De ce PSD a ajuns din urma PNL

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 09:00
6018 citiri

Parca nimic nu mai iese asa cum ar vrea PNL.

Planul de a-l demite pe C.P. Tariceanu de la sefia Senatului a fost amanat sine die. Ideea de a impune un al doilea tur pentru locale nu si-a gasit aliati nici in randul partidelor, nici in institutii care decid in chestiuni electorale.

Candidatul penelistilor la sefia TVR a fost respins. Relatiile cu Guvernul sunt mai degraba tensionate. Ultimul exemplu a fost oferit de ministrul Culturii in Cabinetul din umbra al PNL, R.F. Alexandru: acesta l-a criticat, fara temei, pe titularul portofoliului respectiv din Cabinetul Ciolos, V. Alexandrescu.

Cu voce grava, V. Blaga a explicat ca mai multi ministri ar fi plecat de multa vreme acasa, daca ar fi fost intr-un executiv politic.

Apoi, in dezbaterea motiunii simple, depuse de ALDE, despre ministrul R. Pruna, PNL s-a multumit sa spuna ca e impotriva, fara a se angaja mai mult. Pe de alta parte, in chestiunea mult-discutata a sanctiunilor pentru plagiat, penelistii s-au topit in unanimitatea care a sustinut o politica ingaduitoare fata de ignoranti si impostori.

Cat priveste alegerile locale, sunt de notat doar doua lucruri. Primul e retragerea candidatului desemnat pentru Primaria Ploiesti, A. Volosevici, cu cateva ore inainte de o audiere la DNA, intr-un dosar de coruptie. Onorabil, dar prea tarziu. Al doilea lucru care a atras atentia este schimbul de replici despre competitia din Bucuresti: PNL i-a cerut lui N. Dan sa se retraga din cursa, iar acesta a raspuns ca victoria contra PSD e mai sigura daca abandoneaza competitia candidatul PNL, L. Orban.

Probabil ca Firea & co. mor de ras vazand cata imaginatie au adversarii lor.

Dincolo de detalii, vocea PNL se aude greu. E, in primul rand, o chestiune de autoritate. Executivul bicefal Gorghiu-Blaga nu convinge, mai ales ca si fostul pedelist, si colega lui s-au ferit sa candideze.

Nici aspirantul la pozitia de premier, C. Predoiu, n-a avut suficient curaj cat sa vina in fata alegatorilor. Toti acestia par sa fi uitat un adevar simplu: liderii care stau in culise se pleostesc ca florile dintr-o vaza fara apa.

Si contextul politic e important pentru a intelege impasul prezent. Istoria recenta a celor doua partide, care au fuzionat pentru a alcatui actualul PNL, obisnuise publicul cu un anumit profil de lider: C. Antonescu si T. Basescu erau vulcanici si emotionali.

Penelistii par sa urmeze acum, in principiu, portretul molcom si discret pe care l-a creionat presedintele. Dar daca Iohannis poate argumenta ca functia sa implica mai degraba reprezentarea statului decat angajarea vocala in disputele din societate, liderii penelisti nu pot recurge la o asemenea retorica.

De fapt, ei vorbesc, saracii, dar nu retii nimic din ce spun. Mai mult decat atat, penelistii nu sunt foarte legati de seful statului. In unele cazuri, lasa chiar impresia ca-l ignora. Mi-e greu sa citez un exemplu de actiune concertata si coerenta a PNL si a fostului sau candidat la prezidentiale. Dar poate ca n-am fost eu suficient de atent...

In orice caz, faptul ca principalul partid de centru-dreapta n-are contur cert si nici purtator de cuvant recunoscut i-a ingaduit adversarului sau - PSD - sa urce in preferintele electoratului.

Ultimul sondaj vadeste ca avem cvasi-egalitate intre cele doua forte. Asta in conditiile in care L. Dragnea si colegii sai cultiva dispretul fata de lege si dreptate.

Recentul caz al Olgutei Vasilescu - arestata si abandonata, apoi eliberata si recuperata - vadeste mai bine decat orice altceva in ce cred social-democratii.

Resursele care le lipsesc in mod dramatic liberalilor sunt, de fapt, de ordin intelectual. Orice partid se identifica - din Angola in Japonia, din Norvegia in Chile - cu cateva idei. Un cetatean oarecare ar trebui sa stie care e crezul PNL, daca formatiunea are ambitia de a guverna, nu doar de a asista la spectacolul puterii.

Altfel, el e indreptatit sa se intrebe: de ce as vota cu acest partid in loc sa stau cu ochii-n televizor? Va raspunde oare cineva?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PSD PNL sanse alegeri, #sondaje PSD PNL , #PNL