Autostrada, minciuna electorala de drum lung

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 23:37
4235 citiri
Autostrada, minciuna electorala de drum lung
Foto: autostradatransilvania.ro

Melcul i-a batut de obicei la proba de viteza pe sefii de la Transporturi, indiferent de guvernare. Autostrazile Romaniei sunt tot timpul in lucru si transoanele terminate avanseaza milimetric de la un an la altul.

Partidele i-au dus mereu cu zaharelul autostrazilor pe romani: finalizarea promisa in 2008 are un nou termen, de regula 2012, tot an electoral.

PNL, PD-L, PSD si PNG-CD cica vor sa vindece boala veche a calatorului roman, din patru in patru ani alegator, si arunca din nou in stanga si in dreapta cu sute de kilometri de autostrada.

De la PNL - fara numar, fara numar

Candidatii liberali, multi dintre ei direct implicati in realizarea infrastructurii, se intrec in aritmetica unor kilometraje cu un sigur numitor comun: termenul de finalizare e tot mai indepartat.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, s-a laudat in septembrie ca in urmatorii opt ani se vor realiza peste 2.000 de kilometri de autostrada.

"Avem in lucru 180 de kilometri de autostrada, care vor fi integrabili in totalitate in 2010", a promis si Stefan Szobotka, directorul de comunicare al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, candidat si el in alegerile parlamentare.

"Din 1990 pana in 2007 am facut 88 km de autostrada, iar intr-un an si jumatate s-au finalizat 80 km", a spus si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in urma cu doua luni.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu insusi, s-a aruncat in vartejul autostrazilor, probabil in timp ce semna Oferta Electorala a PNL pentru 2009-2012.

Premierul declara in august, la o inspectie la Autostrada Transilvania: "Desi unele tronsoane trebuiau finalizate in 2010, este posibil ca ele sa fie finalizate in 2008...Este foarte important sa termine cel putin un prim tronson pentru a scurta drumul dintre Cluj si Turda".

Faimosii primii 5 kilometri de autostrada

Drumurile noastre toate sunt vreo 200.000 de km, mai exact lungimea drumurilor din Romania este de 198.589 km. Autostrazile au o lungime totala de 218 km.

Compania Bechtel a anuntat acum trei luni asfaltarea unui sector de 25 de kilometri din Autostrada Transilvania. Pana in prezent, acest proces s-a finalizat pe o portiune de 5 kilometri.

Portiunea la care s-a turnat asfalt, in august, face parte din sectorul 2B, Gilau-Campia Turzii si se afla intre localitatile Turda si Luna.

Autostrada Transilvania va avea 415 km, iar finalizarea proiectului este estimata in 2012.

Ce ne-a promis Alianta D.A. acum patru ani

Programul de guvernare al Aliantei D.A promitea negru pe alb, nici mai mult, nici mai putin decat "satisfacerea deplina a utilizatorului".

Politicile rutiere prevedeau respectarea "angajamentelor de integrare europeana" - autostrada Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti-Bucuresti-Constanta pe coridorul IV paneuropean.

Frumoasa promisiune, iar pentru ca suna atat de bine o regasim si in noua oferta alectorala.

Alta promisiune - autostrada Bucuresti-Focsani-Albita pe coridorul IX paneuropean.

Alianta D.A. se angaja sa termine lucrarile incepute - autostrada Bucuresti-Brasov-Tg. Mures-Cluj Napoca-Oradea-Bors, autostrada Bucuresti-Constanta.

Deci, la sfarsit de mandat PNL si de revelionul 2009 trebuia sa putem circula pe autostrada pana la Constanta si de la Brasov la Bors.

Autostrazile PNL, promisiuni...beton

Iata, insa, cu ce se lauda, dupa patru ani de stat la putere, PNL, partidul ramas la guvernare din alianta portocalie.

PNL aminteste initial de...beton: "Volumul de beton turnat in ultimul an in cadrul proiectului Autostrada Transilvania este mai mare decat volumul total de beton turnat la toate lucrarile de drumuri in ultimii 15 ani".

PNL promite realizarea autostrazii Oradea - Cluj-Napoca - Brasov - Bucuresti - Constanta, cu finalizarea pana in 2012 a autostrazii de la Bors pana la Constanta, plus cea a autostrazii Nadlac - Arad - Timisoara - Sibiu - Fagaras, cu finalizarea pana in 2012 a tronsoanelor Nadlac - Lugoj si Deva -Fagaras.

"In 2009, va fi finalizata centura Sibiu si vor demara lucrarile la tronsoanele Arad - Timisoara, Timisoara - Lugoj si Deva - Orastie" - ne mai amageste electoral si aritmetic armata strategica a liberalilor.

