Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oana Niculescu Mizil aprinde fitilul pe sub usa USL (Opinii)

Marti, 13 Martie 2012, ora 20:23
4807 citiri
Oana Niculescu Mizil aprinde fitilul pe sub usa USL (Opinii)
Foto: Arhiva

Liderii din teritoriu ai PSD au inceput sa simta pe pielea lor aranjamentul pagubos pe care l-au facut liderii de la centru, cand au impartit cu PNL viitoarele mandate, intr-o veselie, pe baza principiului juma'-juma'.

Veselie e putin spus, cand ne gandim cum au batut palma Ponta si Antonescu, fara sa tina seama ca dreapta liberalilor este cu peste 30% mai putin creditata printre alegatori, decat stanga pesedeilor.

Aranjamenele paguboase ale domnului Ponta

Cu acest 30% cedat, fruntasii din teritoriu ai PSD trebuie sa faca un mic pas inapoi, pentru ca fruntasii PNL sa aiba unde face un mare pas inainte. Ei bine, nu oricine inghite asemenea galusca pe nemestecate. Oana Niculescu Mizil n-a inghitit-o.

Dar Oana Niculescu-Mizil nu reprezinta nici pe departe cei 30% fruntasi PSD pregatiti pentru sacrificare pe altarul PNL. Ea este doar varful icebergului, cel care va apare in toata splendoarea lui numai in momentul cand galustele vor fi servite toate, fiecare in farfuria celui sacrificat.

Asemenea aranjament pagubos pentru partid n-a mai facut domnul Ponta, de pe vremea cand, rafuindu-se cu rivalul Geoana, i-a platit polita si a oferit pe tava sefia senatului direct dusmanului din transeea adversa. Cum spune si amenintatoarea zicala: "o sa vedeti voi, ce-o sa patim noi!".

Intre timp, cazul Calarasi s-ar putea generaliza. Incet, dar sigur, candidatii dreptei se raspandesc in fiefurile electorale ale stangii, acolo unde nu sunt doriti. E ceva, ca si cum UDMR ar face un aranjament cu aliatii sai, ca sa infiinteze universitati cu predare in limba maghiara nu numai la Targu Mures, orasul domnului Bela, dar si la Iasi, Craiova sau Galati, plus una cu predare in limba secuiasca la Vaslui, orasul lui Penes Curcanul.

Urmasii lui Machiavelli

Cum s-a ajuns aici, este greu de inteles. Nu mi se pare domnul Antonescu atat de perspicace, destept si uns cu toate alifiile, incat sa-i fi lucrat inteligent pe colegii de stanga, pacalindu-i, ca de 1 aprilie. Dar nici domnul Ponta nu mi se pare destul de naiv, neindemnatec si fraier, incat sa se lase dus cu presul, fara sa observe partidul cum e tras pe sfoara, ca Haplea.

Poate au citit amandoi din Machiavelli regula de trei simpla, conforma careia scopul scuza mijloacele, respectiv merita sa pierzi 30% din ce-ti apartine sau sa castigi acelasi procent din ce-i apartine altuia, targuind teritoriul, din dragoste pentru liderii dela centru.

Fireste, nu garanteaza nimeni ca vor merge si alegatorii pe mana liderilor. Atunci, pe mana cui? Doamna Oana Niculescu Mizil este convinsa ca, la Calarasi, organizatia se va sparge. Daca se va sparge cu adevarat, eu unul mor de curiozitate sa aflu incotro se vor duce cioburile.

Necunoscutii de la centru sunt priviti chioras

Multe depind chiar de doamna Mizil, care, asa cum declara, primeste zilnic nenumarate telefoane si mesaje de simpatie din partea fostilor colegi aflati in organizatie si chiar a alegatorilor, care asteptau cu nerabdare s-o voteze pe ea in iunie si nu un liberal necunoscut.

Este foarte posibil, iar de cand s-a iscat scandalul, a devenit chiar probabil. Nicaieri oamenii din teritoriu nu-i simpatizeaza pe necunoscutii trimisi de la centru. Ca urmare, daca doamna Mizil va candida din partea altui partid, USL trebuie sa se astepte la un mic tsunami local.

Doamna Miizil s-ar putea intoarce, de exemplu, la PDL, de unde plecase cand s-a dus la PSD. Ar fi o lectie pentru Ponta, o invatatura pentru Antonescu - in masura in care e in stare sa invete ceva - si ar fi, undeva, razbunarea lui Geoana, proscris si el. Asta l-ar gadila si pe domnul Boc, un om cu noroc, caruia ii pica mereu pere malaiete din pom.

Nu exclud nici varianta PPDD, unde unui alt Natafleata, la fel de norocos, ii cad pere si mai malaiete in gura, non stop.

Alternativa lipseste

Pericolul mare pentru USL nu este insa ca poate pierde alegerile la Calarasi. Marele pericol este ca nemultumirea mocneste in 30% din teritoriu. Daca mai mazileste si alti Mizili, ca sa-i fie loial lui Crin, USL poate pierde alegerile pe mana PSD.

Nu m-as mira sa le piarda USL, dar, in acest caz, ma intreb cine le-ar putea castiga. PDL este erodat, o recunoaste chiar si presedintele. PPDD nu este destul de rodat, PMR inca mai e deochiat, iar Gigi Becali nu prea intelege despre ce este vorba in propozitiune.

Una peste alta, daca alegatorii nu vor sa voteze USL - si sunt convins ca multi nu vor vrea - n-au alternativa. Facem pariu ca, pentru orice eventualitate, pune si UDMR niste candidati la Calarasi?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vanghelie Oana Mizil, #Oana Mizil demisie, #Oana Mizil PSD , #primari