Primarul PSD din Lupeni a colaborat cu Securitatea

Joi, 04 Februarie 2010, ora 18:34
1719 citiri
Primarul PSD din Lupeni a colaborat cu Securitatea
Foto: Marius Mitrache

Primarul PSD din localitatea Lupeni, Cornel Resmerita, ramane cu verdictul de colaborator al Securitatii dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul edilului ca fiind nefondat.

Verdictul fusese dat, initial, de Curtea de Apel Bucuresti care a constatat ca primarul Cornel Resmerita are calitatea de colaborator al fostei Securitati si a admis actiunea formulata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

CNSAS l-a verificat din oficiu pe Cornel Resmerita, acesta fiind candidat la functia de la alegerile locale, din vara anului 2008. La finalul demersului, CNSAS l-a acuzat pe edilul din Lupeni ca ar fi colaborat cu Securitatea, sub numele conspirativ "Lupascu".

Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea formulata de CNSAS. Sentinta Curtii de Apel a fost contestata insa de primarul Cornel Resmerita la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa magistratii de aici, prin decizia nr. 476/02.02.2010, au respins recursul ca nefondat.

Soldatul Resmerita - Lupascu

Potrivit sesizarii depuse in instanta de CNSAS, Cornel Resmerita ar fi fost recrutat "pe baza sentimentelor patriotice cu luare de angajament scris", in calitate de colaborator, pe 13 octombrie 1976, pentru a furniza informatii despre "starea de spirit necorespunzatoare in randul militarilor (...), legaturile unor militari cu persoanele.

"Am procedat la recrutarea soldatului Resmerita Cornel in calitate de colaborator. (...) In procesul recrutarii, nu au rezultat probleme deosebite, fapt pentru care am luat colaboratorului angajament scris si i-am stabilit numele conspirativ 'Lupascu'. La aceeasi data, a semnat angajament olograf.

In 1978, Securitatea Municipiului Petrosani aproba inregistrarea, tot in calitate de colaborator, a domnului Resmerita, cu numele conspirativ 'Lupascu'. (...) In discutiile purtate, s-a stabilit ca numitul Resmerita C. dispune de calitati si posibilitati de informare", se arata in raportul de recrutare al lui Cornel Resmerita, document detinut de CNSAS.

Potrivit CNSAS Cornel Resmerita ar fi furnizat intre anii 1976 si 1977, "doua note informative, una care se refera la pastrarea armamentului si munitiei, iar cea de-a doua se refera la activitatea si comportarea unui militar".

De asemenea, actualul primar din Lupeni ar fi furnizat informatii despre un muncitor de la mina Lupeni, membru al cultului penticostal, despre militari, despre "persoane si aspecte negative din subteran" si despre "actiunea Eterul", care, potrivit CNSAS, se refera la persoane care ascultau stirile transmise de posturile de radio straine, in special de postul Europa Libera.

"A comunicat ( n.red., Lupascu) ca, intr-o discutie purtata cu numitul (...), muncitor la I.M. Lupeni, de la depozitul de lemne, acesta s-a manifestat nemultumit ca, fiind membru al cultului penticostal, a lipsit mai multe zile de la serviciu, in zilele de sambata si, din aceasta cauza, conducerea I.M. Lupeni intentioneza sa-i desfaca contractul de munca.

A afirmat ca daca i se va desface contractul de munca, cand va veni conducatorul tarii in Valea Jiului, se va arunca in fata masinii, pentru a-i putea aduce la cunostinta ca (sic!) credinciosii sunt presecutati", se arata intr-o nota informativa semnata de Cornel Resmerita, sub numele conspirativ "Lupascu".

"Probabil peste 10 ani voi fi erou"

Primarul Cornel Resmerita sustine ca inca nu a fost instiintat cu privire la decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, insa sustine ca "indiferent de raspuns eu nu am facut politie politica".

"Imi cunosc viata mea mai bine decat toti. As vrea sa vad daca exista cineva care sa imi spuna ca a avut de suferit din cauza mea. Inca nu mi s-a dat un raspuns insa indiferent de ce vor decide voi continua in toate declaratiile mele sa spun ca nu am facut politie politica", declara Resmerita.

Edilul mai sustine ca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu poate sa o conteste, insa este de parere ca "in aceste conditii probabil peste 10 ani ma fac erou".

Cornel Resmerita este membru PSD si primar al municipiului Lupeni, judetul Hunedoara, si se afla la cel de al treilea mandat consecutiv. La alegerile locale din 2008, Resmerita a castigat sefia Primariei din Lupeni din primul tur de scrutin.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cornel Resmerita PSD Securitate, #primar Lupeni colaborator Securitate, #CNSAS Resmerita Securitate , #primari