Biris: Majorarea TVA la 25% pentru produsele de lux, ilegala

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 17:31
819 citiri
Biris: Majorarea TVA la 25% pentru produsele de lux, ilegala

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 25% pentru produsele de lux, masura propusa in programul de guvernare al PD-L - PSD, este ilegala, deoarece legislatia europeana permite doar existenta a "cel mult doua cote reduse", a declarat specialistul in fiscalitate, Gabriel Biris.

"Directiva europeana prevede ca poti avea cel mult doua cote reduse, in textul legislativ nu se vorbeste de majorari. Pentru a putea duce TVA la produsele de lux la 25% trebuie mai intai sa majorezi aceasta taxa pentru toate grupele si apoi sa incepi sa scazi, ceea nu se va intampla", a mai explicat Biris, citat de NewsIn.

El subliniaza ca, in total, in orice stat membru al UE, pot exista trei cote pentru TVA.

Biris a adaugat ca aceasta masura ar fi oricum ineficienta, in conditiile in care majoritatea romanilor achizitioneaza astfel de bunuri din strainatate, unde sunt mai ieftine ca in Romania.

In prezent, in statele dezvoltate ale Uniunii Europene, tendinta este de reducere a fiscalitatii, ca masura care sa sustina economiile nationale, afectate de criza financiara globala.

Specialistul in probleme de fiscalitate a mentionat ca scaderea TVA la alimente pana la 5% este, de asemenea, improbabila.

La energie, scaderea TVA ar fi eficienta, la alimente ramane la vanzator

"La energia furnizata, de exemplu, este vorba despre pretul reglementat plus TVA, deci diferenta se vede imediat la contribuabil. In schimb, la alimente, o scadere a TVA ar ramane in buzunarul vanzatorului, nu s-ar vedea in pretul de la raft. Practic, prin aceasta masura, diferenta se vede in cresterea de marja a retailerilor", a afirmat Biris.

El considera ca ar putea fi nevoie, pentru primele sase luni ale anului urmator, de adoptarea unui moratoriu, care sa amane orice masuri care ar putea spori deficitul bugetar, "inclusiv cresterile salariale".

Biris le-a propus celor din noua guvernare o serie de masuri de modificare a codului fiscal, menite sa duca la cresterea veniturilor bugetare cu 2 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB).

Neaplicarea modificarilor de cod fiscal necesare a privat bugetul de 14 miliarde euro in ultimii 4 ani

Printe acestea se numara plafonarea bazei de calcul la contributiile sociale si clarificarea impozitarii in sectorul imobiliar.

In acest sens, un pas ar fi eliminarea distorsiunilor la impozitele pe cladiri. Biris spune ca impozitarea acestora ar trebui sa se faca in functie de destinatia imobilului, nu prin diferentierea intre statutul de persoana fizica sau juridica, asa cum este in prezent.

"Modul de calcul sanctioneaza, practic, eficienta si calitatea constructiei, pentru ca se taxeaza la valoarea contabila. Astfel, cu cat ai construit mai eficient si mai modern, cu atat te costa mai mult", a mai spus Gabriel Biris.

El estimeaza ca neaplicarea la timp a acestor modificari ale codului fiscal, respectiv in urma cu patru ani, a privat bugetul de cate 3 puncte procentuale din PIB in fiecare an.

"Cumulat, daca facem o medie, este vorba de cel putin 14 miliarde euro care puteau sa intre la buget in ultimii ani si nu au intrat", a completat specialistul in fiscalitate.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#gabriel biris majorare, #cota de impozitare, #TVA alimente , #stiri PSD