PD-L a aflat...ca "traficul cere autostrada"

PD-L emite o consideratie care poate fi trecuta cu succes in categoria "Din putul gandirii".

In oferta electorala din 2008, PD-L scrie ca "traficul cere autostrada si autostrada aduce trafic, in conditii de confort european".

Democrat - liberalii promit finalizarea coridorului IV Nadlac - Constanta (855 km) la nivel de autostrada pana in anul 2012, cu exceptia tronsonului Sibiu-Pitesti (120 km), a carui finalizare este preconizata pentru perioada 2013-2014.

Numaratoarea continua: ce nu s-a construit si modernizat pana acum merge promis inca o data.

PD-L se angajeaza la asigurarea circulatiei pe 245 km din autostrada Transilvania pe tronsoanele de la granita catre centrul tarii, ultimele tronsoane urmand sa fie finalizate in anul 2013.

"Finalizarea a 110 km din autostrada Bucuresti - Brasov intre Bucuresti si Comarnic. Tronsonul Comarnic - Brasov (56 km) va fi realizat prin concesiune, cu termen de finalizare in 2013" - mai anunta PD-L, daca va prelua guvernarea sau macar Ministerul Transporturilor.

1.000 de km de autostrada de la Geoana

Nici PSD-PC nu se lasa mai prejos si promite ca daca ajunge la guvernare va face sute si sute de kilometri de autostrazi.

In oferta electorala, nu uita sa aminteasca de "realizarile" puterii PSD, din 2000-2004: "In 2004, dupa redresarea economiei, guvernarea PSD raporta darea in folosinta a 100 de km de autostrada...

Daca s-ar fi mers in ritmul de acum patru ani, Romania ar fi avut cel putin doua magistrale rutiere functionale la nivel european".

PSD le face romanilor promisiunea ca le va construi "aproximativ 1.000 km de autostrazi":

Realizarea partii romanesti a Coridorului European IV (Bucuresti-Nadlac, construirea Autostrazii Bucuresti-Brasov, continuarea lucrarilor la Autostrada Soarelui Bucuresti-Constanta-Negru Voda, realizarea Autostrazii Transilvania (Brasov-Bors), deschiderea lucrarilor la autostrada Moldovei (Bucuresti-Iasi-Suceava) si la autostrada de Sud.

Becali baga autostrada din Oltenia in Maramures

PNG-CD, un partid mic, dar plin de amibitii politice, insista si el pe importanta autostrazii in viata alegatorului.

PNG-CD sustine ca poate realiza autostrazi pentru romani: "finalizarea autostrazilor Nadlac-Constanta si Brasov-Bors este "o prioritate zero" a domeniului infrastructurii de transport".

PNG-CD mai promite inceperea lucrarilor la autostrazile Targu Mures-Iasi si Craiova-Baia Mare si accelerarea expropierilor pe traseele autostrazilor, prin modificare legislativa.

Autostrada, un fel de buchet de mireasa prins...si atat

Mereu domnisoara de onoare, niciodata mireasa - am putea spune despre autostrada. Mii si mii de kilometri sunt promisi in campanie, iar la sfarsitul mandatului ministrul care a avut ghinionul sa-i masoare anunta, timid, cand 5, cand 25, cand 80 de kilometri.

Oftam daca vrem sa ajungem in cateva ore, de preferat in aceeasi zi, de la Constanta la Viena. Sa ne mai punem pofta in cui.

Si sa ne facem rezerve de cafea si rezervari la hotel, pana la iesirea din tara.

Sa alegem avionul? Sa ne mutam in alta tara? Sa le scriem noi ofertele de guvernare?

Am prefera doar ca circulam normal. Nici mai rapid, nici mai frumos decat ca intre Viena si Paris. Stim ca nu e imposibil. Daca altii au putut - si asta vedem fiecare dintre noi cand trecem granitele tarii - ar trebui sa se poata si la noi.

Ar trebui doar ca soselele tarii sa nu mai ajunga pe mana clientelei politice si spaga sa nu mai decida acordarea CTC-ului pe lucrarea realizata.

Sau constructorii drumurilor sa fie obligati sa-i despagubeasca pe soferii care isi rup masinile in gropile care apar chiar in primele zile dupa receptionarea lucrarii.

Si, de ce nu, sa-l vedem dupa gratii pe cel din vina caruia o familie intreaga si-a pierdut viata dupa ce masina s-a rasturnat din cauza unei gropi nesemnalizate din carosabil.

Despre toate acestea, nu gasesti nicio vorba nici in programele electorale, nici in discursurile sforaitoare ale candidatilor, indiferent din ce partid fac ei parte.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#autostrada, #Bechtel, #Autostrada Transilvania, #PNL, #PSD, #PDL, #PNG , #stiri PSD