, cand, unde?

La sedinta Comitetului Executiv al PSD de luni, tabara Geoana-Dragnea-Vanghelie a reusit sa castige pe toate fronturile.

In primul rand, Congresul de pe 20 februarie se va desfasura la Romexpo, in varianta avansata de seful PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, si in pofida opozitiei manifestate de lideri precum Adrian Nastase, Ion Iliescu si Miron Mitrea.

Romexpo este locul traditional de desfasurare a Vanghelioanelor si se considera ca aici primarul sectorului 5 va putea manevra eficient delegatii.

O alta victorie a lui Geoana&Co consta in pastrarea normei de reprezentare decisa inca de saptamana trecuta de Liviu Dragnea si in baza careia s-au desfasurat deja conferinte judetene in multe filiale.

Organizatia din Bucuresti, filiala condusa de Marian Vanghelie, sustinator al lui Mircea Geoana, va avea cel mai mare numar de delegati: peste 200. De altfel, Vanghelie va garanta pentru Mircea Geoana si voturile organizatiei Ilfov si Giurgiu, si ele bine reprezentate.

Nu in ultimul rand, Comitetul Executiv a acceptat ca statutul PSD sa fie modificat dupa cum vrea actuala conducere. Adica, se va candida in echipa si se va infiinta functia de prim-vicepresedinte. Asa cum a dorit Geoana si in ciuda cererii lui Adrian Nastase de a fi reintrodusa functia de presedinte executiv.

Cine sunt candidatii?

Mircea Geoana sigur candideaza pentru un nou mandat.

Adrian Nastase s-a retras din cursa, pentru a-i face insa loc lui Victor Ponta.

Cristian Diaconescu isi mentine candidatura in ciuda zvonurilor de retragere.

Si Miron Mitrea poate fi deocamdata considerat candidat, desi a anuntat ca va boicota

Congresul prin absenta.

Radu Mazare s-a inscris in cursa prin intermediari, aflandu-se la Carnavalul de la Rio.

Andrei Alexandru este si el teoretic candidat, insa nu a fost anuntat pe lista scurta de Livia Dragnea.

Mai exista inca patru nume in cursa: Andrei Alexandru, Victor Moraru, Dorela Alistar si Ioan Domonco.

Dar sa ii luam pe rand:

Mircea Geoana

Mircea Geoana, actualul lider, vrea sa isi mentina postul, desi a fost infrant de Traian Basescu la prezidentiale. Pana acum, Geoana a castigat niste mici batalii pe statut si pare a fi favorit, daca luam in considerare numarul mare de delegati trimisi de judetele "prietene". In plus, si-a impus formula de vot in echipa pe care si-o dorea.

Marele atu al lui Geoana pare sa fie sprijinul lui Marian Vanghelie care controleaza o buna parte din delegatii de la Congresul de sambata.

Mircea Geoana: Nu o sa devin peste noapte un dictator

Geoana si-a asigurat colegii din partid ca nu va deveni peste noapte "un dictator" daca ramane presedinte in PSD.

In plus, nu accepta nici ipoteza de lucru ca daca iese el presedinte se scindeaza partidul.

Mircea Geoana sustine ca si-l doreste pe Cristian Diaconescu in echipa sa, ca vicepresedinte, si pe Liviu Dragnea, ca secretar general, dar are de gand sa coopteze si alti lideri din teritoriu. I-a facut o oferta si lui Victor Ponta, dar acesta a refuzat.

"Cat despre domnul Mitrea, el este un jucator mult prea experimentat si ii face placere ca a intrat in joc si in atentia opiniei publice", a declarat Geoana.

Cristian Diaconescu

Senatorul Cristian Diaconescu a anuntat ca va candida la presedintia PSD si, in ciuda zvonurilor de retragere, ramane in cursa.

Diaconescu se bucura de o imagine buna, de om fara dosare penale. Recent el a transmis o scrisoare deschisa colegilor in care atrage atentia ca partidul are nevoie de un Congres corect, fara jocuri de culise, si le cere social-democratilor "sa deschida ochii" si sa se asigure ca statutul este respectat.

Diaconescu: Sa deschidem ochii, sa ne asiguram ca va fi corect Congresul

"Va temeti ca PSD a uitat sa castige. Vedeti cum PSD a ajuns tinta ironiilor din presa. Voi mi-ati spus ca alegerile nu se pierd si nici nu se castiga cu tehnici ezoterice. Ci pe teren, printre oameni. Sunt de acord cu voi. Ati vazut ca PSD nu s-a schimbat in pas cu tara si va temeti ca, daca vom continua pe acest drum, ne vom pierde electoratul treptat, dar sigur. Va temeti ca PSD si-a pierdut busola si nu stie cum sa redevina ceea ce a fost: primul partid al Romaniei", enumera senatorul PSD problemele care i-au fost ridicate in discutiile cu colegii din partid.

Mircea Geoana a anuntat ca si-l doreste in echipa pe Diaconescu, pe care l-ar vedea vicepresedinte (cum este si acum), insa fostul ministru de Externe nu i-a raspuns liderului de partid.

S-a vorbit mult si despre un tandem Diaconescu-Mitrea, echipa propusa pentru sefia PSD, insa acesta nu s-a concretizat.

Victor Ponta

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a anuntat de abia luni ca isi depune candidatura pentru sefia partidului, argumentand ca social-democratii au nevoie de o alternativa dupa retragerea din cursa a lui Adrian Nastase.

"Avand in vedere ca domnul Nastase s-a retras, cred ca partidul nostru are nevoie de o alternativa. Am credinta ca nimic nu e pregatit dinainte, ca fiecare pesedist va veni cu propriul gand si are nevoie de o alternativa", a afirmat Victor Ponta, precizand ca nu intentiona sa faca acum acest pas.

