PSD invita ONG-urile la o dezbatere pe tema cenzurarii injuraturilor pe Internet

Joi, 19 August 2010, ora 19:56
1139 citiri
PSD invita ONG-urile la o dezbatere pe tema cenzurarii injuraturilor pe Internet

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca saptamana viitoare va organiza o dezbatere pe tema proiectului privind cenzurarea injuraturilor pe Internet, la care vor participa ONG-uri si sindicate din invatamant, adaugand ca a obtinut si sprijinul unor colege deputati de la PSD, PD-L si PNL.

"Saptamana viitoare, miercuri la ora 11.00, la Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, ne vom intalni cu toate ONG-urile care se preocupa de protejarea copilului, si aici ma refer la Salvati Copiii, UNICEF, sindicatele din invatamant si asa mai departe, pe care le-am invitat la o dezbatere pe aceasta tema", a spus Vasilescu.

Senatorul a mai anuntat ca in aceasta "idee" i s-au alaturat si alte colege parlamentari, atat de la PSD, cat si de la PD-L si PNL, nominalizandu-le pe liberalele Alina Gorghiu si Cristina Pocora, democrat-liberala Mihaela Popa, si colegele din PSD Carmen Moldovan si Oana Mizil.

Vasilescu a spus ca intentioneaza sa se intalneasca si cu reprezentanti din conducerea ziarelor, televiziunilor si radiourilor, afirmand ca exista posibilitatea "sa se inteleaga" cu acestia astfel incat sa nu mai fie nevoie de o reglementare, ci site-urile din media sa fie dotate cu filtre pentru eliminarea comentariilor injurioase.

"Nu va ascund faptul ca vrem sa invitam, dupa ce vom vorbi cu ONG-urile, (...) si proprietarii din mass-media, redactorii sefi, directorii din agentiile de media, directorii de televiziuni, posturi de radio, pentru ca s-ar putea sa nu fie nevoie sa ajungem la o reglementare si s-ar putea sa ne intelegem ca domniile lor sa introduca aceste filtre macar pe mijloacele de informatii in masa", a spus Vasilescu.

Aceasta a completat ca intentia nu este de a filtra blogurile, ci doar paginile de media, afirmand ca in acest sens Alina Gorghiu a avut o idee care i s-a parut "senzationala".

"Putem sa cream noi, daca vrea cineva neaparat, un blog de injuraturi la adresa politicienilor, in care sa intre acolo oricine si sa ne injure, daca asa simte ca se defuleaza si e mai fericit, dar trebuie sa protejam copiii care intra pe site-urile media", a spus Vasilescu.

Pe de alta parte, senatorul PSD a raspuns si criticilor aduse de organizatia "Reporteri Fara Frontiere", care s-a aratat impotriva unei astfel de idei pe motiv ca ar incalca drepturile omului, explicand ca exista recomandari CE privind acest subiect.

"Nu exclud faptul ca organizatia Reporters sans Frontieres este in necunostinta de cauza. Va pot pune la dispozitie foarte multe reglementari din UE si recomandari facute de CE vizavi de acest subiect", a conchis Lia Olguta Vasilescu.

Organizatia Reporteri fara frontiere si partenera sa din Romania, Active Watch, critica proiectul de filtrare a postarilor injurioase pe site-urile media, anuntat de senatorul Lia Olguta Vasilescu, considerand ca initiativa pune in pericol libertatea de exprimare.

"Ne exprimam ingrijorarea vizavi de intentia dumneavoastra de a promova un proiect de lege care sa interzica orice comentarii injurioase postate in special pe site-urile media si care sa limiteze accesul utilizatorilor cu limbaj abuziv pe anumite site-uri si forumuri. Consideram ca o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor", se arata intr-un comunicat remis miercuri de cele doua organizatii.

Potrivit reprezentantilor Reporteri fara frontiere si Active Watch, desi initiatorii acestui proiect au invocat legislatia internationala in sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de internet, informatia este gresit inteleasa.

"Exista, intr-adevar, cazuri, dar acestea sunt putin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptata de curand in Iordania, stat care nu are un istoric bun in respectarea drepturilor omului. O legislatie restrictiva a internetului exista si in Turcia, tara a carei aderare la Uniunea Europeana este intarziata, in mare parte din cauza incalcarilor drepturilor omului", se mai arata in comunicatul organizatiilor care ii cer Olgutei Vasilescu sa retraga sprijinul pentru acest proiect de lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#injuraturi Internet, #PSD cenzura presa , #senatori
Comentarii
Poza jupuit
jupuit
rank 2
Macar aici sa ma simt liber daca in democratia asta asa de originala creata de mentorul Iliescu a fost este si a fi cenzurata