Bicameralism diferentiat si regim parlamentar, propunerile PSD de modificare a Constitutiei

Joi, 11 Martie 2010, ora 19:36
2507 citiri
Bicameralism diferentiat si regim parlamentar, propunerile PSD de modificare a Constitutiei

Social-democratii doresc pastrarea bicameralismului si trecerea la un regim parlamentar, unde presedintele sa fie ales de catre Legislativ, se arata intr-un document prezentat la Consiliul National de coordonatorul Comisiei de reforma a Constitutiei, Ioan Chelaru.

Astfel, social-democratii doresc intarirea rolului Parlamentului prin mentinerea structurii bicamerale a acestuia, insa instituind atributii specifice si modalitati diferite de alegere a parlamentarilor din cele doua Camere.

Pentru a accentua nevoia de bicameralism, PSD mai doreste restrangerea situatiilor in care cele doua Camere se reunesc in sedinte comune, pentru a "inlatura criticile potrivit carora, desi Constitutia consacra bicameralismul, in fapt, Parlamentul este unul unicameral".

PSD se arata totusi in favoarea micsorarii numarului de parlamentari, aratand ca si in Constitutia din 1991 se prevazuse ca numarul deputatilor sa fie de 220, iar cel al senatorilor de 110, fiind o idee aflata mai de mult in dezbaterea publica.

"Acesta este un principiu pe care noi il agream. (...) Pe modul in care structuram competentele celor doua Camere, vom propune si reducerea numarului de parlamentari", a spus coordonatorul comisiei PSD de reforma a Constitutiei, Ioan Chelaru.

Social-democratii doresc insa renuntarea la semiprezidentialism si instituirea unui regim parlamentar clasic, astfel incat presedintele sa fie ales indirect, prin electori numiti din randul parlamentarilor.

"Haideti sa dam incredere cetatenilor romani sa-si aleaga corect reprezentantii si sa dam putere celor doua Camere pe legislativ si un Guvern care sa se ocupe de toate problemele acestei natiuni. Credem ca solutia alegerii directe a fost impusa de realitatile de dupa 1989, dar avand in vedere modul in care s-a comportat institutia prezidentiala ne putem gandim ca exista indicii ca am putea intra intr-un regim politic autoritar", a spus Chelaru.

In ceea ce priveste raspunderea demnitarilor, social-democratii doresc ca presedintele sa poata fi suspendat de Parlament, in cazul in care savarseste infractiuni de drept comun, si revocat pentru fapte grave de incalcare a Constitutiei.

In cazul membriilor Guvernului care sunt si parlamentari, social-democratii doresc clarificarea jurisprudentei in cazul demararii procedurii de urmarire penala.

La capitolul drepturile parlamentarilor, una dintre tezele propuse de social-democrati este ca imunitatea alesilor sa functioneze doar pe perioada sesiunilor parlamentare, precum si stabilirea unei modalitati ca acestia sa raspunda in fata electoratului din colegiul care i-a ales.

Ioan Chelaru a mai vorbit si despre propunerea ca parlamentarii care isi parasesc grupurile parlamentare sa isi piarda si mandatul, provocand alegeri anticipate in colegiul unde au fost alesi, insa nu este mentionata propunerea lui Victor Ponta, privind votul obligatoriu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#PSD modificare Constitutie, #propuneri PSD Constitutie , #stiri PSD