Victor Ponta: La PSD, zece ani sunt ca la temnita grea

Chiar daca va pierde, Ponta nu intentioneaza sa plece din partid si va face in continuare politica pentru ca Romania are nevoie de un partid social-democrat. El a adaugat ca nu poate fi de acord cu ideea de a vota o lista.

"Ideea de pachet si de a vota pe cineva care nu imi place pentru a vota pe cineva care imi place e putin impotriva logicii. (...) Vreau ca oamenii care vin la Congres sa nu spuna ca nu au avut intre cine sa aleaga", a mai spus el.

Victor Ponta admite ca Mircea Geoana i-a propus sa faca parte din echipa sa, oferindu-i postul de prim-vicepresedinte, dar spune ca l-a refuzat pe motiv ca nu poate fi pe aceeasi lista cu oameni care nu-i impartasesc ideile.

Miron Mitrea

Desi a fost primul care si-a anuntat candidatura la presedintia PSD, pentru a-l contracara pe Mircea Geoana, senatorul PSD Miron Mitrea a declarat, luni, dupa CExN, ca se gandeste serios la retragearea din cursa.

"Se pare ca organizarea acestui congres a ramas subordonata unor decizii care, in mod evident, nu au fost luate intr-un cadru statutar, deci, dupa mine, acest congres este ilegitim si ma gandesc foarte serios ca, in aceste conditii, va trebui sa imi retrag candidatura si ma gandesc serios si sa nu particip la Congres", a afirmat el vizibil deranjat de decizia de adoptare a votului pe echipe.

Miron Mitrea: Ma gandesc foarte serios sa-mi retrag candidatura la sefia PSD

"Ma gandesc foarte serios sa nu mai candidez. Acest congres este un aranjament pe care nu pot sa il girez, pentru ca asta duce la slabirea foarte puternica a partidului, aceasta impartire pe echipe sau pe gasti, de fapt. Sigur acum sunt mai nervos, dar, daca ar fi sa decid astazi, ar fi sa nu particip la Congres", a continuat Miron Mitrea.

Totusi Mitrea si-a depus candidatura oficial joi.

Radu Mazare

Primarul Constantei, Radu Mazare, s-a hotarat sa candideze la presedintia PSD la Congresul de sambata.

Anuntul neoficial a fost facut de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, cu putin timp inainte de sedinta Comitetului Executiv de luni, care a mai precizat ca Mazare isi va anunta public candidatura imediat ce se va intoarce din Brazilia, unde participa la Carnavalul de la Rio.

"Eu votez cu Radu Mazare. Si-a facut dosarul si urmeaza sa il depunem. El va candida singur, fara liste", a declarat Nicusor Constantinescu.

Acesta a mai spus ca a fost delegat de primarul Mazare la sedinta CExN pentru a-i depune acestuia dosarul de candidatura.

Radu Mazare anuntase inca de pe 5 februarie ca se va gandi in Brazilia daca va candida la presedintia partidului.

"Nu au putut sa mute cei din Brazilia carnavalul avand in vedere ca este Congresul PSD. Este timp sa-mi depun candidatura. Chestiunile tehnice nu le-am discutat, o sa-mi las toate actele si daca ma hotarasc dau un telefon si le depun", spunea Mazare, dupa sedinta de Consiliu Local.

Andrei Alexandru

Un candidat mai putin luat in seama la presedintia PSD este Andrei Alexandru.

A fost membru in echipa de campanie electorala a lui Ion Iliescu la alegerile din anii 1992, 1996 si 2000. Dupa ce Iliescu este ales ca presedinte al Romaniei, in ianuarie 2001, Alexandru este numit consilier si purtator de cuvant al presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu.

In aprilie 2007, odata cu mutarea lui Vacaroiu la Palatul Cotroceni ca presedinte interimar al Romaniei, Andrei Alexandru a fost numit pentru o luna in functia de consilier de stat la Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale.

Acum Alexandru si-a anuntat candidatura si critica modalitatea de desemnare a delegatilor la Congres.

Victor Moraru

Un candidat surpriza s-a inscris joi in lupta pentru sefia PSD. Este vorba despre Victor Moraru, primarul orasului Amara, aflat la al treilea mandat. In prezent, Moraru este membru in Consiliul National al PSD.

Ioan Domonco

Vineri a aparut inca un pretendent la sefia PSD: Ioan Domonco. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, mai vorbise despre el acum cateva zile, cand a anuntat ca "un baiat tanar din Dorohoi" vrea sa isi depuna candidatura.

Ioan Domonco are 51 de ani, este profesor in Dorohoi si membru PSD din 2002.

Dorela Alistar

In cursa pentru sefia PSD s-a inscris si o femeie. Dorela Alistar este o cvasi-necunoscuta, de aproximativ 70 de ani, membra a organizatiei PSD sector 1.

Lista de candidaturi ramane insa deschisa pana sambata. Chiar si Adrian Nastase nu exclude sa revina si sa candideze la congres.

Ziare.com te invita la dezbatere. Cine crezi ca va fi urmatorul sef la PSD? Are Geoana prima sansa dupa retragerea lui Nastase? Va fi Vanghelie tradat de delegatii pe care se bazeaza? Ce rol poate juca o candidatura precum cea a lui Victor Moraru sau Ion Domonco? Va conta demisia lui Iliescu din functia de presedinte de onoare?

Voteaza-l pe cel care crezi ca va fi noul presedinte al PSD!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Congres PSD, #Presedinte PSD, #alegeri PSD , #Mircea Geoana