PSD, ca o corabie esuata. Sa radem cu Eugen Nicolicea si Serban Nicolae

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Februarie 2017, ora 08:44
32913 citiri
PSD, ca o corabie esuata. Sa radem cu Eugen Nicolicea si Serban Nicolae

Una dintre cele mai savuroase chestiuni ale acestei perioade este sa-i vezi pe liderii PSD cum vorbesc pe toate vocile cu putinta, in functie de publicul caruia i se adreseaza intr-un moment sau altul si cu o stranie convingere ca nu sunt auziti decat de acesta.

Inca o dovada, as zice, ca PSD nu intelege nici pana astazi de unde a venit trenul care l-a lovit in aceste saptamani, in care o noua Romanie a iesit din coconul unei gestatii de 27 de ani.

Premierul Grindeanu si-a pus galeti de cenusa in cap de la Bruxelles: "Faptul ca noi am luat decizia de a abroga OUG 13 e data de urmatorul lucru: daca iei o decizie discutabila, in momentul in care in societate apar manifestari inseamna ca decizia ta nu a fost corecta, iar acea decizie trebuie s-o retragi si lucrul asta l-am facut".

Odata revenit in tara, la nici 48 de ore distanta, la Realitatea TV, domnul Grindeanu a revenit la discursul traditional: "Nu mi-am dorit nici eu, nici Guvernul, nici partidul sa ajungem in divizarea Romaniei. Pe de o parte, am avut alegeri in urma cu o luna si ceva; pe de alta parte, pe aceste actiuni, a parut Romania divizata. Auzindu-i, am luat decizia de a abroga".

Deci decizia nu a fost gresita, cum se vedea de la Bruxelles, dar Guvernul a facut sacrificiul suprem pentru a nu diviza tarisoara.

Cu premierul la Bucuresti, dl Dragnea a repornit razboiul la baioneta cu "agenturile" si multinationalele: "Cred ca sunt putini oameni in Romania care pot spune ca au inteles tot (in legatura cu protestele de strada - n.red.). A fost mult prea complicat, au fost mult prea multe forte interne si externe implicate, foarte mult profesionalism, putem spune ca am inteles o parte din tot ceea ce s-a intamplat. (...)

Sigur ca mie personal mi s-a parut destul de ciudat cum un sef de banca cu capital strain protesteaza impotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporatii multinationale si chiar si nationale au finantat si au stimulat si au indemnat propriii angajati sa iasa la aceste manifestatii".

Deci multinationalele si fortele straine au rasturnat OUG 13, intelegem. Oare asta le-o fi zis dl Gridenanu la Bruxelles inaltilor sai interlocutori? Aceasta deversare de nationalism primitiv or fi auzit-o si urechile dlor Tusk si Timmermans, ma intreb.

Sau atacul pe "alogeni" e valabil doar in tara si ne facem ca "alogenii" din Bruxelles nu-l aud? Cat despre seful de banca in cauza, Steven van Groningen de la Raiffeisen Bank, a patra banca din Romania dupa cota de piata, nu vad de ce nu ar avea voie sa protesteze in tara unde functioneaza legal si creeaza locuri de munca. El, spre deosebire de Liviu Dragnea, nu e un infractor condamnat si suspect de coruptie.

Cum sa nu intelegi ca sutele de mii de oameni care au iesit in strada pe ger si ploaie nu pot fi fortati de nimeni sa faca sau nu ceva dincolo de fisa postului. Ca sunt niste oameni cu adevarat liberi, si de asteptarea pomenii de la Guvern, si de frica vatafului. Nu intelegi pentru ca ai tai nu ies decat asa, cu zaharelul si cu biciul, de bunavoie pentru ca le-a zis primarul sa fie bunavoie?

Tot Liviu Dragnea le promite primarilor PSD un soi de mita pentru a-i tine aproape dupa socul politic administrat partidului de oamenii liberi si le promite salarii marite pentru ca, nu-i asa, nu poti pretinde munca de calitate pe bani foarte putini. Asa e! 100% de acord.

Dar acelasi domn Dragnea promite cam o data pe saptamna de luni bune ca majoritatea va tranti OUG care a marit salariile mai multor categorii de demnitari, inclusiv ministri. La vremea adoptarii ei, tot in guvernare PSD, cu Gabriel Oprea premier interimar, argumentul a fost exact acelasi, nu poti pretinde calitate pe bani putini.

Acum vad ca se poate?

Si, ca sa punem bomboana pe coliva, sa ne distram cu marele cuplu de comici ai ecranului Eugen Nicolicea si Serban Nicolae.

Domnul Nicolicea, seful Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a incercat sa ne convinga saptamana trecuta ca respingerea OUG 13 nu e posibila procedural: "nu poate legifera in neant, nu poate legifera o ordonanta care este abrogata".

Dupa ce dl Dragnea, cu premierul la Bruxelles, a dat consemn invers, s-a sucit si dl Nicolicea. Adica neantul s-a materializat, dar materilizarea n-ar prea fi constitutionala si invoca un precedent, Decizia 98 /2001 a CCR.

Doar ca aceasta decizie, chiar daca are in titlu ceva cu abrogari si nestitutionalitati, se refera la autoritatea general valabila a deciziilor CCR, fiind vorba despre repingerea unei OUG nu abrogata prin alta OUG, ci a unei OUG declarata neconstitutionala, ceea ce e fundamental diferit.

Ceea ce se pare ca s-a prins seful Comisiei Juridice din Senat, Serban Nicolae: "Solutia pe care o gasim acum este fortata, nu este neconstitutionala, dar este nefireasca".

Eu ma intreb daca PSD nu realizeaza ridicolul in care se scufunda sau pur si simplu nu are solutie de iesire de pe aceasta traiectorie sinucigasa.

Daca este sincer convins ca aceasta este solutia pentru a convinge pe cineva sau pur si simplu nu mai are solutii, a pierdut contactul cu realitatea si pluteste in deriva ca o corabie semiesuata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PSD ordonanta 13, #PSD proteste anticoruptie , #primari