Cand justitia se dovedeste a fi o mamaliga (Opinii)

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 23:16
1730 citiri
Cand justitia se dovedeste a fi o mamaliga (Opinii)
Foto: Puterea

Stilul in care procurorii au inhatat zeci de politisti si vamesi de la punctul Siret, fara ca boierii de stanga sa le apere prezumptia la vreun sediu din Suceava, dovedeste ca PSD este, totusi, un partid de mamaliga si numai uneori, cand are chef, devine subit un partid de icre negre si de sampanie frantuzeasca.

Asta nu trebuie sa descurajeze politistii si vamesii suceveni, intrucat procurorii si judecatorii cunosc atat locutiunea latina "dura lex", buna la inhatat, cat si cealalta locutiune "errare humanum est", foarte buna la eliberat conditionat.

Logica imbatabila a teatrului absurd

Inca nu am putut afla daca justitia independenta si echidistanta ii elibereaza pe cei inhatati influentata de Putere, de Opozitie, de avocat sau de propria constiinta, care se schimba cu 180 grade, in timp ce DNA delibereaza, judeca si scoate hotararile din palarie.

De aceea, flerul imi spune ca domnul Nicolescu (caruia ii doresc sincer sanatate), chiar daca nu suferea operatia pe cord deschis, chiar daca Ponta nu ducea la Pitesti toata mamaliga partidului, in frunte mamaligarul-sef Nastase, pana la urma tot era judecat in stare de libertate, dupa o scurta sedere la zdup, conform traditiei.

Traditia inseamna precedentul creat, mai bine zis precedentele create, si mai bine zis precedentele pe care justitia si le creaza singura, atunci cand iese la pescuit de rechini, dar nu-i raman in caldarusa decat numai guvizi.

N-as zice ca nu poate gresi un procuror, nici ca nu se poate pacali un judecator, dar cand observi ca toti procurorii si toti judecatorii gresec marti, inhatand invinuitul cu sete si dreg busuiocul joi, eliberandu-i cu nonsalanta, incepe sa ti se para ca isi joaca rolurile intr-un spectacol de teatru absurd, urmand logica din piesa "Cantareata cheala", de Eugen Ionescu.

Lupta cu alice si apararea cu trompa

Chiar ma intreb, oare s-a intamplat vreodata sa fie inhatat si apoi eliberat din lipsa de probe un nea Vasile, care a violat, un nea Gheorghe, care a pradat sau orcare altul, neajutat nici de avocati, nici de mamaliga partidului?

Pe de alta pare, inteleg si situatia delicata a intransingentului DNA, dotat mai mult cu alice de impuscat vrabii, dar pus sa tinteasca in special ursi, elefanti si sa doboare cu precadere dinozauri.

Elefantul, daca-l gadili mult numai cu alice, este in stare sa-si intoarca privirea spre procurori si sa le aplice un jet de apa cu trompa, pana se fac toti ciuciulete.

Imi aduc aminte cu cata inversunare a fost prins si asezat in catuse domnul Patriciu, cum a fost condus direct la camera de oaspeti a politiei, mobilata numai cu soricei, si cum, dupa doua zile, s-a constatat ca nu mai prezinta pericol public si nici pe martori n-avea cum sa-i influenteze, fiind baiat sarac, dar prevazut cu trompa.

In justitie, cui pe cui se scoate

Si pe Dan Diaconescu l-am vazut imobilizat cu o violenta de parca ar fi fost surprins tocmai in momentul cand se pregatea sa violeze toate gospodinele din bloc, iar dupa doua zile a fost lasat sa plece, de parca s-ar fi constatat la controlul medical, ca violul, chiar daca l-ar incerca, tot nu i-ar reusi.

Cantareata cheala din cazul Dan Diaconescu s-a dovedit si mai cheloasa in cazul Gigi Becali, cel inhatat si incatusat pentru motivul ca, dupa ce i s-a furat masina, si-a recuperat-o singur cu forta, ca un individ periculos ce este, in timp ce hotii au ramas liberi si neincatusati, neprezentad pericol social.

Poate nu va afla nimeni niciodata daca simpaticul Gigi a fost incarcerat ca nu cumva, la banii sai, sa influenteze martorii, sau a fost eliberat ca nu cumva, la banii sai, sa influenteze chiar procurorii sau judecatorii.

Din motive asemanatoare, nici rechinul Vantu n-a stat mult in acvarium, si chiar judecatorul Costiniu le-a dovedit colegilor sai judecatori ca nu prezinta pericol social, fiind eliberat de respectivii colegi, in baza principiului: cui pe cui se scoate.

Trec anii, trec lunile-n goana

Interesant este faptul ca, dupa scoaterea tuturor cuielor, s-a asternut o tacere atat de persisteta asupra tuturor cazurilor in speta, incat ramai cu impresia ca invinuitii au fost eliberati nu pentru ca n-ar reprezenta pericol social, ci numai si numai pentru faptul ca prezinta trompa plina cu apa.

Ca urmare, privim la TV cum trec anii, trec lunile-n goana, in zbor saptamanile trec, iar dosarele stau in sertarului temutului DNA, cu termen de rezolvare ori la pastele cailor, ori la craciunul dinozaurilor - dupa preferinta.

In acest context, nu trebuie sa fii Nostradamus ca sa observi ca soarta celor 59 vamesi si politisti, prinsi cu navodul DNA, va depinde numai de trierile care urmeaza. In scurt timp, vom afla ca unii nu prezinta pericol social, altii nu pot influenta martorii, iar cativa nu sunt in stare sa distruga probele.

In navod vor ramane, totusi, o multime de guvizi, cu a caror judecare rapida DNA se va fali in toata Europa. Fireste, rechinii si elefantii nepericulosi vor fi judecati si ei, dar nu atat de rapid si numai dupa ce vom observa cum trec anii, trec lunile-n goana si-n zbor saptamanile trec.

Anticorupia, o lupta fara frontiere

Acest timp este suficient pentru ca, dupa condamnare, sa se constate ca, pentru aplicarea sentintei, este inevitabila extradarea lor din Indonezia, sau de acolo unde se afla Hayssam si nu stie nimeni unde e.

In asemenea situatie critica, singura solutie diplomtica va fi sa discute presedintele Basescu cu omologul sau de la Jakarta, ca sa ne ajute el in lupta noastra contra coruptiei si in efortul sustinut de a intra, totusi, in spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se reia procesul lui Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai. Cererea de abținere a judecătoarei a fost respinsă
Când se reia procesul lui Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai. Cererea de abținere a judecătoarei a fost respinsă
Cererea de abţinere a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu de la Judecătoria Mangalia a fost respinsă, vineri, 19 aprilie, iar decizia instanţei este definitivă. „Respinge, ca...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#arestari vamesi Siret, #arestari mita Siret, #justitie Romania, #justitie DNA , #stiri PSD