Reformismul PD-L

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 12:31
6723 citiri
Reformismul PD-L

Iata ca PD-L isi traieste visul: este singur, singurel la guvernare. Ar fi momentul, nu-i asa, ca democrat-liberalii sa ne arate ce stiu si ce vor ei sa faca odata scapati de asupritorul PSD.

Si au inceput sa ne arate. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decretul de numire a sa ca Interimar la Interne, ca Vasile Blaga s-a apucat temeinic de treaba. A batut orice record la viteza de taiere a capetelor, si in teritoriu, si la centru.

Nimeni nu spune ca Internele nu trebuiau curatate de caracatita pe care Marian Vanghelie o instalase acolo, insa viteza cu care au fost schimbati din functie prefectii PSD ne spune totul despre mentalitatea PD-L. A facut exact ceea ce a facut si ar fi facut din nou si PSD, si PNL. O miscare necesara pentru controlul procesului electoral, pentru satisfacerea si motivarea teritoriului inainte de alegeri, pentru demoralizarea dusmanului, dar fundamental nedemocratica in esenta ei.

Poate ca macar de ochii lumii, Vasile Blaga putea sa faca mai intai o evaluare a activitatii prefectilor. Altel, nu prea vad ce diferenta e intre decizia lui si blamatul ordin al Ecaterinei Andronescu privind demiterea in masa a directorilor de scoli. Pleaca ai vostri, vin ai nostri.

Dar, nu-i asa, PD-L nu ne promitea doar depolitizare si profesionalism, ne promitea si reforma, pe care, desigur, nu a putut sa o faca numai si numai din cauza PSD. Partial este adevarat, pentru ca e greu de gasit antireformism mai feroce decat al social democratilor. Ma tem insa ca nici apetitul PD-L nu este departe.

Reforma, a carei intarziere in toate domeniile emite nota de plata dupa nota de plata, nu pica din cer, ci trebuie trecuta de la vorbe, la proiect concret si apoi la fapte. Ei bine, eu inca nu am vazut in PD-L decat doi oameni dispusi sa-si asume asa ceva.

Am vazut insa si ce li s-a intamplat

Monica Macovei a fost singurul ministru al Justitiei care s-a luat in piept cu mafia si nu numai cu cea din Justitie. Cel putin la fel de tare ca masurile luate in domeniul pe care l-a pastorit, a enervant intransigenta ei in materie de ordonante de urgenta. Monica Macovei a refuzat sa le semneze pe cele cu dedicatie, indiferent daca erau initiate de ministri PNL sau PD.

Initierea ANI, standardele pe care incepuse sa le impuna magistratilor, independenta reala a procurorilor, austeritatea si refuzul obstinat al oricarui compromis, toate acestea au enervat peste masura. Si nu numai pe adversari. Colegii ei de partid abia au asteptat sa scape de ea, iar in decembrie anul trecut nici macar PD-L nu a mai vrut-o, din nou, la Justitie.

Partidul n-a pierdut apoi prima ocazie sa se asigure ca ii da o treaba cat mai departe de tara, folosindu-se in acelasi timp, electoral, de imaginea ei puternica. Insa nici la Bruxelles, Monica Macovei nu convine. Recent chiar Vasile Blaga isi manifesta nemultumirea fata de intelectualii partidului, ganganiile acelea ciudate si enervante, nu-i asa, pe care nu-i simte asimilati, care nu sar ca unul pentru a apara partidul, chiar si impotriva logicii si a bunului simt.

Dl. Blaga e ministru de Interne si face legea in judete. Intrebata daca ar vrea sa redevina ministru al Justitiei, d-na Macovei a raspuns dezarmant de direct: "nu mi s-a propus". Si totusi, un recent sondaj de opinie ne arata ca majoritatea romanilor ar dori-o pe d-na Macovei din nou in fruntea Justitiei.

Mircea Miclea a avut o trecere rapida pe la ministerul Educatiei de unde a demisionat pentru ca domeniul sau nu a primit banii garantati prin lege, adica 6% din PIB, bani fara de care domnia sa a considerat ca nu-si poate indeplini obiectivele. N-a plecat insa pe luna.

Vreme de peste doi ani a lucrat in fruntea unei comisii de specialisti la elaborarea unui proiect de reforma a educatiei, de la gradinita, pana la nivel universitar. Proiectul a fost complet ignorat de ministrul Ecaterina Andronescu, care a inghitit parte dintre principii, in sila, doar sub amenintarea demiterii. Dar nici PD-L n-a murit de grija reformei educatiei, pana cand nu i-a simtit miza electoala.

Intre timp, Mircea Miclea a invatat cata coincidenta exista intre principiile sale si ale politicienilor, inclusiv ale democrat liberalilor, asa ca a anuntat clar ca nici macar nu ar lua in calcul participarea la un guvern politic. In schimb, ar fi interesat de un guvern de tehnocrati.

Eu personal alti reformisti autentici nu cunosc in PD-L. Poate or fi, dar sunt bine tinuti in esaloanele inferioare, nu cumva sa ridice capul si cine stie ce nenorocire sa faca.

Si atunci, cu cine sa faca PD-L reformele fara de care Romania se sufoca? Asta nu e o prioritate, important e sa reimpartim posturile si sa organizam cum se cuvine alegerile. Dupa aia om mai vedea ce facem si cu reforma asta enervanta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reforma PDL, #ministri PDL, #Cabinet Boc II, #schimbari prefecti PSD, #iesire PSD guvernare , #prefecti